Obrączki w gniazdach jastrzębi-fakty czy mity?
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Obrączki w gniazdach jastrzębi-fakty czy mity?
Do paru gniazd jastrzębia zaglądałem i zawsze panował w nim prawie wzorowy porządek.
Młode po wylocie niekiedy używały gniazda jako jadalni i wtedy znajdywałem lotki czy sterówki –pustułek ,gołębi czy kuropatw, ale nigdy nie spotkałem obrączek gołębi - które najprawdopodobniej ptaki połykały wraz z nogą i w formie wypluwki zrzucały gdzieś w lesie .Z opowieści znajomych hodowców gołębi wynika ,że w zniszczonych gniazdach jak i pod nimi było ,, masę ‘’ obrączek. Czy te jastrzębie które ja ,,znałem’’ były flejtuchy zjadające wszystko ,, jak leci’’ , czy ich tak wykwintne ,że przed konsumpcją skrupulatnie ściągały niejadalną obrączkę ?
Młode po wylocie niekiedy używały gniazda jako jadalni i wtedy znajdywałem lotki czy sterówki –pustułek ,gołębi czy kuropatw, ale nigdy nie spotkałem obrączek gołębi - które najprawdopodobniej ptaki połykały wraz z nogą i w formie wypluwki zrzucały gdzieś w lesie .Z opowieści znajomych hodowców gołębi wynika ,że w zniszczonych gniazdach jak i pod nimi było ,, masę ‘’ obrączek. Czy te jastrzębie które ja ,,znałem’’ były flejtuchy zjadające wszystko ,, jak leci’’ , czy ich tak wykwintne ,że przed konsumpcją skrupulatnie ściągały niejadalną obrączkę ?
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Kiedyś zlokalizowałem gniazdo gołębiarza pod którym było kilka obrączek. Kto wie ile było ich jeszcze w gnieździe. Co do łykania udek i łapek, moja wędrowna wedle upodobania raz łyknie całą nogę, a raz obgryzie tylko mięso, a kości i palce zostawi. Myślę, że nie ma reguły. Ewentualnie można powiedzieć, że ptak na początku posiłku jest bardziej łapczywy i łyka wszystko jak leci, wiec częściej i całą nogę łyknie, gdy od niej właśnie rozpocznie posiłek.
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
lisek_lowczy
- sympatyk