ZABITO SOKOŁA

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

ZaP pisze:no to zobaczymy co znaczy slowo tego Pana...ZaP
Rozumiem, że chodzi tu o słowo kolegi Kuby, bo nie zauważyłem, żeby Pan Grzegorz się wypowiedział.
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: valdi99 »

Zatem oczekujemy raroga od Pana Kuby :mrgreen:
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

To co piszecie jest dziwne ale ja ufam Panu Dzikowi.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

kuba08111994 pisze:... ja ufam Panu Dzikowi.
I bardzo słusznie, bo jest to osoba, która dotrzymuje słowa.
Ale nie deklaruj za kogoś różnych rzeczy, bo to po prostu głupie.

Jeśli Pan Grzegorz podejmie jakieś zobowiązanie i będzie się tą decyzją chciał podzielić na forum to super, a na razie jedyną osobą, która pisze o jakichkolwiek zobowiązaniach jesteś Ty drogi Kubo, więc sobie poprostu daruj pisanie w czyimś imieniu, bo takie rzeczy mogą ludzi skłucić i narobić niepotrzebnych pretensji.
Ogr
pisklę

Post autor: Ogr »

valdi99 pisze:W tej sprawie niech oskarżyciel domaga się uznania zabicia raroga za przestępstwo, a nie wykroczenie (jak to zwykle się dzieje w podobnych przypadkach).

Za kłusownictwo kodeks karny przewiduje karę do 5 lat więzienia. Mam nadzieję że owemu myśliwemu do końca życia się będzie 'odbijać' po tym rarogu...
No nie wiem czy zabicie prywatnego ptaka można uznać za kłusownictwo. Ptaki z prywatnych hodowli są już inaczej traktowane w świetle prawa - dzięki temu możemy je posiadać.
Kara będzie na pewno. Kopanie swojego psa jest już karalne. Ciekawe tylko jaka będzie klasyfikacja czynu.
No i mała szkodliwość społeczna czynu. Wieeelkiej kary bym nie oczekiwał niestety.
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

ZaP pisze:no to zobaczymy co znaczy slowo tego Pana - czlowiek, ktoremu zabito samca raroga ałtajskieo nazywa się Pan Adam Szostak...
ptak jest po 2 sekcjach zwłok, ptaka zabił myśliwy z broni śrutowej, sprawa jest w toku...
ZaP
ask pisze:Pragnę złożyć bardzo serdeczne podziękowanie kol.G Dzikowi za darowiznę w postaci bardzo pięknego samczyka raroga.Chwal ćwik pozdrawiam.
Mysle że to powinno rozwiac watpliwosci :wink: heh i kolejna z rzedu osoba dostała ładnego sokoła ...
TB
młodszy sokolnik

Post autor: TB »

kuba08111994 pisze:heh i kolejna z rzedu osoba dostała ładnego sokoła ...
Jak widać, są jeszcze osoby, którym nie zależy TYLKO na kasie, ale i na dobry innego sokolnika :smile: Godne poszanowania!
Szkoda, że nie którzy tu oprócz pomnażania swej hodowli, mnożyli by na podłożu nienawiści kase...
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

i nawet -nietylko na kasie...... :wink: PZ.
opiolicA
sympatyk

Post autor: opiolicA »

hyhy wtrace jesli mozna...
przeczytalam tekst..nie dziwi mnie to...sama tocze bateli z kolem a wszczegolnosci ze starym i niereformowalnym "mysliwym,"...do czego daze maz zgubil acciptera 2 tygdnie mija po ptaku ani sladu choc wczesniej zdazalo mu sie polatac samemu ale zawsze albp maz albo ja albo nawet sam ptak zjandywal sie..a tu od kiedy poszedl za bazantem nic, pusto echo..raz tylko zauwazylismy go lecacego ale akurat super mysliwi polowali na pioro(co bardziej smieszne wypalszali spod wlasnego podsypu, bo juz wytlukli prawie wszystko, albo siedzi u nas w krzakach).daze to tego ze ptaka nie ma a grozby starego mysliwego pod jego adresem ze mu sruty wladuje slyszelismy... wiec gdyby ktos cos, to A. G w 3 piorze dajcie znac.pozdrawiam i sorry ze tak wtracilam
kozak
sympatyk

Post autor: kozak »

moim zdaniem ten myśliwy co strzelał był kompletnym idiotą.po pierwsze jak napisałeś stwierdzono strzał z bliska więc jak gość się nie skapnoł ze rarog się nie boi.a po drugie przecierz ptak zapewne miał na sobie osprzęt sokolniczy.widać stwierdzenie ,,są ludzie i paczka gwoździ''jest jak najbardziej słuszne.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Kolego otwórz sobie 1 stronę w tym temacie i popatrz na datę. :shock:
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Kompletnie nie wiedziałem gdzie to wrzucić, ale warto zobaczyć do czego zdolni są ludzie.
http://demotywatory.pl/2790686/Pilkarze
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

ten temat był już poruszany w dziale (ZDJECIA):)
bolek
stażysta

Post autor: bolek »

Kara za zabicie sokoła lub kradziez sokoła jak kradziez psa (cyt)
Dr Adam Schwappach w dziele\ Handbuch der Forst - und Jagdgeschichte Berlin 1886 podaje
z przytoczeniem cytatu łacińskiego że według burgundzkich postanowień karnych -złodziej
który ukradł psa albo sokoła lub zabił musiał wobec zgromadzonej ludności całowac tego
psa w tylną niedającą sie tu wyrażnie nazwac część ciała i musiał zezwolić aby ukradziony
sokół pożerał mięso położone wzg umieszczone na jądrach złodzieja
i co wy nato koledzy czy kara taka powinna być unaz w kraju
Awatar użytkownika
Berik
początkujący

Post autor: Berik »

za zabicie psa czy sokoła według mnie nie starczy to żeby zwierze pożerało mięso z jąder złodzieja jeszcze by się otruło. Jajka sie zagoją po czasie, ale kara więzienna (nie w zawiasach) na pewno pozostanie pamięci złodzieja czy zabójcy naszego pupila :)
ale pomysł według mnie ciekawy (juz widze przedniego podczas posiłku na....)
ODPOWIEDZ