Dokumenty

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
maciejjj
pisklę

Dokumenty

Post autor: maciejjj »

Zalozmy ze sytuacja przedstawia sie tak(a nie przedstawia sie w ogole:P):
upatrzylem sobie harrisa jako 1 ptaka. znalazlem dobrego hodowce. jakie mi sa dokumenty potrzebne przed kupnem zwierzaka i po jego kupnie. gdzie nalezy sie udac zeby je zalatwic? czy trzeba nalezec do jakiejs organizacji...

dzieki bardzo za odpowiedzi:)
borki
początkujący

Post autor: borki »

Jak to wyglada dokladnie prawnie to chyba nawet najstarsi gorale nie wiedza. Polskie prawo jakie jest - wszyscy wiedza. Moim zdaniem nallepiej dla Ciebie, dla Twojego przyszlego ptaka jak i dla polskiego sokolnictwa jako calosci najlepiej jak wstapisz na droge ktora ja juz podazam:
1. Znalezc w swojej okolicy sokolnika ktory bedzie Ci sluzyl radami
2. znalezc kolo lowieckie jakie Ci bedzie odpowiadalo (i jakiemu Ty bedzies odpowiadal :D ) i wstapic na staz lowiecki.
3. Wstapic do Gniazda Sokolników na staz sokolniczy
4. Ukonczyc kurs organizowany przez gniazdo (trwa tydzien, prawdopodobnie bedzie organizowany w tym roku
5. zdac egzamin
6. Kupic ptaka (jesli wypelnicz punkty 1-5 to napewno bedziesz wiedzial od kogo i jak to zrobic).

Całość moze nie jest prosta i nie da sie tego zalatwic przez tydzien :D ale to wszystka to i tak nic w porownaniu z odpowiedzialnoscia za ptaka ktorego chcesz nabyc.

Zycze cierpliwosci i konsekwencji.
maciejjj
pisklę

1.nie ma szans:/, mieszkam w niezlym zaglebiu
2. mozesz przyblizyc mi termin "staz lowiecki"?
3. -//- "staż sokolniczy"

kiepsko to widze:/, raczej niewykonalne:((((
borki
początkujący

1. Z pewnoscia masz jakiegos sokolnika w promieniu 100 km
2. Staz lowiecki to okres "proby" jki musisz odbyc zanim staniesz sie pelnoprawnym czlonkiem kola lowieckiego PZL zwykle trwaokolo roku (zeby byc sokolnikiem musisz byc mysliwym)
3. Jak wyzej tylko staz ten przygotowuje cie do czlonkostwa w Gniezdzie sokolnikow (moze byc odbywany rownolegle ze stazem lowieckim)

Wykonalne - jesli chcesz
Awatar użytkownika
kessy
Sokola Pani
Kontakt:

Post autor: kessy »

Też mieszkam w niezłym "zagłębiu" - a jednak udało mi się zostać sokolnikiem. Wszystko zależy od wytrwałości :P ;)
maciejjj
pisklę

Rozpatrzylem sprawe raz jeszcze:P.
Z kolem mysliwskim da rade, jakos to bedzie.
Jak wyglada to gniazdo sokolnikow? co trzeba zrobic zeby w te szeregi wstapic? gdzie sie odbywaja te kursy? co mozecie mi w ogole o tym powiedziec:)? najlepiej wszystko co tylko sie da, nie bede juz was meczyl:)
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

Najlepiej zgłoś się do Zarządu okręgu PZŁ ( SIEDZIBY W KAŻDYM BYŁYM MIEŚCIE WOJEWÓDZKIM) tam dowiesz się gdzie odbyc staż PZŁ jak bedziesz na stażu to zadzwoń do GNIAZDA ( tel znajdziesz na tej stronie)
Sokolniczy powinien dać Ci namiar na najbliżej mieszkaającego Ciebie sokolnika. Jeżeli zgodzi się byc Twoim opiekunem to u niego odbędziesz staż solokolniczy.
Niestety dostanie się na staż PZŁ jest najtrudniejsze.
borki
początkujący

Kursy odbywaja sie "od czasu do czasu" w zaleznosci od liczby chetnych. W tym roku ma akurat sie odbyc (prawdopodobnie w czempiniu w miesiacach letnich).
Jakbys napisal gdzie mieszkasz to moze ktos sie przyzna do sasiedztwa z Toba. W moim przypadku po przeszukaniu znacznej czesci polskiego internetu i wykonaniu wielu telefonow po calym kraju okzalo sie ze najblizszy sokolnik mieszka... 2(slownie: dwa) km ode mnie :D
Jesli chodzi o gniazdo jest to jakby specjalistyczny klub PZL (dlatego czlonkostwo w PZL jest konieczne) zrzeszajacy mysliwych zainteresowanych polowaniem z wykozystaniem ptakow drapieznych.
maciejjj
pisklę

jestem ze Śremu pod poznaniem jakies 60 km
borki
początkujący

:D :D :D :D :D :D :D

hehehehe

18 (słownie osiemnascie) km od Ciebie jest miasteczko Czempiń w nim ulica SOKOLNICZA a na niej Ośrodek Badawczy PZL. W tymze osrodku znajdziesz wszystko czego potrzebujesz: sokolarnie sokolnikow ptaki itd itp

Chcialbym mieszkac na takim "zaglebiu" 8)
borki
początkujący

ps. A jak juz sie tam znajdziesz to pytaj a pana Henryka Mąkę

Widze ze szczescie Ci sprzyja wiec zycze tylko cierpliwosci :)
maciejjj
pisklę

no to zaczynam dzialac:)
MuZi16
pisklę
Kontakt:

Okolice

Post autor: MuZi16 »

Na samym wstepie bardzo serdecznie wszytskich witam, mam 16 lat i od dluzszego czasu intersuje sie Ptakami Drapieznymi. :D
Mam kilka pytan:
- Czy w okolicy Chojnic (miejscowosc miedzy Gdanskiem, a Bydgoszcza) znajduje sie jakies Gniazdo lub miejsce w ktorym mozna zdobyc staz, albo namiar na jakiegos Sokolnika, z ktorym moglbym omowic kilka spraw?
- W jaki sposob moge wytlumaczyc rodzicom ze jest to "W MIARE" bezpieczne zajecie?

P.S. Wszystkie odpowiedzi prosil bym wyslac tez na moje gg, jezeli jest to oczywiscie mozliwe. Jezeli przypomna mi sie jakies pytania to na pewno wstapie.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

chojnice

Post autor: garbus2 »

witam,
Z Chojnic masz rzut kamieniem do Tucholi wiec bardzo dobrze trafiles - szukaj technikum lesnego (teraz to siechyba nazywa zespol szkol agrotechnicznych)
MuZi16
pisklę
Kontakt:

Post autor: MuZi16 »

Tez fakt. A jest tam moze jakis Sokolnik, ktory ma cierpliwosc do amatorow. A Gniazdo tez sie tam znajduje? I w jaki sposob moge porozmawiac o tych ptaszkach z rodzicami, czy to trudno powiedziec, bo jezeli tak to cos wykombinuje. Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz
ODPOWIEDZ