Strój sokolnika z okresu XVI-XVII w
Strój sokolnika z okresu XVI-XVII w
Witam.
Poszukuję rycin, skanów obrazów i opisów ubioru i wyposażenia sokolnika z okresu XVI-XVIIw. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Poszukuję rycin, skanów obrazów i opisów ubioru i wyposażenia sokolnika z okresu XVI-XVIIw. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Chyba tak wyglądali....
http://img693.imageshack.us/img693/8731/obraz007d.jpg
http://img693.imageshack.us/img693/8731/obraz007d.jpg
No tak, ale wolał bym jakies ryciny lub obrazy są bardziej miarodajne. Ten kolega ze zdjecia (mówię o tym w białym stroju) ma na sobie ubranie (żupan) po prostu szlachcica. Ja wyczytałem gdzieś że dawniej (bardzo dawno temu) byli opiekuni w sokolarniach panowie którzy nie byli ubrani jak szlachcic a trochę inaczej (trochę jak mieszczanie lub coś w tym rodzaju)- i tego Inaczej szukam.
Ale dziękuję za fotkę.
Ale dziękuję za fotkę.
- jarek
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
Karwasz znany jest od około V wieku, do Europy Środkowej trafił wraz z Tatarami około XIII wieku. Skórzane karwasze łucznicze były wykorzystywane także przez sokolników. Możliwe także, że karwasze sokolnicze trafiły do Polski wraz z samym sokolnictwem już wcześniej, a karwasze typowo ochronne dopiero później. Nie jestem ekspertem w kwestii historii, ale wg mnie karwasz mógł być używany w sokolnictwie w XVI-XVIIw. Może wykonanie go z czegoś przypominającego dywan nie jest szczególnie trafione, ale wykorzystanie samego karwasza jest wg mnie OK.iskra pisze:Chyba chodzi o to że karwasz to trochę mało staropolski jest.
Witam
przede wszystkim określ się na jaki okres chcesz coś zrobić bo nie da się tak okreslić stroju na dwa wieki to w końcu 200 lat no chyba ze chcesz zrobić 2 na raz
a co do karwasza to rzeczywiście chybiony pomysł i trzeba sobie zadać pytanie kim chcesz być czy szlachcicem czy też sługą ?
bo jeśli sobie wyobraziłeś szlachcica polującego z sokołem to nie działało to w ten sposób
przede wszystkim określ się na jaki okres chcesz coś zrobić bo nie da się tak okreslić stroju na dwa wieki to w końcu 200 lat no chyba ze chcesz zrobić 2 na raz
a co do karwasza to rzeczywiście chybiony pomysł i trzeba sobie zadać pytanie kim chcesz być czy szlachcicem czy też sługą ?
bo jeśli sobie wyobraziłeś szlachcica polującego z sokołem to nie działało to w ten sposób