Jastrząb

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Oleg
pisklę

Jastrząb

Post autor: Oleg »

Słyszłem że jakiś koleś z okęcia z lotniska ma jastrząbka do sprzedania so legalny ptak
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

a świstak siedzi...
a kurs mamy? doświadczenie ??
nie sądze żeby surówce Pan G.D sprzedał gołębiarza...
ZaP
Balcer
stażysta

Post autor: Balcer »

popieram co to za pytanie kim jest ten człowiek ktoś wie i skąd wyssał te informacje jesli jest żułtodziobem :evil:
hand
sympatyk

Post autor: hand »

Wiem, z góry przepraszam za to co napisze, tymbardziej że jestem nowy na tym forum. Ale z tego co przeczytałem na tym forum to Jesteście bardzo zamkniętą i izolującą się grupą. Chociażby ten temat jako przykład. Rozumiem że Kochacie Te ptaki i chcecie je uchronić przed ludźmi którzy je kupią a później im się znudzą. Ale troche więcej otwartości!! Przecież chyba tego chcecie, aby Wasza pasja również innym się udzieliła, prawda? Dajcie szansę innym się spróbować, przedstawcie jak to dokładnie wszystko wygląda. Albo jeżeli ktoś pyta ile to kosztuje i to odpowiedźcie mu pi razy oko, ale powiedzcie!! Może jest młody albo liczy się z każdym groszem a opiekował by się ptakiem nie lepiej niż jeden z Was.

Gorąco pozdrawiam
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

jesli nie stac Cie zgubic ptaka to go nie kupuj :) to jest odpwiedz. Pisze tu cytat z admina tego forum - jesli masz gdzie go trzymac, czym go zywic i leczyc to i na ptaka zapewne Cie stac.
ZaP
hand
sympatyk

Wszystko się zgadza z tym co Pan mówi, ale chodzi o poglądowe koszta, taki postępowanie wg. potencjalnie nowych sokolników tylko ich zrarza i odstrasza. Mam nadzieje że Pan rozumie co mam na myśli. (aha i bardzo bym prosił na wypowiedzenia się w temacie Znalazłem Sokoła Wędrownego, bo mam pewien problem :P )
Pozdrawiam
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

hand pisze:Wiem, z góry przepraszam za to co napisze, tymbardziej że jestem nowy na tym forum. Ale z tego co przeczytałem na tym forum to Jesteście bardzo zamkniętą i izolującą się grupą. Chociażby ten temat jako przykład. Rozumiem że Kochacie Te ptaki i chcecie je uchronić przed ludźmi którzy je kupią a później im się znudzą. Ale troche więcej otwartości!! Przecież chyba tego chcecie, aby Wasza pasja również innym się udzieliła, prawda? Dajcie szansę innym się spróbować, przedstawcie jak to dokładnie wszystko wygląda. Albo jeżeli ktoś pyta ile to kosztuje i to odpowiedźcie mu pi razy oko, ale powiedzcie!! Może jest młody albo liczy się z każdym groszem a opiekował by się ptakiem nie lepiej niż jeden z Was.

Gorąco pozdrawiam

to juz bylo omawiane. POdaje kolejny raz:
1) ile kosztuje ptak to tak samo głupie pytanie jak ile kosztuje samochód bo zalezy to od wieku, płci, gatunku, przeznaczenia, tego czy ptak jest ułożony i wielu innych czynników
2) nawet jesli ktos powie ze kosztuje x to pozniej w plotkach przeniesie sie i s konczy na 15x a wowczas jakis rozochocony rolnik (mniej swiatly zarazem) pobiegnie na pobliskie gniazdo myszolowa, wyciagnie niewinnego niczemu pisklaka i bedzie usilowal okazyjnie sprzedac (o zgrozo moze nawet na allegro) nie majac pojecia o tym ze łamie prawo, szkodzi przyrodzie i skazuje biednego myszołowa na śmierc
3) pogladowe koszty: policz sobie ile kosztuje wystawienie woliery, upewnij sie ze masz czas, zlokalizuj jakies miejsca skad mozesz kupowac mieso dla ptaka, moze osobna zamrazarka?
4)kwestia otwartosci - ptak to duza odpowiedzialnos i jesli ktos chce zostac sokolnikiem to poczatkowe kilka problemow nie zniecheci go....
5) najsensowniej moze jednak zaczac od poczytania sobie na ten temat bo na forum nie znajdziesz wszystkiego....
hand
sympatyk

garbus2 pisze:to juz bylo omawiane. POdaje kolejny raz:
1) ile kosztuje ptak to tak samo głupie pytanie jak ile kosztuje samochód bo zalezy to od wieku, płci, gatunku, przeznaczenia, tego czy ptak jest ułożony i wielu innych czynników
2) nawet jesli ktos powie ze kosztuje x to pozniej w plotkach przeniesie sie i s konczy na 15x a wowczas jakis rozochocony rolnik (mniej swiatly zarazem) pobiegnie na pobliskie gniazdo myszolowa, wyciagnie niewinnego niczemu pisklaka i bedzie usilowal okazyjnie sprzedac (o zgrozo moze nawet na allegro) nie majac pojecia o tym ze łamie prawo, szkodzi przyrodzie i skazuje biednego myszołowa na śmierc
3) pogladowe koszty: policz sobie ile kosztuje wystawienie woliery, upewnij sie ze masz czas, zlokalizuj jakies miejsca skad mozesz kupowac mieso dla ptaka, moze osobna zamrazarka?
4)kwestia otwartosci - ptak to duza odpowiedzialnos i jesli ktos chce zostac sokolnikiem to poczatkowe kilka problemow nie zniecheci go....
5) najsensowniej moze jednak zaczac od poczytania sobie na ten temat bo na forum nie znajdziesz wszystkiego....
Dziękuje za odp. ale:
1) Jeżeli ktoś chce zostać Sokolnkiem, a ma o tym minimalne pojęcie, to zwaracając siędo Waszej braci o pomoć chciałby się dowiedzieć więce. Np. ile kosztuje taki a taki, najlepiej jak Byści zamieścili to w FAQ. Bo naprawde to jest pasjonujące, ale podejście niektórych z Was zrazrza (rozumiem, że jeżeli ktoś jest zapalony, to nawet to podejście go nie zrazi, ale nie wszystkich).
2) Nie martw się o "rolników" ani inne grupy społeczne, są już na tyle doedukowane że napewno nie popełnią takiego błędu(i sam o tym dobrze Wiesz)! Są jednostki które napewno się tym zainteresują, ale przecież wcześniej też były i tego się nie zmieni.
3)Eh.... ale przecież skoro ktoś się pyta ilo to kosztuje, to chyba nie wie! Moglibyście zamieścić równierz na FAQ ile zjada dany "kurczak" :P przeciętnie. Bo o to Nam chodzi.
4)Zgadzam się z tym na 100% że początkowe trudności go nie zniechęcą, ale musi miećo tym blade pojęcie. Zgadza się?
5)Ale z tego co mi wiadomo, to fora internetowe to "kopalnia wiedzy" więc mogolibyście pomóc innym. Pozatym to jest dość rzadki temat, więc ciężko go znaleść, a nie wszyscy umiejąc się posługiwać internetem w odpowiedni sposób aby go odlaleść (a zato są naprawde inteligentni w innych sprawach).

Pozdrawiam
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

no cóż..
polscy sokolnicy otwartością nie grzeszą
ale...
jakbyś widział ile cierpień może wyrządzić biednemu stworzeniu ów wyedukowany rolnik to byś sie za głowe złapał
zresztą mi sie wydaje że takie rzeczy to raczej nie na forum
forum po to żeby znaleźć jakąś osobę która zachce cie oświecić i tego typu rzeczy warto dowiedzieć sie na żywo
a poza tym Adam ma rację:
temat rzeka,
noie można powiedzieć ile co który ptak zjada bo to zależy od wielu czynników i do każdego ptaka inna dieta
a wszystko to praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka a tej w internecie nie nabędziesz
tak jak nie nabędziesz jej z żadnej książki czy czego tam jeszcze sie nie wymyśli

a swoją drogą
sokolnictwo to naprawde coś dla zapaleńców bo żaden normalny człowiek nie będzie wydawał pieniądze na jakiegoś tam ptaka, potem borykał sie z polskim prawem a co najważniejsze nikt normalny nie ustawi sobie życia "pod zwierzę"
bo chyba każdy kto ma ptaka lub ptaki nie może powiedzieć że jego życie wygląda..hmm... przeciętnie :wink:

także..
Chwal Ćwik
kolegom i koleżankom
hand
sympatyk

Droga Iskierko (bo chyba tak moge napisać)
Znam bardzo wiele przypadków ile krzywd człowiek, człowiekowi może wyrzadzić, dlatego też nie sprawia mi to zbytniej trudności, chociaż wole o tym nie myśleć.
I zgadzam się z tym, że to jest temat rzeka i każdy kurczak całkiem inaczej je i żyje. Ale po raz kolejny pisze, nie chodzi Nam o dokładną cene, lecz poglądowo (przeczytałem gdzieś na tym forum, aby zapytać o to gdzieś gdzie moge dostać jednodniowe kurczaki :P) bardzo mądra odpowiedź. Ale przecież chyba samymi kurczakami nie będzie żył, prawda?
A wracjąc do praktyki i rozmowy z Sokolnikiem, to już chyba 3-4 raz się pytam, czy jest tutaj (na forum) jakiś Sokolnik z Poznania?

I jak to w Waszej gwarze Chwal Ćwik
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

hand pisze:
Dziękuje za odp. ale:
1) Jeżeli ktoś chce zostać Sokolnkiem, a ma o tym minimalne pojęcie, to zwaracając siędo Waszej braci o pomoć chciałby się dowiedzieć więce. Np. ile kosztuje taki a taki, najlepiej jak Byści zamieścili to w FAQ. Bo naprawde to jest pasjonujące, ale podejście niektórych z Was zrazrza (rozumiem, że jeżeli ktoś jest zapalony, to nawet to podejście go nie zrazi, ale nie wszystkich).
2) Nie martw się o "rolników" ani inne grupy społeczne, są już na tyle doedukowane że napewno nie popełnią takiego błędu(i sam o tym dobrze Wiesz)! Są jednostki które napewno się tym zainteresują, ale przecież wcześniej też były i tego się nie zmieni.
3)Eh.... ale przecież skoro ktoś się pyta ilo to kosztuje, to chyba nie wie! Moglibyście zamieścić równierz na FAQ ile zjada dany "kurczak" :P przeciętnie. Bo o to Nam chodzi.
4)Zgadzam się z tym na 100% że początkowe trudności go nie zniechęcą, ale musi miećo tym blade pojęcie. Zgadza się?
5)Ale z tego co mi wiadomo, to fora internetowe to "kopalnia wiedzy" więc mogolibyście pomóc innym. Pozatym to jest dość rzadki temat, więc ciężko go znaleść, a nie wszyscy umiejąc się posługiwać internetem w odpowiedni sposób aby go odlaleść (a zato są naprawde inteligentni w innych sprawach).

Pozdrawiam
1) i wlasnie po ty by rozwiac watpliwosci i nakreslic blade pojecie mozna sobie zamowic kilka roznych ksiazek po polsku lub film - zadne forum nie nakresli jak ukladac ptaka dokladnie tak samo jak jest z forum np o programowaniu w php: nie ma tam informacji od zera ale konkretne watki. dla totalnie zielonych jest manual. Odpowiedz ile kosztuje ptak jest w dziale FAQ a to ze nie ma podanej konkretnej cyfry to juz tlumaczylem dziesiatki razy - widac nektorym po prostu nie wystarcza wytlumaczenie wiec powiem wprost poki mam cos tu do powiedzenia cyferka nie padnie! chyba ze po moim trupie:P bo nie o cyferki chodzi
2)podziwiam twoja wiare w edukacje natemat drapieznikow na polskiej wsi - zastanawiam sie tylko skad masz swoje informacje co do aktualnej sytuacji. przyklad ktory wczesniej przytoczylem to niestety fakt a kilkanascie lat zajmowania sie tematem daje mi pewien poglad - pytanie jak wyglada doswiadczenie w twoim wypadku?
3) a co za problem samemu sprawdzić? jasne przeciez najlatwiej zażadac odpowiedzi podanej na talerzu a niestety sokolnictwo nie jest dla osob szukajacych gotowych przepisow...
4)patrz pkt 1 - jak ktos przeczyta to wszystko to bedzie mial nawet i wiecej niz blade pojecie
5)patrz pkt 1 - doczytasz o szczegolach ale ogolu na pewno tu nie znajdziesz...
hand
sympatyk

garbus2 pisze:hand napisał/a:

Dziękuje za odp. ale:
3)Eh.... ale przecież skoro ktoś się pyta ilo to kosztuje, to chyba nie wie! Moglibyście zamieścić równierz na FAQ ile zjada dany "kurczak" przeciętnie. Bo o to Nam chodzi.

Pozdrawiam

1) i wlasnie po ty by rozwiac watpliwosci i nakreslic blade pojecie mozna sobie zamowic kilka roznych ksiazek po polsku lub film - zadne forum nie nakresli jak ukladac ptaka dokladnie tak samo jak jest z forum np o programowaniu w php: nie ma tam informacji od zera ale konkretne watki. dla totalnie zielonych jest manual. Odpowiedz ile kosztuje ptak jest w dziale FAQ a to ze nie ma podanej konkretnej cyfry to juz tlumaczylem dziesiatki razy - widac nektorym po prostu nie wystarcza wytlumaczenie wiec powiem wprost poki mam cos tu do powiedzenia cyferka nie padnie! chyba ze po moim trupie:P bo nie o cyferki chodzi
2)podziwiam twoja wiare w edukacje natemat drapieznikow na polskiej wsi - zastanawiam sie tylko skad masz swoje informacje co do aktualnej sytuacji. przyklad ktory wczesniej przytoczylem to niestety fakt a kilkanascie lat zajmowania sie tematem daje mi pewien poglad - pytanie jak wyglada doswiadczenie w twoim wypadku?
3) a co za problem samemu sprawdzić? jasne przeciez najlatwiej zażadac odpowiedzi podanej na talerzu a niestety sokolnictwo nie jest dla osob szukajacych gotowych przepisow...
4)patrz pkt 1 - jak ktos przeczyta to wszystko to bedzie mial nawet i wiecej niz blade pojecie
5)patrz pkt 1 - doczytasz o szczegolach ale ogolu na pewno tu nie znajdziesz...
Normalnie, nie reformowalni Jesteście, jeżeli moge się tak wyrazić.
Ale z tego co przeglądałem Wasze forum, to nawet takich informacji nie ma i ich za bardzo nie udzialacie (jak pamiętam, padł tytuł 1 książki) a o filmach nie znalazłem (oczywiście moge się mylić, to przepraszam).
Jeżeli chodzi o "doedukowanie" polskich rolników to jak już wcześniej napisałem zawsze znajdą się takie osobniki które będą chciały na tym zbić interes, ale też zawsze takie były, zgadzasz się?
I bardzo prosze mnie się nie pytać o doświadczenie ( z nutą ironii), bo wystarczy przeczytać moje posty dokładnie i ze zrozumieniem, a odrazu widać że nie jestem posiadaczem Drapaka. Za to moge się zapytać czy ma Pan doświadczenie i osiągnięcia w strzelectwie, albo chociaż blade pojęcie o Mechanice Fizycznej?
Każdy jest w czymś dobry, a fora mają pomagać tym którzy czegoś nie umieją w zdobywaniu wiedzy.
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

...
Ostatnio zmieniony śr kwie 02, 2008 9:14 pm przez andrzejek, łącznie zmieniany 1 raz.
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Witam
Najlepiej jak zadzwonisz do Stacji Badawczej PZŁ w Czempiniu 061 282 65 63 lub 061 282 65 64, zapytaj o pana Henryka Mąkę.
Na pewno udzieli Ci więcej informacji niż dowiesz sie tutaj...
Jest to niedaleko od Poznania, łatwo dojechać pociągiem.
pozdrawiam
Irek
hand
sympatyk

ad andrzejek
Ja się nie pytałem o zgode, to był raczej zwrot grzecznościowy.
ODPOWIEDZ