KAPTURZENIE jastrzębia...

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Marcin nie wiem jakim materiałem obiłeś to berło ale nie wygląda to dobrze (jakiś materiał frotte?). to książkowy przykład tego czego nie należy używać by zapobiec powstawaniu "grubych łap". nie być miękko jak na poduszce tylko chropowato i szorstko bo to pobudza krążenie i ściera zrogowaciały naskórek. rarogi są bardzo podatne na grube łapy wieć radzę zmienić czym prędzej materiał na astroturf
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Z grubymi łapami to już po fakcie, mam nadzieję, że najgorsze już za nami.
A ten materiał to nie frotte, a specjalna mata dla sokołów niemieckiej produkcji.
Na festiwalu miałem przyjemność zobaczyć jak to to działa i zaasymilowałem. Jest to zmielony w charakterystyczny sposób twardziel drzewa i nałożony na matę. Świetne w utrzymaniu czystości i ponoć antybakteryjne.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

przy gojeniu grubych łap czesto trzyma sie ptaka zakapturzonego na bryle koralowca bo jest porowaty i działa jak pumeks. dobre są też duże bryły soli morskiej. ogólnie we wczesnym etapie kiedy jeszcze nie doszło do uszkodzeń dobrze jest wyszorować łapy od spodu delikatnie pumeksem, potem szczoteczką moczoną w roztworze soli a po spłukaniu zwykły krem do rąk z Wit. E. jeśli juz doszło do zmian ropnych i uszkodzeń naskórka dobrze sprawdził sie Multimastit- preparat do krowich wymion zawierający antybiotyk i enzymy. inni producenci produkują analogiczne preparaty pod inną nazwą. są w tubostrzykawkach co ułatwia ordynowanie i nie są drogie. no i oczywista rzecz przy gojeniu grubych łap- maść na hemoroidy (nazwy nie pamietam ale jak ktoś ma film Foxa-Health and Care to łatwo odzszuka). regularnie dezynfekuj siedziska Virkonem S. nie wiem w na jakim etapie są zmiany na łapach Twojego raroga ale radziłbym zrobić dobre zdjęcia i skontaktować sie z Kruszewiczem, Tommerem lub Szymanskim żeby ustalić czy nie jest już potrzebna interwencja chirurgiczna bo im dłużej czekasz tym gorzej. jesli dojdzie do zmian martwicznych to niestety zakończy to karierę Twojego ptaka więc działaj czym prędzej/
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Hagard - najgorsze już za nami - ropy już nie ma, a zacisk i funkcja palców na szczęście się nie zmieniła. Na latawcowaniu dostałem konkretny opieprz od Muzyka i zaczołem do tego masować jej łapy. A maść na hemoroidy to Proctosone.
Mam nadzieję, że jesteśmy już na finiszu, chociaż zdaniem Muzyka to poprostu armagedon i szczyt niechlujstwa i wogóle Wąchock. Ma sporo racji, bo to moja wina i nikogo innego.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

W środę jsetem umówiony z P.Szymańskim.
ODPOWIEDZ