Co za Artykul :O
- Raven_Corvus
- sokolnik
Co za Artykul :O
http://broda.szu.pl/zoo/golebie/jastrzab.html jak dla mnie cos nie tak z tym chlopem! Chyba jak byl maly to jastrzab go przeczesal po grzbiecie 
Nie wysyłajcie tu takich postów bo mi podnosza mocno ciśnienie.
Całe szczęście że znam paru miłych gołębiarzy od których nawet dostaje gołebie dla ptaków i którzy poprostu zachwycaja sie widokiem ptaków.
Ale kto by pomyslał, wymienia tyle gatunków które żekomo sa takimi biednymi ofiarami jastrzebi a o naszych pieknych lisach ani słowem jakby to one nie były głównymi szkodnikami.
Tak więc zastanówmy sie gośc chce chronić przyrode czy podlicza straty na swoich biednych gołąbkach które nawet nie potrafia uciec przed jastrzebiem...
Całe szczęście że znam paru miłych gołębiarzy od których nawet dostaje gołebie dla ptaków i którzy poprostu zachwycaja sie widokiem ptaków.
Ale kto by pomyslał, wymienia tyle gatunków które żekomo sa takimi biednymi ofiarami jastrzebi a o naszych pieknych lisach ani słowem jakby to one nie były głównymi szkodnikami.
Tak więc zastanówmy sie gośc chce chronić przyrode czy podlicza straty na swoich biednych gołąbkach które nawet nie potrafia uciec przed jastrzebiem...
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Raven, poglady powyzszego Pana zamiescilem jakis czas temu i sa one wieszosci znane.
Niestety od tego czasu ww szanowny 'milosnik' przyrody nie raczyl nawet poprawic nazw ptakow, wykazujac sie w pelni swoim dyletanckim i jednostronnym podjesciem do tematu, jego artykul pojawia sie na roznych stronach i wszedzie zawiera razace bledy merytoryczne.
Dziwi mnie, ze tresci tego typu wciaz zasmiecaja siec. Takie dzialanie jest bardzo szkodliwe i z pewnoscia sklania niejednego 'speca' do wyciagania nazbyt pochopnych wnioskow.
Pzdr.
Niestety od tego czasu ww szanowny 'milosnik' przyrody nie raczyl nawet poprawic nazw ptakow, wykazujac sie w pelni swoim dyletanckim i jednostronnym podjesciem do tematu, jego artykul pojawia sie na roznych stronach i wszedzie zawiera razace bledy merytoryczne.
Dziwi mnie, ze tresci tego typu wciaz zasmiecaja siec. Takie dzialanie jest bardzo szkodliwe i z pewnoscia sklania niejednego 'speca' do wyciagania nazbyt pochopnych wnioskow.
Pzdr.
- Raven_Corvus
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Ten pseudonaukowy bełkot osłabił moją wiarę w ludzi, którzy hodują gołębie
. Dla przykładu kraska zwykle nie ginie w szponach jastrzębia. Jest taka rzadka ponieważ nie ma dużo dziuplastych drzew (kraski gnieżdżą się w nich kilka lat, a później je opuszczają bo nie umią sprzątać), oraz, że dużo jest otwartych terenów, ale bez słupków na których mogą wypatrywać swoich ofiar(dużych owadów, gadów). Ja lubię jastrzębie- w końcu jak na swoje średnie wymiary jest bardzo silnym drapieżnikiem. Ale gdy koleś stwierdził, że inne drapieżniki polujące na gołębie jak np .sokół wędrowny są NA SZCZĘŚĆIE RZADKIE to myślalam, że mnie coś trafi.
To tak zabrzmiało jakby chciał je też wytępić gdyby liczebność ich populacji wzrosła do liczby jastrzębi. A tego bym już nie zniosła. Facet ma przerąbane u mnie 
Różni są ludzie.Ponieważ jestem już w poważnym "piórze" prowadziłem edukację w wiejskich szkołach na temat ważnej i pożytecznej roli ptaków drapieżnych.Możesz sobię wyobrazić co się działo! A były to lata 1985-90. Dzisiaj w tych wsiach zmieniła się podejście ludzi do gołębi i drapieżników ,rosnie świadomość ekologiczna i za 10 lat nikt o tym facecie nie wspomni. 
tak, zgadzam się... optymizm uzasadniony
ja również bylem z kolegą w jednej z wiejskich podstawowek, na prośbę Pani od biologii...
Opowiadaliśmy dzieciakom kilkadziesiat minut o ptakach, zadawały pytania, a na koniec my pytaliśmy dzieci by sprawdzić ile zapamiętały...
i zapytaliśmy czy wiedzą na co nasze ptaszki polują?? (opowiadaliśmy wcześniej, że na wabidło i nic nie zabijają bo to naprawde małe dzieci)
a dzieciaki chórem:
" na kury!!!!!! na kury!!!!!!! "
hihi miłe wspomnienia, bo jak powiadają: dzieci mówią to, co z domu wyniosą
i też mi sie wydaje że świadomość się podnosi, ale niestety wydaje mi się, że w przypadku gołębiarzy może nie pójść tak szybko. I myślę, że to jest masze wspólne zadanie, żeby uświadamać a będzie coraz lepiej
ja też słyszałem od pewnego gołębiarza, że jakby tego jastrzębia złapał to by mu oczy palcami wydłubał, ale ja nie powiedziałem mu wprost co o tym myśle, a podjalem z nim dyskusje i po pewnym czasie, po długiej rozmowie wydawał się być przekonany. Świadomość tych ludzi naprawde w duzej mierze zależy od nas (ludzi, którzy wiedza jak jest, nie tylko sokolników).
ja również bylem z kolegą w jednej z wiejskich podstawowek, na prośbę Pani od biologii...
Opowiadaliśmy dzieciakom kilkadziesiat minut o ptakach, zadawały pytania, a na koniec my pytaliśmy dzieci by sprawdzić ile zapamiętały...
i zapytaliśmy czy wiedzą na co nasze ptaszki polują?? (opowiadaliśmy wcześniej, że na wabidło i nic nie zabijają bo to naprawde małe dzieci)
a dzieciaki chórem:
" na kury!!!!!! na kury!!!!!!! "
hihi miłe wspomnienia, bo jak powiadają: dzieci mówią to, co z domu wyniosą
i też mi sie wydaje że świadomość się podnosi, ale niestety wydaje mi się, że w przypadku gołębiarzy może nie pójść tak szybko. I myślę, że to jest masze wspólne zadanie, żeby uświadamać a będzie coraz lepiej
ja też słyszałem od pewnego gołębiarza, że jakby tego jastrzębia złapał to by mu oczy palcami wydłubał, ale ja nie powiedziałem mu wprost co o tym myśle, a podjalem z nim dyskusje i po pewnym czasie, po długiej rozmowie wydawał się być przekonany. Świadomość tych ludzi naprawde w duzej mierze zależy od nas (ludzi, którzy wiedza jak jest, nie tylko sokolników).
- Raven_Corvus
- sokolnik
Tu znalazlem kontrrozmuwce dla tego pseudo fascynata przyroda:
http://www.faunaflora.com.pl/archiwum/2 ... /ptaki.php
http://www.faunaflora.com.pl/archiwum/2 ... /ptaki.php