to pytanie chyba niepadło na forum.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

ZaP pisze:ale oczywiście są od tego wyjątki.. Jeśli teren jest terenem miejskim czyli wyłączonym z obwodu łowieckiego, ogrodzonym, a zwierzyna np własny Bażant trwale oznakowany i w miejscu OGRODZONYM to też nie można.
ZaP
Piotrek jesteś WIELKI ! :lol: :lol: :lol:

No proszę myślałem ,że to żart z ,,młodego '' ale po dodaniu znaków zapytania zmienia sens wypowiedzi ! :neutral:
Ostatnio zmieniony pn sty 03, 2011 11:49 am przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

No jasne :neutral: Sorki za słowa, ale to jest właśnie za#$^&^%ny polski system myślenia - byle tylko jakoś zakazy ominąć. POLSKA mentalność tworzy martwą sytuację: prawo prawem, a rzeczywistość rzeczywistością. Sam nie wiem, kto jest bardziej winny - ludzie tworzący prawo (niby szczelne i skuteczne), czy też ludzie starający się je ominąć. Tak czy inaczej jedni starają się prześcignąć drugich, i w ten sposób tkwimy w martwym kole...
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

ale oczywiście są od tego wyjątki.. Jeśli teren jest terenem miejskim czyli wyłączonym z obwodu łowieckiego, ogrodzonym, a zwierzyna np własny Bażant trwale oznakowany i w miejscu OGRODZONYM to też nie można ???

Nie, nie można.
Nie zdziwiłbym się,gdyby takie pytanie zadał 90+, ale w tym przypadku....
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Stachu pisze:No jasne :neutral: Sorki za słowa
Stachu, nie przepraszaj, nie masz za co.
Polska to taki dziwny kraj. Tu masz kilka wariantów:
Znam prawo i je świadomie łamie
znam prawo i go przestrzegam
nie zmam prawa i go nie przestrzegam
łamie prawo i dorabiam do tego ideologię
tworze własne prawo i też go nie przestrzegam
......... ........ ..........
możesz wstawić dowolne
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

mi sie wydawalo ze to raczej bylo twierdzace stwierdzenie, jesli pytajace to oczywiscie odpowedź brzmi jak napisano powyzej: RÓWNIEŻ NIE MOŻNA. Do tego jako ze ogrodzony teren stanowi wyłaczony obwód łowiecki to wymagana jest zgoda wojewody na polowanie w takowym, czyli oprocz uprawnien łowieckich potrzeba ekstra kolejne zezwolenie:)
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

ale oczywiście są od tego wyjątki.. Jeśli teren jest terenem miejskim czyli wyłączonym z obwodu łowieckiego, ogrodzonym, a zwierzyna np własny Bażant trwale oznakowany i w miejscu OGRODZONYM to też nie można ???

Oryginalny post zaopatrzony jest w znaki zapytania. I stąd moje zdziwienie.

Co ciekawe w niektórych krajach jest stosowany okres przejściowy tzn. bażant wsiedlony staje się prawnie zwierzyną dziką, na którą można polować, chyba po 2 tygodniach ( intencją tego okresu przejściowego jest prawdopodobnie uniknięcie takich "mapetów" jak u nas). W Austrii na bażanty po wsiedleniu do danego łowiska można polować dopiero w następnym roku. Ale o tym już było.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Nowogrodzki pisze: Oryginalny post zaopatrzony jest w znaki zapytania. I stąd moje zdziwienie.
oryginalny nie mial, został wyedtowany przez autora i dodano te znaki wiec faktycznie autor powinien nadrobic zaleglosci w prawie lowieckim :)
ODPOWIEDZ