Pytanie

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Marcinos
sympatyk

Pytanie

Post autor: Marcinos »

Witam,

Gdzieś na forum, przeczytałem że orły były używane do przytrzymywania wilków oraz niewolników(?), chciałbym zapytać w jaki sposób to wyglądało, jakie to były wilki? Jak można prosić to trochę więcej informacji na ten temat.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Poszukaj w Internecie /polowanie na wilki przy pomocy orłów / dość kontrowersyjne widowisko. A po za tym ten temat był już poruszany na tym forum ,,pokopiesz ‘’ to znajdziesz ! :lol:
Marcinos
sympatyk

Przeczytałem na forum o polowaniu orła na wilki, nawet obejrzałem film http://www.hcfor.pl/wiat-zwierz-t/6858- ... ocy-w.html ale tak się zastanawiam, orły polowały w stadzie a wilk był sam, to budzi moje wątpliwości, jak ja miałem spotkanie z wilkami to były trzy a nigdy nie spotkałem samego. Zastanawiam się czy wilk nie pochodził ze sztucznej hodowli, ewentualnie był wybrany najsłabszy ze stada. Kolejna rzecz, która mnie zastanawia, to że wilk pada od razu złapany za kufę. Jestem przekonany, że zdrowy predator tak by się nie zachował. Obserwując zachowania psów to one atakują również nogami. A wilki mają tak potężny ścisk szczęk, że złapany za nogę 6 kg ptak nie miał by szans.
Polowanie na filmie przypomina mi koguta i owczarka na podwórku. Kogut jest w sanie pobić psa, ale tylko płochliwego. Jeśli pies się nie wystraszy ptaka, to jest smaczny obiad.
Scout
pisklę

Post autor: Scout »

Marcinos pisze:jak ja miałem spotkanie z wilkami to były trzy a nigdy nie spotkałem samego.
Ale zauwaz ze miales stycznosc z wilkami euroazjatyckimi. Te na ktore poluja Mongolowie to wilki tybetanskie ktore zdaja sie byc slabsze i mniejsze.
Scout
pisklę

Post autor: Scout »

I zapomnialem dodac wilka kaspijskiego (krytycznie zagrozony) na ktorego rowniez poluja Mongolowie. Jest mniejszy od euroazjatyckiego, choc ma wieksza glowe i wiecej wspolnego z psem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

pod tym linkiem przednie nazwano sokolami a pozniej juz nawet rybołowy wklejali. Ale fakt ze ciekawe zdjecie jak bielik amerykanski atakuje labedzia
Załączniki
dihbs6armjwhrsqzxctu.jpg
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

a o kirkizach słyszałes lub czytałes co to z ołami pilnują stad owiec z wieczora i ozmierzchu,to jest dopiero ciekawe pastuchowanie .....
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

garbus2 pisze:pod tym linkiem przednie nazwano sokolami a pozniej juz nawet rybołowy wklejali. Ale fakt ze ciekawe zdjecie jak bielik amerykanski atakuje labedzia
gdzies na Youtube jest seria fot z tej akcji. podobno łabędź uszedł z życiem ale skoro dorosły bielik amerykański sie pokusił o taki atak to znaczy że w przeszłosci udało mu sie łabędzia upolowac. a wracając do wilkow- mozemy uwazac je za bestie ale kiedy goni je człowiek na koniu to strach niestety kaze im zostawic towarzysza ktorego związał orzeł. psowate mają tylko jedna bron- zęby. jeśli zostanie zwiazany za pysk to nie ma już argumentów. widzac z jaką furią i pasją nawet ryzykując swoje zdrowie i życie potrafi walczyć ze zwierzyną jastrząb czy sokół jestem w stanie wyobrazic sobie co potrafi w takiej sytuacji zrobić przedni.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Taż kiedyś jakemuś loledze wysłalem take zdjęcie ,bo niewiedziałem jak skopiować :grin:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Przedni to szczyt rozwoju drapieznika polnocnej polkuli, prawda jest taka ze, na wolnosci lapia kazdy typ zdobyczy.

Nie wiem czy bylo, ale i tak warto odpalic. http://www.youtube.com/watch?v=1KhM1q2sRD8

No i trzeba zdac sobie sprawe ze dziki orzel bedzie atakowal wilka dopiero jak bedzie bardzo glodny, jesli jest masa zajecy, albo lawiny zabily stado kozic, to po co ma lapac wilka?
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Marcinos
sympatyk

haggard pisze:psowate mają tylko jedna bron- zęby. jeśli zostanie zwiazany za pysk to nie ma już argumentów. widzac z jaką furią i pasją nawet ryzykując swoje zdrowie i życie potrafi walczyć ze zwierzyną jastrząb czy sokół jestem w stanie wyobrazic sobie co potrafi w takiej sytuacji zrobić przedni.
Poniekąd jest to prawda co Pan napisał, oprócz zębów mają w miarę silne łapy. Na filmie można zauważyć, że tam gdzie wilk sobie radzi nadlatuje drugi orzeł. Ptaki są bardzo dobrze ułożone, coś na wzór psa.
Film http://www.youtube.com/wa...jAY&feature=fvw pokazuje, że ptaki na wolności nie ryzykują gdyż kontuzja może oznaczać śmierć.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Mozesz podac prawidlowy link, bo ten nie idzie.

Szczerze watpie zeby jeden film udowadnial cokolwiek, ptak na skraju smierci glodowej stawia wszystko na jedna karte, wiec nie wykluczal bym zadnej mozliwsci.
Marcinos
sympatyk

Nisus pisze:Mozesz podac prawidlowy link, bo ten nie idzie.

Szczerze watpie zeby jeden film udowadnial cokolwiek, ptak na skraju smierci glodowej stawia wszystko na jedna karte, wiec nie wykluczal bym zadnej mozliwsci.
To jest ten sam link co Raven_Corvus podał
http://www.youtube.com/watch?v=sic7z2pjjAY&feature=fvw

Zgadzam się z Panem, jak jest głód to żadne zwierze nie będzie przebierało, chociaż z drugiej strony silny instynkt. Sam nie wiem co by było gdyby..?!
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Przeciez, to ukladane ptaki, dziki przedni to inna para kaloszy. 90% tych przyrodniczych filmikow to ptaki sokolnicze.
ODPOWIEDZ