Warsztaty Sokolnicze w Warcinie

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
haggard
sokolnik

Warsztaty Sokolnicze w Warcinie

Post autor: haggard »

Z przyjemnościa informuję że w dniach 3-4 października w Warcinie odbyły sie warsztaty sokolnicze. Celowo nie nagłośnilismy sprawy na forum poniewaz nigdy wcześniej czegos takiego nie organizowaliśmy i chcieliśmy najpierw zobaczyć jak to bedzie wyglądać. Frekwencja był niezła. Zajęcia były skierowane głównie do mlodzieży z Ośrodka Rehabilitacji Ptaków Drapieznych "Dżawat" w Warcinie choć mieliśmy również gości w postaci Raziellusa i jego żony. Podzielilśmy zajęcia na teoretyczne z zakresu układnia, tecniki latawcowej, przetrzymywania ptaków, , higieny, chorob i leczenia oraz częśc praktyczną podczas której w łowisku można było zobaczyć loty treningowe trzech sokołów wedrownych i jastrzębia. Pomimo trudnych warunków (bardzo silny wiatr i przelotne opady deszczu) było na co popatrzyć. wieczorem zrobiliśmy pokaz filmów o tematyce sokolniczej. Był również czas na dyskusje i pytania. Imprezę ocniem jako bardzo udaną i myślę że bedziemy ja organizowac cyklicznie wzorem warsztatów tucholskich. Będzie też miała formułę otwartą dzięki czemu każdy chętny po uprzednim zgłoszeniu bedzie mógł przyjechać i uczestniczyć w Warsztatch.
Pragnę podziękować kolegom- Pawłowi Muzyce, Łukaszowi Grzenkowskiemu oraz Michałowi Topolewskiemu za bezinteresowną pomoc i chęć dzielenia sie wiedzą, wolontariuszom z Ośrodka za uczestnictwo i sprawny przebieg oraz pomoc w wielu sprawach organizacyjnych,Kasi i Andrzejowi za gościnę oraz opiekunowi Ośrodka panu Karolowi Muratowi który zorganizowal nam projektor jak również udokumentował fotograficznie nasz pobyt w terenie i zajęcia praktyczne. mam nadzieję że zdjęcia uda sie opublikowac na forum :wink: . jeszcze raz dziękuję wszystkim i do zobaczenia nastepnym razem.
Chwal Ćwik
Marley
sympatyk

Post autor: Marley »

Ja jako wolontariusz ośrodka również uważam ze było świetnie.... choć tak naprawdę dwa dni to o wiele za mało żeby dogłębnie omówić choć by jeden z wymienionych punktów ale i tak wiele się dowiedzieliśmy... I tak jak mówił Michał na początku, potrzebne są takie spotkania by nie powielać błędów i błędnych metod zasłyszanych tu i tam. Mam nadzieje że tego typu spotkania staną się tradycją, ale i jak oczywiście wiecie warciński ośrodek zawsze będzie otwarty dla Was. Ze swojej strony również dziękuje wszystkim którzy mieli wkład w to spotkanie. Dawid, Paweł, Łukasz i Michał szczególnie zasługują na podziękowania gdyż całkowicie bezinteresownie poświecili swój czas i nie tylko.... I tak jak Dawid napisał, do zobaczenia następnym razem!
Raziellus
sympatyk

Post autor: Raziellus »

A ja jestem szczególnie zadowolony z warsztatów, wtajemniczeni wiedzą dlaczego (choć to nie tajemnica :P ). Pozdrawiam i zapraszamy w gościne ponownie, o ile wątroba wytrzyma, moja jak i gości. :wink:
Pozdrawiamy uczestników i "psorów".
Andrzej i Kasia :cool:
żółtodziób
sympatyk

Post autor: żółtodziób »

haggard podobno zostawiłeś "narybkowi" niesamowity prezent?
haggard
sokolnik

ano podarowalem Ośrodkowi samicę sokoła wedrownego :wink: samczyk dla niej juz sie organizuje wiec jeśli Św. Bawon pozwoli a chłopaki sie postarają Warcino dochowa sie w końcu wlasnych sokołów. trzymajmy kciuki
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Dawid THE GREAT :)
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Szacun!
Kotlet
sympatyk

Post autor: Kotlet »

Dziękuje, za warszaty bo tak naprawdęzauważyłem pewne podstawowe rzeczy, na które wcześniej nie zwracałem uwagi. Zresztą jeszcze bardziej ciągnie mnie do tego by stać się z czasem pełno prawnym sokolnikiem. Dziękuje właśnie Dawidowi, Pawełowi, Łukaszowi i Michałowi.
Franuś
pisklę

Post autor: Franuś »

Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będzie możliwość uczestniczenia w warsztatach dla osób takich jak ja czyli początkujących, ponieważ w praktyce łatwiej to wszystko ogarnąć. Super inicjatywa :grin:
haggard
sokolnik

odświerzam temat bo jesień zbliża sie wielkimi krokami a razem z nia kolejne Warcińskie Warsztaty Sokolnicze. tym razem będą one otwarte i bedzie mogł w nich uczestniczyć każdy po wcześniejszym zgloszeniu.dokladny termin jeszcze nie jest ustalony ponieważ czekam na komunikat zarządu Gniazda w sprawie Konkursu latawcowego ( nie chcę żeby terminy sie na siebie nałożyły). najprawdopodobniej bedzie mozliwość odpłatnego noclegu w internacie ZSL Warcino ewentualnie w kwaterze myśliwskiej kilka kilometrów od Warcina. wkrótce podzielę sie szczegółami. Pozdrawiam i zapraszam
haggard
sokolnik

oficjalnie pragnę poinformować że II Warcińskie Warsztaty Sokolnicze odbedą się w dniach 1-3 października w Zespole szkół Leśnych w Warcinie. tegoroczne warsztaty są spotkaniem otwartym i uczestniczyć w nich może każdy po uprzednim zgłoszeniu. zgłoszenia przyjmujemy do dnia 27.09. Można je wysłać do mnie na priv za pośrednictwem forum lub na adres e-mail ( dave-o@wp.pl ). zajęcia bedą podzielone na teoretyczne wykłady oraz częśc praktyczną czyli zajęcia z ptakami na sokolarni i w polu. istnieje możliwość odpłatnego noclegu w internacie Technikum Leśnego lub w oddalonej o kilka km kwaterze myśliwskiej. na dniach postaram sie umieścić na forum dokładny harmonogram warsztatów.
zapraszamy wszystkich chętnych. Chwal Ćwik
haggard
sokolnik

P.S. Osoby które chcą przyjechać z ptakiem proszę o uprzedzenie o tym w zgłoszeniu żeby można było przygotowac dla nich miejsce. proszę również we własnym zakresie zapewnić ptakowi siedzisko pałąkowe lub berlo. Jeśli warunki pozwolą i ilość ptaków będzie wystarczająca możnaby również przeprowadzić mały koknkursik latawcowy.
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

Szkoda że tak daleko mam
haggard
sokolnik

dobra informacja dla uczestników- dzięki uprzejmości dyrekcji Zespolu Szkół Leśnych w Warcinie nocleg w internacie dla ok 15 uczestników będzie za darmo. jedyny koszt to ok 15zł od osoby za pościel ale jeśli ktoś zabierze śpiwór to problem z głowy.
Co do programu Warsztatów- myślę że nie ma sensu układac dokładnego harmonogramu bo zapewne zycie i tak go skoryguje. z grubsza rzecz ujmując-
piątek- przyjazd uczestników, spotkanie organizacyjne i wieczór dyskusyjny ( wcześniej,ok godziny 15. 30 przewidujemy wyjście z ptakami w teren i loty treningowe).
Sobota- od godziny 9.00 do 13.00 wykłady teoretyczne. potem przejdziemy na sokolarnię gdzie odbęda sie zajęcia praktyczne z ptakami a ok godz. 14.30-15.00 idziemy w teren gdzie bedzie można zobaczyć treningi ptaków lowczych. wieczorem spotkanie przy ognisku i dyskusje. niedzielę poświecimy kwestiom związanym ze zdrowiem, utrzymaniem oraz leczeniem ptaków do godz 13 a następnie udamy sie ponownie w teren polatać z ptakami. warsztaty zakończymy ok godz. 17.
zapraszam
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

JADĘ! Będę w piątek i zostanę do soboty wieczór. Śpiworek mam swój :mrgreen:
ODPOWIEDZ