Grunwald 2010

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Grunwald 2010

Post autor: mirek »

Witam
temat może dziwny ale wiem ze jest tu kilku ludzi zajmujących się rekonstrukcją
lecąc na piątki bohurtowe rzuciła mi się w oczy dziewczyna która dawała robić sobie zdjęcia z prawdopodobnie swoim ptakiem wszystko było by git gdyby nie to ze ptak był młodym myszołowem zwyczajnym bez obrączki tylko w karnalu i w tradycyjnych petach jak dobrze zauważyłem
oczywiście może był to jakiś rehabilitant albo coś w tym stylu potem oglądając zdjęcia mignoł mi tez na jednym z nich raróg górski
tu tez moje pytanie czy ktoś może wie coś na ten temat bo to była średnia prezentacja polskiego sokolnictwa w szczególności na tak wielkiej imprezie
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Rarog moze byc z Tucholi, w tamtym roku byla reprezentacja z tego co mi Megi fotki slala.
A co do tych piatek to nielzy mosh :)
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Wiesz wszystko jak najbardziej git tylko ten myszak porażka
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

mirek pisze:ptak był młodym myszołowem zwyczajnym bez obrączki tylko w karnalu i w tradycyjnych petach jak dobrze zauważyłem
mirek pisze:Wiesz wszystko jak najbardziej git tylko ten myszak porażka
kolego a dla czego porażka że bez obrączki ciekawe czy ty jak się ożenisz będziesz tak chciał chodzić zakuty hehhe może na chwile zakrył bo krązyłą na niebie jakaś piękna koleżanka a i druga sprawa Myszak to piękne ptaszysko a nie porażka
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

oj oj oj
szkoda komentować tylko dodam ze nie o urodę ptaka mi chodziło bo sam w sobie był normalnym drapolem
JoHn DuMbaR
sokolnik

widze ze wyrasta mi rywal w smarowaniu pikantnych postow :) pozdro
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

wiesz nie chce przerastać mistrza :mrgreen: ale sam wiesz jak jest
nikt się nie przyznaje do tego że był na grunwaldzie z tymi ptakami więc jednak może coś jest na rzeczy
wydaje mi się ze z odpowiednią wiedzą i sprzętem każdy jest w stanie lansować się z wyłapanymi ptakami bo turyście jest wszystko jedno czy to oreł czy kura
ale chyba nie o to w tym chodzi
myślę że krzewienie tradycji sokolniczej na tego typu imprezach to jest dobry pomysł zarówno ze strony zareklamowania czegoś takiego jak sokolnictwo i ludzi którzy tym żyją i starają się ratować i przywracać zagrożone gatunki
wiec nie będę się rozpisywał i powiem
Lipa
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

może mirek masz zdjecie tej pani-moze wspólnie dowiemy się kto kopie pod nami dołki?
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Witam
nie znalazłem co prawda zdjęcia z myszakiem ale mam z rarogiem tylko nie wiem czy można na zdjęciu zobaczyć właściciela jeśli własciciel raroga nie ma nic wspólnego z tą dziewczyną co dysponowała myszakiem z góry przepraszam

http://picasaweb.google.com/SmokMigus/G ... 1828900578
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

ło matko ale trąbe ma ten ptak zamiast dzioba - moznaby przyciąć i podpiłować zeby to jakos wygladało. do tego widac ze dyszy na kazdym zdjeciu - nie jest to zbyt poprawne
JoHn DuMbaR
sokolnik

drugie pioro i taki przerost :) widac komus zal dac czasem cos innego niz DOC :)
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Szkoda że nie podlazłem się zapytać tej dziewczyny kto co i kiedy bo raroga co prawda nie widziałem na żywo tylko tego myszaka ale raczej prawdopodobne ze to z jednego Źródła :)
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

JoHn DuMbaR pisze:Rarog moze byc z Tucholi, w tamtym roku byla reprezentacja
To nie raróg z Tucholi.
W zeszłym roku i w tym nie było "reprezentacji" Tucholi na w/w imprezie.
Tuchola to coraz szersze pojęcie i mało precyzyjne, jeśli chodzi o sokolników. Dziś jest sokolarnia przy Technikum Leśnym w Tucholi, kilka ptaków Zakonu, są studenci sokolnicy i kilku sokolników z siedzibą w Tucholi i najbliższej okolicy. Jest też wielu absolwentów- część też "przyznaje się" do Tucholi.
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Ktoś się swego czasu czepiał i tkaniny użytej do rekonstrukcji ubioru historycznego,(nie z tej epoki) ale dla mnie większą wpadką jest pokazać lannera pod Grunwaldem.
Grzegorz pisze:bez obrączki ciekawe czy ty jak się ożenisz będziesz tak chciał chodzić zakuty hehhe może na chwile zakrył bo krązyłą na niebie jakaś piękna koleżanka
A to błąd poważny! Przeoczyłeś kolego przemianę obyczajową w tym kraju. Teraz laski na obrączkę lecą. Wiadomo, żonaty zrobi swoje i się nie zakocha. Sprawa z głowy. Do tego dochodzi domniemanie że gość doświadczony i biegły w sprawach.
JoHn DuMbaR
sokolnik

A niby czemu taki wielki blad z tym lannerem. Ten gatunek byl w europie poludniowej bardzo rozpowszechniony w tamtym okresie i cieszyl sie zdecydowanie wieszym szacunkiem niz dzisja, kto wie moze jakis zaciezny mial go na stanie :).
A co do lasek, to zamiast rozmawiac o patologi wspolczesnego wyuzdania lepiej od razu wszystkie w homonto...wszak Swiety Jan patrzy i czas odlicza.
ODPOWIEDZ