Sokolnik z Lublina

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
kuba-94
pisklę

Sokolnik z Lublina

Post autor: kuba-94 »

Witam,
Od nie dawna zacząłem interesować się tematem sokolnictwa, w internecie po polsku nie znalazłem zbyt wielu informacji (tak wiem powinienem kupić książkę, która jest najlepsza na pierwszą lekturę?) dlatego chciałbym spotkać się z żywym sokolnikiem aby zobaczyć ptaki, porozmawiać. I tu kieruje moje zapytanie czy jest na forum jakiś sokolnik z Lublina bądź okolic?
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

kuba-94 pisze:I tu kieruje moje zapytanie czy jest na forum jakiś sokolnik z Lublina bądź okolic?
Co Kolego uważasz za okolicę? Jeśli 80 km to wciąż "okolica" to zapraszam do mnie ;)
kuba-94
pisklę

Jarek 80km to trochę sporo ale dzięki za zaproszenie, postaram się skorzystać. Mówiąc okolice miałem na myśli tak z 30-35km.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

ksiazki nie musisz kupowac - wazne zebys jadac do sokolnika mial chocby troche wiedzy pokazujac tym samym ze warto ci poswiecic troche czasu.
kuba-94
pisklę

Ale chciałbym przeczytać jakąś aby zdobyć taką wiedzę, już przeczytałem trochę na forum i co nie co wiem.
Możecie mi polecić jakąś książkę najodpowiedniejszą na początek? albo jakieś bardzo ważne tematy na forum lub strony www?

Ps. Wiem, że zakup ptaka to ostateczny krok a cena jest najmniej ważna przy wyborze, ale czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy raróg górski, haris kosztuje kilkaset zł(tak jak niektóre gołębie) czy kilkanaście tysięcy zł (jak niektóre ary)?Pytam w celu orientacyjnym czy za jakiś czas, długi czas będę miał jakieś szanse stać się właścicielem sokoła czy po prostu mnie na niego nie stać.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

1) ksiazka na poczatek np emma lub jemima
2) orientacyjnie bylo juz wspominane ze koszt ptaka mniej wiecej podobny jak kupno rasowego psa
kuba-94
pisklę

1) Postaram się kupić którąś z tych, jutro zobaczę w empiku polską książkę pt. Sokolnictwo.
2) Mógłbyś to ciut rozwinąć, jakiej rasy? bo ceny wahają się między 1-4tys a w związku z tym że nie jestem pełnoletni to dla mnie spora różnica, stąd pytanie. (proszę nie uznawać tego za groteskowe pytanie małolata o ciekawe hobby na 2tyg.)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

i znowu mijasz sie z sensem pytania - co za roznica czy 1 czy 4 skoro nie masz woliery, miejsca na nia, czasu by sie zajac ptakiem a rodzice nie pozwola ci na trzymanie kurczaczkow w zamrazarce.... i wybacz ale niestety to jest dokladnie pytanie malolata o hobby na dwa tygodnie. Co nie zmienia faktu ze trzymam kciuki abyc dopial swego i kiedys mial takiego ptaka
kuba-94
pisklę

Podkreślam gdybym po dogłębnej analizie i nabraniu doświadczenia, ale pewnie masz rację nie będę drążył tematu. Miejsce na wolierę mam, wydaje mi się , że czas bym znalazł, a rodzice na kurczaki by się zgodzili.

garbus2 jak myślisz czy 2 książki dadzą mi podstawową wiedzę?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

kuba-94 pisze:Podkreślam gdybym po dogłębnej analizie i nabraniu doświadczenia, ale pewnie masz rację nie będę drążył tematu. Miejsce na wolierę mam, wydaje mi się , że czas bym znalazł, a rodzice na kurczaki by się zgodzili.
skoro tak to poczytaj glebiej o temacie bo na jakiej podstawie twierdzisz ze bedziesz mial czas? powielasz stereotyp znajdzcie, powiedzcie, wogole to najlepiej i jak najszybciej na talerzu. A soklnictwo to takie zajecie w ktorym nie ma gotowych rozwiazan i trzeba samodzielnie kombinowac i szukac najlepszej drogi na rozwiazanie - kazdy ptak jest inny i kazdy inaczej reaguje
kuba-94 pisze:garbus2 jak myślisz czy 2 książki dadzą mi podstawową wiedzę?
na poczatek przeczytaj chocby jedna ale dokladnie wtedy bedziesz mial pojecie za co sie zabierasz
kuba-94
pisklę

Ok, będę zgłębiał temat :smile: dzisiaj poświęciłem na to już kilka dobrych godzin i wiem, że nic nie wiem ale będę to systematycznie zmieniał.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Tak jakby dobrze gadał witam.
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

witam podobnie jak ty mieszkam w okolicy lublina i znam sokolnika z okolic janowa (dzieki któremu ja poznaje sokolnictwo) ale jak by nie było i tak bedziesz miał 80 km. Widzisz dostałeś zaproszenie od Pana Jarka z okolic Dęblina jak się nie mylę , wiec polecam skorzystac z zaproszenia i juz jakaś bramka Ci się otworzyła (wielki krok do przodu) popatrzysz u niego jak się zajmować i zobaczysz czy Cię sokolnictwo zainteresuje bo jak wiesz lepiej żeby teraz ci się znudziło niż jak już będziesz miał ptaka.POZDRAWIAM
p.s
Jak chcesz to poczekaj troszkę ZaP będzie robił pokazy ptaków w LUBLINIE i się mam nadzieje czegoś dowiesz www.drapole.pl jego strona
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

Grzegorz pisze: Jak chcesz to poczekaj troszkę ZaP będzie robił pokazy ptaków w LUBLINIE i się mam nadzieje czegoś dowiesz www.drapole.pl jego strona
a czego dokladnie?
jak zucac ptaki z rekawicy?...
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

przynajmniej zobaczy drapole
Ostatnio zmieniony śr maja 26, 2010 6:54 pm przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ