Jastrząb

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
hand
sympatyk

Post autor: hand »

Dziękuje Ci Serdecznie Irek
Pozdrawiam
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

...
Ostatnio zmieniony śr kwie 02, 2008 9:12 pm przez andrzejek, łącznie zmieniany 1 raz.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

hand pisze: Normalnie, nie reformowalni Jesteście, jeżeli moge się tak wyrazić.
Ale z tego co przeglądałem Wasze forum, to nawet takich informacji nie ma i ich za bardzo nie udzialacie (jak pamiętam, padł tytuł 1 książki) a o filmach nie znalazłem (oczywiście moge się mylić, to przepraszam).
Jeżeli chodzi o "doedukowanie" polskich rolników to jak już wcześniej napisałem zawsze znajdą się takie osobniki które będą chciały na tym zbić interes, ale też zawsze takie były, zgadzasz się?
I bardzo prosze mnie się nie pytać o doświadczenie ( z nutą ironii), bo wystarczy przeczytać moje posty dokładnie i ze zrozumieniem, a odrazu widać że nie jestem posiadaczem Drapaka. Za to moge się zapytać czy ma Pan doświadczenie i osiągnięcia w strzelectwie, albo chociaż blade pojęcie o Mechanice Fizycznej?
Każdy jest w czymś dobry, a fora mają pomagać tym którzy czegoś nie umieją w zdobywaniu wiedzy.
wiec tak:
1) książki i filmy sa na stronie w dziale sklepik (kilka lat mi to zajelo ale jest w czym wybierac - www.sokolnictwo.pl/sklep.php), jak wejdziesz na strone i pocztasz to znajdziesz tez dzial FAQ i kilka innych aspektow ktore mogles ominac
2) nuta ironii nikomu jeszcze nie zaszkodzila (podobnie jak nuta pokory) i wlasnie dlatego na forum o strzelectwie czy tez mechanice fizycznej nie wypowiadam sie udowadniajac innym lepiej zorientowanym w temacie ze jest inaczej niz pisza. Jesli kilka osob na moje pytanie napisalo by podobna odpowiedz to znaczy ze powinienem ja zaakceptowac niezaleznie od tego czy mi sie podoba czy nie
3) co do rolnikow zgadzam sie problem w tym ze te osobniki od interesow to niestety wciaz wiekszosc (jesli nie interesy to chociaz by zaszkodzic bo to przeciez typowe w polskiej mentalnosci:))
4) popieram tylko ze wiedze z forum trzeba umiec przyjac a nie uparcie domagac sie czegos co nie jest istotne ani warte uwagi
hand
sympatyk

Tak dla sprostowanie Andrzejek
andrzejek pisze:- my tu w Polsce nie mamy takiej śmiałości
przecież ja też mieszkam w Polsce (Poznań)
Garbus2
No, myliłem się co do książek (alzheimer się kłania, bo sam z ciekawośic tam zajrzałem pare dni temu, a już nie pamiętam).
Co do rolników i innych grup społecznych, nie warto uogólniać, napewno nie jest tych wyjatków aż tak dużo.
Podejrzewam że statystyki są podobne jak te od kradzieży 10 letnich aut (jakby ktoś nie zrozumiał, to była przenośnia).
Zgadzam się, z tym że wiedze zawartą na forach trzeba przyjąć, ale można "pociągnąć" za języki bardziej doświadczonych, a popłynie słowotok. (przynajmniej tak jest w 99% przypadków.
hand
sympatyk

andrzejek pisze:Kolegę "irka" bardzo szanuję, ale ze zdaniem " Na pewno udzieli Ci więcej informacji niż dowiesz sie tutaj... " no, nie do końca się zgadzam.
A ja jedna bym się w pewnym stopniu z tym zgodził, co napisał Irek.
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

andrzejek pisze:my tu w Polsce nie mamy takiej śmiałości ze względu na jakąś ustawę o ochronie danych osobowych, czy jakoś tak.
nie wydaje mi się abym naruszył jakąkolwiek ustawę, imię i nazwisko tego Pana na nie jest tajemnicą, natomiast nr. tel jest do instytucji publicznej, do której nr,tel znalazlem na stronie internetowej
andrzejek pisze:Na pewno udzieli Ci więcej informacji niż dowiesz sie tutaj... " no, nie do końca się zgadzam.
trochę nie podoba mi się polityka utrudniania wszystkim wszystkiego, przecież sami wiemy jak inni nam ciągle utrudniają sokolnictwo w Polsce. A poza tym ludzie którzy chcą się z sokolnictwem w jakiś sposób zaznajomić powinni mieć ku temu możliwości. Mam nadzieję, że polityka izolowania się od społeczeństwa nie jest wytyczona przez władze klubu!?
proszę nie odbierać mnie źle, bo nie miałem takiej intencji :roll:
hand
sympatyk

Jeżeli jest tak jak Pan Irek powiedział, to w żaden sposób nie narusza prawa.
A pozatym wszyscy którzy niestety "przelotnie" zaglądają na to forum są właśnie tą "polityką izolowanie się" (bardzo dobrze ujęte :P) skutecznie odstraszani.
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

...
Ostatnio zmieniony śr kwie 02, 2008 9:12 pm przez andrzejek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Henryk Mąka
SOKOLNICZY

Post autor: Henryk Mąka »

Szanowni Forumowicze!
Zaglądam tu od czasu do czasu i z przykrością stwierdzam, iż sposób waszych dyskusji coraz mniej mi się podoba. Co gorsza, moje wątpliwości budzą nie tyle wypowiedzi zupełnie "zielonych", którzy czasem zadają pytania banalne lub trudne do wyjaśnienia w kilku zdaniach - po prostu za mało jeszcze wiedzą i czasem nie bardzo zdają sobie sprawę o co pytają. Proszę natomiast bardziej doświadczonych, którzy się tu wypowiadają - bądźcie bardziej wyrozumiali i mimo wszystko spróbujcie im pomóc lub skierować tam gdzie trzeba. Wasze wypowiedzi są bowiem z reguły odpychające i czasem zbyt przemądrzałe, co na pewno nam dobrze nie służy.
Oczywiście - sokolnictwo to nie jest temat jak każdy inny i nie o wszystkim można tu pisać, aby np. nie zostało wykorzystane przeciwko nam. Niestety, wiele uwag postronnych osób, które tu zajrzały, uważam za słuszne. Już na wstępie zrażacie bowiem do naszego środowiska ludzi, z których może w przyszłości mielibysmy większy pożytek niż z niejednego "SOKOLNIKA". W efekcie, zamiast garnąć się do nas, będą szukali innych możliwości lub tworzyli własne środowisko "odrzuconych", co nikomu nie będzie dobrze służyło.
Przykład:
- czy pytanie ile zjada ptak drapieżny jest dla Was zbyt skomplikowane aby odpowiedzieć na nie chociazby krótko i w kategorii przeciętnej?!
to ja odpowiadam:
- ptak średniej wielkości (sokół, jastrząb) zjada dziennie 4-5 kurczaków jednodniowych lub
prawie całą tuszkę przepiórki lub też 1/3 - 1/2 tuszki przepiórki odmiany mięsnej czy gołębia.
Oczywiście - w niektórych sytuacjach może nie zjeść nic, w innych nieco więcej, ale taką przeciętną trzeba mu zabezpieczyć.
W podobny sposób możnaby odpowiedzieć na wiele stawianych tu pytań i nie zawali się od tego ani nasze sokolnictwo, ani jego odbiór przez obywateli. Słusznie stwierdził Irek - to, że nam urzędnicy maksymalnie komplikują sokolnictwo nie znaczy, że my mamy je utrudniać innym. Jeśli będą chcieli uprawiać sokolnictwo, to również będą musieli przejśc to samo. Póki co, nie zniechęcajcie ich przynajmniej do nas samych.

Początkującym (i nie tylko), służę informacją:

Henryk Mąka- Sokolniczy Gniazda Sokolników PZŁ
Stacja Badawcza PZŁ w Czempiniu
tel. służb. 0.61 28 26 563
pryw. 0.61 28 27 577
ponieważ w tym okresie pracuję najczęściej poza biurem, najpewniej - kom. 0.607 851 327
w sprawach krótkich, również e-mail: maka.hen@wp.pl

Adres, telefony i e-maile do Stacji znajdują się w wielu ogólnie dostępnych miejscach i kilku portalach Internetowych, ja również nie mam zastrzeżonych telefonów, więc nie przesadzajmy z tą ochroną danych.

podsumowując, do poczatkujących:

- pytajcie, jednak nie w taki sposób jak "Oleg" - "słyszałem że jakiś koleś z lotniska ma jastrząbka do sprzedania". Takie teksty można zasuwać kumplom przy śmietniku a nie w sokolnictwie. Gdyby wiedział jaki "koleś" jest na Okęciu ...

- zdobywajcie wiadomości również samodzielnie w innych źródłach, bo takie czy inne Forum jest raczej miejscem wymiany zdań, poglądów czy kontaktów a nie kopalnią wiedzy

- sokolnictwo to dziedzina specyficzna i mało znana, a przez to mająca również wielu przeciwników. Z tego powodu nie o wszystkim można tu pisać i niektóre sprawy pozostają między nami - nie dlatego że są złe i dlatego wymagające ukrywania, lecz po prostu drażnią niektórych ludzi lub środowiska nam nieprzychylne. Przykład - handel przeróżnymi gatunkami zwierząt, mimo że masowy, nie budzi większych sprzeciwów. Natomiast handel ptakami łowczymi, chociaz jest kroplą w morzu - razi wiele osób, gdyż sokół kojarzy się im z dzikością, wolnością i swobodą a papuga czy kanarek ... raczej z klatką.

do członków Gniazda:
- mniej wyniosłości i filozofii a więcej wyrozumiałości i dyskusji o sprawach ważniejszych. Dla przykładu - w dziale "Ptaki drapieżne" temat "Hodowcy szukam". Pomijając podobny sposób dyskusji, przewinęła się tam kwestia uprawnień sokolniczych. W zbyt daleko idących uproszczeniach "Valdi" stwierdził iż, każdy kto z miłością zajmuje się szponiastymi jest sokolnikiem i może polować (nawet nie będąc członkiem PZŁ), byle nie zabierać zdobyczy ptakowi. I to jest temat do dyskusji, zwłaszcza dla nas "PZŁ-owców", którzy w tym kontekście wychodzimy na frajerów(!) męcząc się ze zdobyciem uprawnień a potem jeszcze z ograniczeniami, jakie one niosą. Tymczasem dyskusja zgasła w momencie w którym powinna się właśnie zacząć, zwłaszcza dla doświadczonych sokolników! Ja, póki co odpowiadam tylko krótko: gdyby wszyscy tak pojmowali sokolnictwo, to od kary może by się i dało wywinąć, ale więcej czasu spędzalibyśmy na kolegiach i w sądach niż w polu a sam PZŁ rozkurzyłby nas na cztery wiatry.
Nieco szerzej na ten temat przy dłuższej chwili wolnego czasu.

Pozdrawiam wszystkich życząc wysokich lotów oraz radosnego czasu wakacji i urlopów!
Henryk Mąka - Czempiń
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Pan Henryk ujal to najtrafniej jak sie dalo, czesto czytam to forum (codziennnie) szukam informacji czytam wczesniej duzo uczestniczylem w wymianach zdan ale zostalem zrazony juz nie pamietam przez kogo i nikomu nie mam zazle, moze to i lepiej pokora sie we mnie obudzila ale pytania ktore nas (czyli poczatkujacych) interesuja tak jak napisal Pan Henryk nie sa chyba trudne... Podsumowujac Sokolnicy nie zamykajcie sie na Swiat moze to mocne slowa ale dla wielu mlodych i nie doswiadczonych trafne. Chwal Ćwik.

Przemek
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

ja nie zgodze sie na otwarta dyskusje na temat cen ptakow (i domyslam sie ze uwaga naszego sokolniczego dotyczyla innych kwestii) - dlaczego? powodow podalem juz kilka razy wiele a podsumowujac to taka dyskusja po prostu nie przysluzy sie ani sokolnictwu ani ptakom drapieznym i nadal uwazam ze nie jest to temat wart poruszania a niestety to jedno z pierwszych pytan ktore pada ze strony przecietnego poczatkujacego. Dla kazdego znajdzie sie ptak - to tak samo jak z kolekcjonowaniem znaczkow - kazdy znajdzie cos dla siebie w swoim przedziale cenowym.
Na wszelkie inne tematy z checia podyskutuje poczawszy od problemow dotyczacych budowy wolier na hodowli skonczywszy......bo przeciez po to te forum zostało stworzone
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Prawde mowiac gdy po raz pierwszy tu zajrzalem tez jako pierwsze pytanie nasunelo mi sie na mysl to odnosnie ceny ptaka, nie myslalem o warunkach jego utrzymania, zywienia, treningu, doboru ''ekwipunku'', znalezienia czasu! dla niego...niestety nic z tych rzeczy.
Nalezy jednak wczuc sie w polozenie osoby ktora po raz pierwszy odiwedza takie forum.
To nie sa osoby takie calkiem przypadkowe, niewielu jest 'swirow' ( z gory przepraszam za to sformulowanie) ktorzy zamiast myslec o innych uciechach mlodego zycia (pisze tu o licznych osobach, nawet niepelnoletnich, czy chocby studentach takich jak ja) w wyszukiwarce wpisuja sokolnictwo. To juz samo w sobie o czyms swiadczy, zwlaszcza w kraju o tak niklych tradycjach sokolniczych jakie ma Polska w dniu obecnym i na tle sasiadow. Jednak takie osoby pojawiaja sie i jest ich coraz wiecej, rowniez forow odnosnie tematyki sokolniczej oraz innych zrodel informacji pojawia sie coraz wiecej z czego nalezy sie jedynie cieszyc. Ludzie nie majac pojecia o sokolnictwie z samej natury rzeczy pytaja w pierwszej kolejnosci o pieniadze, rozumiem ze niektorych moze to denerwowac, nie nalezy jednak na podstwie niewlasciwie zadanego pytania od razu sie burzyc czy podnosci wrzawe ( co na szczescie w mojej ocenie nie ma tutaj miejsca). Pan Adam slusznie robi odcinajac sie i neustannie tlumaczac (podobnie jak inni stali forumowicze) coz niewlasciwego jest w tak zadanym pytaniu. Jesli ktos na prawde chce zajac sie kiedys sokolnictwem, bedzie do tego dazyl, drazac ten temat tak dlugo az dopnie w koncu swego, uzyska odpowiedzi na nurtujace pytania i dalej juz sam zdecyduje czy ma checi czy mozliwisci by sie tym zajac czy raczej bylo to tylko chwilowe 'widzimisie'.
Pozdrawiam
Ps. po raz wtory wszelkich spragnionych nieustannej dawki swiezej wiedzy zapraszam na forum miedzynarodowe.
Balcer
stażysta

Post autor: Balcer »

Wreszcie trafna wypowiedz dawno tak trafnej nie słyszałem mi też przeszkadzało na początku że nikt nie chce mi powiedzieć ile kosztuje ptak ale jakieś 2 tygodnie pużniej sam sie dowiedziałem w rozmowie w cztery oczy p G.D osoby wtajemniczone wiedzą kim jest pan G.D z Warszawy więc uważam że ceny ptaków to drażliwy i nieodpowiedni temat na forum takie informacie powinny interesować ludzi Którzy już mają pojece o sokolnictwie a takie pytania zwykle zadają ludie którzy pierwszy raz są na forum i jeszcze dobrze nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi Popieram p.Grubasa mimo że sam nie otrzymywałem odpowiedzi gdy zaczynałem się tym interesować :wink:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Ale numer :shock: :shock: heheheh
Balcer pisze: Popieram p.Grubasa mimo że sam nie otrzymywałem odpowiedzi gdy zaczynałem się tym interesować :wink:
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

p. Grubas?
nie rozumiem... :?: :shock:
ODPOWIEDZ