kwaśne wole

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
haggard
sokolnik

kwaśne wole

Post autor: haggard »

nie chodzi profilaktykę bo tą znam (choc milo jak ktos napisze bo nauka plynie dla wszystkich). chciałem zapytac co zrobic gdy ptak juz sie nabawi tej dolegliwosci. wlasnie zdarzyl mi sie przypadek u samicy wedrownego. nie zdarzylo mi sie to nigdy wczesniej
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

myslisz ze upaly wczesniejsze mialy na to wplyw?
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

Przy kwaśnym wolu mięso zalegające w wolu zaczyna gnić, więc pierwsze co należy zrobić to pozbyć się tego mięsa z wola. Miałem taki przypadek dwa lata temu - sokół zjadł za dużo i na drugi dzień wole zmniejszyło się tylko nieznacznie. Najprostszym, wypraktykowanym sposobem jest podanie ptakowi lewamizolu - większość ptaków momentalnie po nim wymiotuje. Można także próbować wywołać wymioty w inny sposób, ale ważne jest żeby ptak sam wyrzucił mięso z wola, ponieważ wtedy jest mniejsza szansa że jakiś kawałek zostanie. No i oczywiście ptak musi mieć dostęp do wody. Jak moja samica wreszcie wywaliła to z siebie to mięso było już na pół zgniłe...
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Dzięki Jarek. prawde mówiąc wpadlem dokladnie na ten sam pomysł z Lewamizolem.
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

ja mialam przypadek z samisa harrisa, dalam jej przepiorki, nawet nie dozo, ale widocznie nieprzyzwyczajona byla...
2 godz puzniej oczy zwezone i jakos tak dziwnie stala... podeszlam i odrazu poczulam oddech... naszczescie ona jest full imprint, wiec odwrocilam ja dogory nogami i wyplukalam wole strzykawka z odrobina wegla... jeszcze przez kilka godzin wygladala nieciekawie ale dzieki bogu nie bylo zadnych tego konsekwencji
Ostatnio zmieniony śr sie 04, 2010 4:53 pm przez Wolperlira, łącznie zmieniany 1 raz.
JoHn DuMbaR
sokolnik

ufffffff dziwki bogu...to jakis nowy brytyjski girlsband? :)
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

ejj... khemm khemmm... sie nawet teraz zaczerwienilam jak nastolata... juz zmieniam:)
JoHn DuMbaR
sokolnik

nie przejmuj sie ja zawsze tak dzialam na plec przeciwna :) hehe
ODPOWIEDZ