Gubienie Ptaków

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Jak śpiwew pewna blondyna: wszystko się może zdarzyć. Miałem swego czasu jastrzębicę. Mówiłem o niej, że jej się nie da zgubić. Aż tu pewnego jesiennego popołudnia wzięła ze mną rozwód. W czwartym piórze, proszę ja ciebie!
Telemetria nie daje gwarancji, że ptaka znajdziesz, ale jest przy jego szukaniu tak bardzo pomocna, że nie warto się zastanawiać nad jej kupnem. Tak jak do konia trzeba kupić siodło, tak do ptaka telemetrię.
K. Knitter
początkujący

Post autor: K. Knitter »

Nawet najlepsze ptaski czasem zapedzaja sie dalej niz oczy poniosa, Telemetria juz wiele razy pomogła mi odnalesc zblakane duszyczki.............. :grin: choc to czasami wymagało rowniez wiele czasu i wysiłku.......giganty były rózne czasami był to jakis pobliski gołebnik...czasem centrum Gdyni.... czasem oddalony 30-pare km dalej park krajobrazowy. Dobre ptaszki tzw100% pewne , a jednak...czasem silny wiatr...a czasem na odwrot piekna słoneczna pogoda i wznoszace prady nad lotniskiem...dziki jastrzab...gołab , mewa , cokolwiek czego my nie potrafimy przewidziec. Boje sie uzyc takiego okreslenia bo moze nie jest na miejscu ale posiadanie telemetri daje pewnego radzaju komfort psychiczny ze w razie czego mamy cos jeszcze w zanadrzu... tylko nie liczmy na to ze telemetria ulozy nam ptaka....PAMIETAJMY O TYM...
....z moim pierwszym sokoółem latałem bez nadajnika i cieszyłem sie niesamowice, przezywałem chwile grozy gdy czasami znikał w chmurach, czy szukałem go w trawie na jakiejs zdobyczy...az sie łza w oku kreci... teraz mam telemetrie i przezywam wszystko tak samo tylko gdy zniknie z pola widzenia wiem gdzie pójsc , pojechac gdzie szukac.....
ODPOWIEDZ