HUMOR:-)
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Ojej garbus, ty za grosz nie masz wyczucia ironiigarbus2 pisze:ani tresowany (bo byla juz dyskusja o rozroznianiu tresury od ukladania) ani sokolFahda pisze: tresowanym sokołem![]()
A tak poza tym to chyba mówi się po polsku "sokół" w znaczeniu "dowolny ptak używany w sokolnictwie", tak samo jak po angielsku się mówi "hawk" na wszystko jeśli się nie wnika konkretnie jaki, czy on jastrząb czy sokół czy sęp czy co... A potem się jeszcze mówi "she" chociaż się nie wnika czy to chłopczyk czy dziewczynka, tylko chce się powiedzieć coś ogólnie... Jest tak czy nie?
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
"By definition, falconry is the taking of wild quarry with trained birds of prey. All diurnal (active in daytime) birds of prey are termed “hawks” in the language of falconry—whether they are falcons, hawks, or eagles—and all hunt naturally in their wild state. "JoHn DuMbaR pisze:Z tego co zdazylem zauwazyc to zdecydowanie tak nie jest, hawk to moga mowic laicy i tylko laicy, skad masz takie info nie mam pojecia...
British Encyclopaedia
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
-
dariadaria
- stażysta
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
British Encyclopaedia - tak jak mowilem..., co to ma wspolnego do stanu faktycznego to nie wiem, w ''sekcjach'' shortwingerow i broadwingerow hawk jest poprawne, ale zaden szanujacy sie longwinger nie okresli swojego ptaka terminem ''hawk'', to nieporozumienie moze brac sie z kolei z powszechnosci uzywania terminu ''hawking'' w stosunku do polowania z wszystkimi przedstawicielami BOP.
Taki jest moj poglad w tej sprawie i tak odbieram to co mowia i pisza ludzie z UK i US, nie jestem jednak alfa omega, moge sie mylic, licze ze wolperlira mnie ewentualnie sprostuje.
Taki jest moj poglad w tej sprawie i tak odbieram to co mowia i pisza ludzie z UK i US, nie jestem jednak alfa omega, moge sie mylic, licze ze wolperlira mnie ewentualnie sprostuje.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik