Koniec z OffTopami - tu moderator bezlitośnie skasuje każdy post nie w temacie

Moderator: JoHn DuMbaR

Marley
sympatyk

Post autor: Marley »

Witam,

Jako że w temacie o szczurach dostał się offtop o łbach kurzych to założyłem temat o karmie.

Wiadomą sprawą są jedno dniowe kury, teraz juz mamy również szczury(o tym nie wiedziałem:P) Wiem również ze mięso z królika jest dobre żeby oszukać ptaszka, żeby sie najadł ale kondycja nie wzrosła

Więc czym Wy karmicie jeszcze drapole? Może jakieś nowości? ;] I co z tymi łbami dorosłych kur, bo z tego co słyszałem jest to dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Łby są dobre na dziób. tzn, na przerost dzioba, ale osobiście nie mam przekonania do łbów z ubojni, bo trafić nie zaparzone to już nie lada szczęście. Przynajmniej w mojej okolicy.
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

No tak jak Marcin mówi niestety większość ubojni parzy kury więc... no cóż ja bym takich nie dawała. Ale wiem że są tacy co i parzone dają. :roll:
Na początku też nie miałam przekonania do tego rodzaju karmy ale muszę powiedzieć, że ptaki same mnie nauczyły co dobre.
Myślałam że łby będą mało atrakcyjne dla ptaków bo to w sumie skóra i kości na pierwszy rzut oka, jednak większość ptaków uwielbia łby. W końcu mózg jest bardzo pożywny.
Jedno co polecam robić na początku skarmiania łbami to miażdżenie ich. Ptaki chętniej jedzą bo łatwiej im jest porcjować mięso. Później można spokojnie dawać w całości.
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

no właśnie ja walnołem tego babola w temacie szczury:)
ale łebki kurze podobno spoko i kwestia jest jeszcze ubojnia bo w niektórych jest inna procedura zabijania tych kurek
świetnię dają sobie rade z nie porąbanymi a poza tym mózg oczy itp myślę że to pokarm dobry ale tylko jako dodatek

ale niech się wypowiedzą mądrzejsi :)
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Ta karma może być traktowana jako podstawowa na przemian np z kurczakami, ale i tak nie można zapomnieć o lepszym mięsie przynajmniej raz w tygodniu (gołąb) albo podawać witaminy.
nikon1982
pisklę

Post autor: nikon1982 »

W okresie pierzenia dodatek łebków do kurczaków kapitalnie wpływaja na wytrzymałość piór potem w sezonie, ze same jednodniówki posiadają znikowe ilości kości
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Bardzo mocne piora wyrastaja jak dodajesz codziennie do jedzenia VitaHawk. Tylko trzeba preparat trzymac w zamrazarce o czym sporo osob zapomina przez co w pare dni cala paka jest przeterminowana, przesypac trzeba ilosc na 2 tyg do mniejszego pojemnika i trzymac w lodowce, glowna paczka zamrazara,
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

a jak najlepiej według was przepierzyc ptaka na jakiej karmie ?
i czy tylko na karmie polegacie czy tez na dodatkach takij jak wspomina nissus
ODPOWIEDZ