Budowa Woliery

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Wedlug mnie Twoja glowa w tym zeby woliera byla ustawiona prawidlowo tak zeby zapewnic ptkowi odpowiednia ilosc cienia i promieni slonecznych, mozna umocowac pare zerdzi w miejscach dlugo naslonecznionych i pare w cieni i ok
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

TB pisze:czy ptak, ktorego zabiera sie z ciemnej woliery na swiatlo to cos moze mu sie stac?
Z jakiej ciemnej woliery? Czy opisana przez Ciebie ma być w założeniu ciemna? Nie może do tego dojść. Ptak MUSI mieć wolierę oświetloną, niekoniecznie światłem pełnym (czyli innymi słowy nie musi się smażyć całymi dniami w pełnym słońcu), ale też nie może spędzać całego czasu w "szarówce jesiennego wieczoru". I Twoja w tym głowa, żeby zrobić to mądrze.
TB
młodszy sokolnik

Post autor: TB »

juz wiem, jak ustawie pod katem(wczesniej myslałem, ze tylko prostopasdle do siatki), ,ze czesc bedzie na południe(skad przyjdzie swiatło)...
adam zielinski
stażysta

Post autor: adam zielinski »

"estetyczna" i pusta. Drugi raz deski zrobiłbym pionowo a nie poziomo. Łatwiej czyścić.
Siatka do wymiany; mam za małe oczka na których śnieg potrafi się zatrzymywać. Podwójne drzwi - super konieczność. Drugie drzwi do właściwej woliery koniecznie z jakimś suwakiem poza zasięgiem dzieci.
Załączniki
Zdjęcie0083E00e.jpg
Ostatnio zmieniony pn sty 03, 2011 11:28 am przez adam zielinski, łącznie zmieniany 2 razy.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

adam zielinski pisze:"estetyczna"
de gustibus.... :)
adam zielinski
stażysta

Post autor: adam zielinski »

kiepskie zdjęcie ale jak ją posprzątam to serio udaje estetyczną. Kiedyś zrobię sobie wolierę prawdziwie estetyczną :-). Różne pomysły chodzą mi po głowie.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

adam zielinski pisze:"estetyczna" i pusta. Drugi raz deski zrobiłbym pionowo a nie poziomo. Łatwiej czyścić.
Siatka do wymiany; mam za małe oczka na których śnieg potrafi się zatrzymywać. Podwójne drzwi - super konieczność. Drugie drzwi do właściwej woliery koniecznie z jakimś suwakiem poza zasięgiem dzieci.
Adam nie wiem czy byłeś u Adama .M. ale rozwiązanie jakie zastosował jest możliwe do zrealizowania u Ciebie .Całkowicie osiatkowana woliera przed wolierą zabudowaną -służy jako przedsionek jak i jest możliwość ,,wystawić '' ptaka na słoneczko bez obawy ,że jakiś drapieżnik Ci go zaatakuje ,a i ,,drapol'' w razie wypięcia nigdzie się nie oddali !
Przepraszam garbus2 ,że nie mogłem się powstrzymać ,ale Twoje rozwiązanie wydaje mi się idealne .Niestety z braku miejsca nie mogłem go zastosować u siebie .
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Idealne tak i owszem :) na hodowle klatkowa szynszyli :)
Adam byl u... Adama wiecej razy niz TY Waldek :) a jego woliera poza siatka jest bardzo fajna, choc twoje tez sa bardzo OK :)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

JoHn DuMbaR pisze:Idealne tak i owszem :) na hodowle klatkowa szynszyli :)
brutusie. To ze Adam stwierdzil ze zrobi woliery podobne do moich ale bardziej estetyczne to wszem i wobec wiadomo. Ale zeby od razu szynszylami wyzywać... Ja stawiam na uzytkowosc i bezpieczenstwo. Jakbym chcial o estetyke sie pomartwic to bym jakiegos kochajacego inaczej zatrudnil :P
JoHn DuMbaR
sokolnik

Przeciez wiesz Adam, ze twoje woliery bardzo mi sie podobaly, Zioło nie ma tyle miejsca co Ty a uzytkowo tez wszystko jest cacy.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

JoHn DuMbaR pisze:Przeciez wiesz Adam, ze twoje woliery bardzo mi sie podobaly, Zioło nie ma tyle miejsca co Ty a uzytkowo tez wszystko jest cacy.
Adam co zrobiłeś Michałowi ,że tak ,,wymiękł''? :mrgreen:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Cholera przypomnialem sobie ze ma mi kubek poslac...god damned...
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Aaaaa - to wszystko wyjaśnia . :grin:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

JoHn DuMbaR pisze:Cholera przypomnialem sobie ze ma mi kubek poslac...god damned...
obiecal to i wysle
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Moja woliera jest zrobiona docelowo pod Harrisy i im przede wszystkim chcę ,,poświęcić najbliższe lata swego życia '' :razz:
Po otwarciu przegrody ma prawie 6m ,wysokość około 2 m ,szerokość 2,4 m więc nie jest specjalnie duża .Podzielona na 2 części letnią i zimową po około 3 m .Część,, zimową '' na okres spadku temperatur ,otwory okienne zamykam szybami na lato szyby będą ściągnięte by poprawić cyrkulacje powietrza i całość będzie otwarta ! Zresztą Michał z Adamem Z. widzieli jak jest zrobiona i naprawdę można utrzymać ją łatwo w czystości -nigdzie nie widać specjalnie kału ani nie czuć nie przyjemnych zapachów mimo tego ,że ptaki są w niej już parę miesięcy .
Estetyka ....hmm -sprawa gustu jednym mogła by się podobać innym nie :wink:
Wiadomo iż późną wiosną i latem wszystko wygląda lepiej :lol:
Przyznam iż częściowo wzorowałem się na rozwiązaniach podpatrzonych u Adama .M. no cóż z powodu lokalizacji nie mogłem wybudować ,,klatki dla szynszyli '' przed wolierą właściwą ,ale wybuduje coś takiego w innym miejscu by ptaki mogły przebywać na zewnątrz -wiadomo im częstszy kontakt z ludźmi tym lepiej !
ODPOWIEDZ