obrączkowanie

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
goshawk_1360
pisklę

obrączkowanie

Post autor: goshawk_1360 »

Wiek ktoś na jakiej zasadzie nadaje się nr ptakowi na obrączce i co ma wspólnego nr samca od samicy. z góry dzięki za info Chwal Ćwik
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

na chwile obecna nie ma dokladnych przepisow odnosnie znakowania - wciaz sa na etapie projektu z tego co mi wiadomo (jesli chodzi o rozporzadzenia) wiec poki co obowiazuje przepis z Rozporzadzenia rady WE 865/2006 w art.64-68
goshawk_1360
pisklę

Post autor: goshawk_1360 »

dzięki
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

A ja tak się zastanawiam czy nie można by było na drugi skok zakładać stałej obrączki adresowej z dopiskiem nagroda za kontakt i odpada ,, przez zapomnienie ‘’możliwość puszczenia ptaka bez adresu ! I tu pytanie do hodowców czy taka opcja wchodzi w gre - jeżeli ktoś na 100 procent zamawia ptaka przy zamówieniu obrączek ,,rodowych’’ zamówić u producenta obrączki adresowe i założyć je młodym ptakom! Jeżeli byłby kłopot z ustaleniem płci w tym okresie lub nabywca zażyczył by sobie wybór ptaka już wypierzonego-można założyć obrączkę typu ,,ornitologiczną’’ zamówioną również przez hodowcę jak by przy okazji obrączek rodowych ! W końcu nie każdy ma kontakt z wytwórcami i na pewno była by to dużym udogodnieniem , że o profesjonalizmie nie wspomnę !
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Waldek ale jaka obraczka z adresowka bo nie kumam? Obraczka na ktorej masz wygawerowane twoje dane etc? Z tym problemu nie powinno byc bo w samym swiecie PZHGP jest kilku wytworcow a na nich sie swiat nie konczy, przeciez wiesz:mrgreen: . Ale moim zdaniem mija sie to z celem bo tego typu obraczki sa malo czytelne. Nie zawsze ptaki sa znajdywane pzez sokonlikow przeciez. Tradycyjnej adresowki nie da sie nie zauwazyc a obraczka jak to obraczka. Jeszcze jak ptakowi aylmerki powypadaja to w ogole moze nie byc skojarzenia ze to osobnik wykorzystywany w sokolnictwie.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Myślałem o obrączkach na tyle wysokich by tekst był dostatecznie wyraźny, a co do wątpliwości czy ptak jest od sokolnika to i tak naprawdę można się połapać mając go w ręku.
Gdy siedzi wysoko na drzewie - nie ma to większego znaczenia bo i tak jest poza zasięgiem. A tak w ogóle to,, tradycyjna ‘’ adresówka jest kawałkiem podłużnej blaszki lub wypalonym adresem na pętach –pęta mogą być tak zniszczone lub zabrudzone .że nie widać napisu ,a blaszka może uderzać o tylny palec i podwijać się pod łapę przy siadaniu na gałęzi .
Doliczmy do tego dzwonki ,telemetrie i tworzą się niewygodne dla ptaka ,,sztuczne narośla ‘’ na nogach!
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

A może szeroka obrączka zakładana na szczepkę ,wtedy między nogą a aluminiową obrączką ,,otwartą ‘’znajdowała by się miękka skóra szczepki .- co Ty na to?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Ciekaw jestem jakie inne ,,patęty ‘’na adresówkę mają panowie sokolnicy! :?:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

ja sie nie wypowiadam :) teoretykom stop!! popytaj prakykow :) niektorzy sa nawet ''znosnie przemadrzali'' hehe
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

JoHn DuMbaR pisze:Waldek ale jaka obraczka z adresowka bo nie kumam? Obraczka na ktorej masz wygawerowane twoje dane etc? Z tym problemu nie powinno byc bo w samym swiecie PZHGP jest kilku wytworcow a na nich sie swiat nie konczy, przeciez wiesz:mrgreen: . Ale moim zdaniem mija sie to z celem bo tego typu obraczki sa malo czytelne. Nie zawsze ptaki sa znajdywane pzez sokonlikow przeciez. Tradycyjnej adresowki nie da sie nie zauwazyc a obraczka jak to obraczka. Jeszcze jak ptakowi aylmerki powypadaja to w ogole moze nie byc skojarzenia ze to osobnik wykorzystywany w sokolnictwie.
ja zakladam ptakom ode mnie obraczke hodowlana i na drugi skok obraczke z telefonem. Zdziwilbys sie ale znam przypadki gdzie ptak mial wielgachn aadresowke na pecie (ktroe nadal mial nas sobie kiedy go odbierano) a znalazca wytropil wlasciciela po numerze obraczki choc na adresowce widnial wielkimi literami napis "nagroda za zwrot tel xxxxxxx"
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Ale numer –gość przekombinował , ale najważniejsze że właściciel się znalazł ! :lol:
ODPOWIEDZ