pytanie do wszystkich
pytanie do wszystkich
czesc mam 15 lat interesuje mnie sokolnictwo od okolo 2 lat czytam ksiazki i tematy na forach .mieszkam na wsi mam niewielkie gospodarstwo przy lesie coranek widze jakiego jastrzebia pustułke lub inego ptaka drapierznego i sie zachwyca pieknem przyrody jak by to byl pierwszy raz .powieccie mi w jakim wieku wy zaczeliscie przygode z sokolnictwem ?moze czas juz zemna abym zaczoł?
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Tutaj na tym forum znajdziesz parę pozycji które /według mnie / na pewno dadzą ci potrzebną wiedzę teoretyczną -wystarczy napisać lub zadzwonić do Administratora /garbus2/ a na pewno pozwoli Ci to uzupełnić biblioteczkę sokolniczą ; http://sokolnictwo.pl/catalog/ksi-ki
to te ogolne zarysy niewiele ci pomoga w kontekscie teori o sokolnictwie. Myslistwo juz predzej nimniej lekturki konkretnej to raczej nie miales w rekach, lepiej skombinuj sobie cos konkretnego bo te zrodla ktore podales to glownie atlasy do rozpoznawania ptakow i max 4 numery czasopisma ktore niestety choc dobre bo polskie to nie jest przeznaczone dla osob poczatkujacych
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Tłumaczenie książki Diany Durman-Walters p.t. MODERN FALCONER
Tłumaczenie książki Jemimy Parry-Jones p.t. TRAINING BIRDS OF PREY
a na pewno warto i polecam bo bardzo ciekawe i fajne fotki są
Tłumaczenie książki Emmy Ford p.t. FALCONRY, ART AND PRACTICE
nie są drogie te tłumaczenia u Adama a naprawdę fajne jeśli chcesz zaczynać przygode z sokolnictwem to te tytuły rozjaśnią Ci umysł troszke.
Tłumaczenie książki Jemimy Parry-Jones p.t. TRAINING BIRDS OF PREY
a na pewno warto i polecam bo bardzo ciekawe i fajne fotki są
Tłumaczenie książki Emmy Ford p.t. FALCONRY, ART AND PRACTICE
nie są drogie te tłumaczenia u Adama a naprawdę fajne jeśli chcesz zaczynać przygode z sokolnictwem to te tytuły rozjaśnią Ci umysł troszke.
Ja właśnie zgłębiam książke pana Cieślikowskiego, o wdzięcznym a jakże oryginalnym tytule "sokolnictwo". Książka jak na początek wydaje mi się dobra bo wszystko jest bardzo ładnie wyjaśnione, np. pojęcie kondycji łowczej jest wyjaśniane przez 3 strony. Jest bardzo dużo zdjęć i opisy są napisane ładnym językiem, który rorgryzie nawet świnka morska. Więc polecam ją od siebie.