Pytanie

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Nisus pisze:Przeciez, to ukladane ptaki, dziki przedni to inna para kaloszy. 90% tych przyrodniczych filmikow to ptaki sokolnicze.
Zgadzam się nawet niektórzy koledzy z forum ,,wypożyczają’’ swoje ptaki to filmów przyrodniczych i fabularnych ,a za granicami naszego grajdołka jest to dość powszechne !
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Nisus pisze:Przeciez, to ukladane ptaki, dziki przedni to inna para kaloszy. 90% tych przyrodniczych filmikow to ptaki sokolnicze.
dokładnie. ten konkretny przedni na ktorym zamontowano kamere to ptak Diany Durman Walters - jak bylem u niej opowiadala mi szczegoly ile bylo z tym roboty i powtorzen (pamietajcie ze bylo to kilka lat temu i minaturyzacja nie byla tak dalece posunieta stad tez wybrano orla, teraz mozna by zapewne cos podobnego zrobic na sokole). Swoja droga mam kolege ktory hodowal ryjowki Walencikowi do tetna pierwotnej puszczy wiec filmowcy zadko kreca faktycznie "dzika" przyrode i nie ma sie co dziwic bo ilosc powtorzen konieczna do osiagniecia zamierzonego clu jest spora wiec i ilosc ujec w naturze co jest o wiele ciezsze musialaby by trwac kilka razy dluej
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Mam takie pytanie odnośnie nazewnictwa drapoli. Czy Aquila pennata to to samo co Hieraeetus pennatus? Zetknąłem się z tą pierwszą nazwą i sprawdziłem w internecie, że niby to synonimy, ale wiecie jak to jest z internetem. Wszystko tam można znaleźć, często bez ładu i składu. Sorry za głupie pytanie, ale Aquila pennata widzę po raz pierwszy.
ODPOWIEDZ