troche zwiedzania

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
arkameda
pisklę

troche zwiedzania

Post autor: arkameda »

Byłem ostatnio na wycieczce w Wiedniu w muzeum ze zbiorami z wojny Austro- tureckiej są tam fajne zbiory bałwanków karnali pęt rękawic sokolniczych pieknie zdobionych jeśli ktoś będzie w okolicach Wiednia polecam
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Wszystko ładnie ale po co zakładałeś nowy temat?
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Animal pisze:Wszystko ładnie ale po co zakładałeś nowy temat?
nie wiem Animal o co sie czepiasz... uważam że to pożyteczny i fajny post bo ja gdybym odwiedzał Wiedeń nie miałbym pojęcia o tym że mogę tam zobaczyć wspomniane akcesoria a teraz już wiem gdzie warto zawitać. nie wiem gdzie niby można by podpiąć ten temat i dlaczego takim problemem dla Ciebie jest to że ktoś założył nowy??
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Dzieciak chce blysnac, niestety zawsze robi wszystko na opak :)
Animal
stażysta

Nie ,po prostu co bym nie napisał to i tak ktoś musi mnie skarcić.
JoHn nie zawsze ,a może tylko po prostu chcę kimś zostać w tym co lubię robić ?.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Animal pisze:Nie ,po prostu co bym nie napisał to i tak ktoś musi mnie skarcić.
JoHn nie zawsze ,a może tylko po prostu chcę kimś zostać w tym co lubię robić ?.
może poprostu zacznij myśleć nad tym co piszesz bo mam wrażenie że ciśniesz na ilość a wartość merytoryczna Twoich postów jest bardzo niewielka.Sam swego czasu zakładałeś tematy i pisaleś co popadnie a masz pretensje do kogoś że zalożył temat który w przeciwieństwie do wiekszości twoich jest całkiem sensowny. Pomyśl dwa razy zanim zaczniesz klepac w klawiaturę bo w ten sposób szacunku nie zyskasz. nikt tu sie ciebie nie czepia i sie nie uwziął.poprostu jeśli już coś piszesz to pisz z sensem.
pustul3
początkujący

Post autor: pustul3 »

Dokładnie, a pozatym nikt ,tak jak pozostali piszą się ciebie nie czepia tylko zauważają pewne błędy i to u każdego,zarówno na Ciebie jak i na mnie i na KAŻDEGO kto w danej chwili wymaga krytyki
Animal
stażysta

Ok ,tylko że znowu nie za bardzo jest tak że wszystko idzie na ilość tylko większość moich postów jest pytaniami co świadczy o moim nie doświadczeniu.
Przyjmuję krytykę i sory dla założyciela tematu.
I już dosyć narobiliśmy offtopu.
Ja osobiście nie znam żadnego muzeum związanego z sokolnictwem choćby w najmniejszej mierze dlatego w tym temacie za dużo się nie wypowiem.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Animal, bo z tego co się orientuję to nie ma żadnego muzeum sticte sokolniczego. Ale w wielu muzeach można zobaczyć akcenty sokolnicze...

Np. muzeum na zamku w Malborku. Mają tam "Herbarz złotego runa" w którym są pokazane sceny polowania z sokołami.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Mamut pisze:Animal, bo z tego co się orientuję to nie ma żadnego muzeum sticte sokolniczego. Ale w wielu muzeach można zobaczyć akcenty sokolnicze...

Np. muzeum na zamku w Malborku. Mają tam "Herbarz złotego runa" w którym są pokazane sceny polowania z sokołami.
:) kiedyś w muzeum łowectwa widziałem ptaka z karnalem założonym przód do tyłu :)
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Kiedyś czytałam o muzeum sokolnictwa, chyba w Belgii, przy kościele św. Bawona. Był o tym artykuł w archiwalnym numerze Psów myśliwskich, jak sprawdzę, to podrzucę gdzie to jest. A te eksponaty, o których pisał kolega to między innymi wabidło Bony Sforzy, zdjęcie jest w Mazarakim (przepraszam za brzydką odmianę). Gdyby ktoś się wybierał do Wiednia to polecam wizytę na Rosenburg. Pokazy sokolnicze bardzo fajnie wykonywane, a i właścicieli można spotkać, a nazwisko Hibeler kojarzy się z sokolnictwem na bardzo wysokim poziomie. Jest też drugi zamek w okolicy Wiednia, na którym można popatrzeć na ptaki, ale nie pamiętam nazwy.
ODPOWIEDZ