Obrączki w gniazdach jastrzębi-fakty czy mity?

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Obrączki w gniazdach jastrzębi-fakty czy mity?

Post autor: Pudlak Waldemar »

Do paru gniazd jastrzębia zaglądałem i zawsze panował w nim prawie wzorowy porządek.
Młode po wylocie niekiedy używały gniazda jako jadalni i wtedy znajdywałem lotki czy sterówki –pustułek ,gołębi czy kuropatw, ale nigdy nie spotkałem obrączek gołębi - które najprawdopodobniej ptaki połykały wraz z nogą i w formie wypluwki zrzucały gdzieś w lesie .Z opowieści znajomych hodowców gołębi wynika ,że w zniszczonych gniazdach jak i pod nimi było ,, masę ‘’ obrączek. Czy te jastrzębie które ja ,,znałem’’ były flejtuchy zjadające wszystko ,, jak leci’’ , czy ich tak wykwintne ,że przed konsumpcją skrupulatnie ściągały niejadalną obrączkę ?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Nie wydaje mi sie szczerze mowiac zeby jastrzab lykal obraczki :) moze twoje golebiarze maja bardzo urozmaicone menu?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Michał daj ptakowi udko gołębia z łapką i popatrz czy odłamie łapkę i ją odrzuci ,czy ją po prostu łyknie ! :lol:
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Kiedyś zlokalizowałem gniazdo gołębiarza pod którym było kilka obrączek. Kto wie ile było ich jeszcze w gnieździe. Co do łykania udek i łapek, moja wędrowna wedle upodobania raz łyknie całą nogę, a raz obgryzie tylko mięso, a kości i palce zostawi. Myślę, że nie ma reguły. Ewentualnie można powiedzieć, że ptak na początku posiłku jest bardziej łapczywy i łyka wszystko jak leci, wiec częściej i całą nogę łyknie, gdy od niej właśnie rozpocznie posiłek.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Michał zasugerował mi że mogły to być wypluwki – rozmyte przez deszcz ukazywały swoją zawartość . Na moich spostrzeżeniach mógł zaważyć fakt ,że ostatnie gniazdo jastrzębia miałem przyjemność oglądać ponad 20 lat temu a i rejon polski nie sprzyjał dużej ilości zaobrączkowanych gołębi! :oops:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

No nie mow u nas jak sa loty to ptakow na Lubaczowskich numerach mamy w golebniku od groma, zwlaszcza mlodkow :) heheh
lisek_lowczy
sympatyk

Post autor: lisek_lowczy »

Sprubój poszukać wykrywaczem metali a z pewnością znajdziesz pod i w okolicy gniazda obrączki z kilku lat wstecz gdy były jeszcze aluminiowe. W tym roku na moich oczach sowa uszata zabiła mi gołębia na dachu w biały dzień.(taka mała ciekawostka)
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

W dzień skubana ale odważna -jednak drapole maja coś w sobie co nie :wink:
ODPOWIEDZ