Sokolnictwo jako niematerialne dziedzictwo ludzkości UNESCO

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janusz Sielicki
żółtodziób
Kontakt:

Sokolnictwo jako niematerialne dziedzictwo ludzkości UNESCO

Post autor: Janusz Sielicki »

Koledzy !
Nastąpił kolejny etap na drodze do umieszczenia sokolnictwa na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO.
Na konferencji w Abu Dhabi spotkali się przedstawiciele 12 krajów (Zjednoczone Emiraty Arabskie, Hiszpania, Belgia, Czechy, Arabia Saudyjska, Słowacja, Syria, Francja, Katar, Korea Południowa, Maroko i Mongolia). W krajach tych została rozpoczęta procedura umieszczenia sokolnictwa na krajowych listach niematerialnego dziedzictwa kulturowego.
Przedstawiciele wnioskodawców z 12 państw podpisali wspólny wniosek do UNESCO o umieszczenie sokolnictwa na liście niematerialnego kulturowego dziedzictwa ludzkości.
Liczymy na to, że wniosek zostanie rozpatrzony do końca 2010 roku.
Przypomnę, że Festiwal Sokolnictwa w Wielkiej Brytanii związany był właśnie z wnioskiem do UNESCO i mial na celu pokazanie bogactwa i róznorodności tradycji sokolnictwa na całym świecie.
Polska niestety nie jest na razie stroną tej konwencji, ale po jej podpisaniu możemy postarać się, by także u nas sokolnictwo znalazło sie na narodowej liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego.

Artykuł na ten temat: http://www.khaleejtimes.com/DisplayArti ... heuae&col=
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Janusz - a dlaczego dopiero PO PODPISANIU???
Czy może dlatego, że wtedy będzie to argument do pokazania na zasadzie - "...inni już mają, a u nas w polszy jak zwykle nie..." , czy może inne powody.

Pytam poważnie, bo w polityce i układach jakoś nie mogę nigdy logicznego rozeznania uchwycić.
Awatar użytkownika
Janusz Sielicki
żółtodziób
Kontakt:

Mbartnik pisze:Janusz - a dlaczego dopiero PO PODPISANIU???
Czy może dlatego, że wtedy będzie to argument do pokazania na zasadzie - "...inni już mają, a u nas w polszy jak zwykle nie..." , czy może inne powody.

Pytam poważnie, bo w polityce i układach jakoś nie mogę nigdy logicznego rozeznania uchwycić.
Starać sie możemy i teraz - rozmawiałem z pania odpowiedzialną za ten obszar w Ministerstwie Kultury. Ona była generalnie za, a zatem pierwsze kropki mamy za sobą.
Pozostaje tylko kwestia tego, że Polska nie jest na razie stroną Konwencji i nie tworzy takiej listy - a zatem nie ma gdzie nas dopisać.
Z drugiej strony możemy zacząć przygotowania i monitorować sytuację.
Należałoby w tym celu pewnie powołać zespół wspólny dla naszych organizacji (Gniazda, Zakonu i Stowarzyszenia), który może sie tym zająć. Mam dostęp do materiałów z innych krajów, które mogą służyć za wzór. Opracowałem też jakieś materiały o naszej historii na konferencję IAF na ten temat, więc trochę już jest zrobione (po angielsku, bo takie były dla UNESCO potrzebne).
Generalnie jestem za tym by powołac np. wspólną komisję historyczną (na tym etapie taka byłaby jej rola), gdyż jest kilka kwestii które można by w międzyczasie posprawdzać i wyjaśnić.
Mogę oczywiście pomóc i ukierunkować działania tej komisji w odpowiednia stronę :)
A my jako Stowarzyszenie możemy nawet dofinansować działanie takiej komisji, gdyby była taka potrzeba.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Taaaaa...
Usłyszałem już - A. Mało tego nawet - B.
C chciałbym pomóc pisać, ale w jakiś sensowny sposób i nie tylko na forum w sferze wyobraźni.
Jutro będę w Czępiniu więc może uda się "wydusić" coś więcej, bo szkoda by było później znowu potrzeć na plecy innych krajów z zazdrością.
W zakresie przepisów i humanistycznie to tępawy jestem, al mam nadzieję, że do czegoś sensownego się przydam w owym "projekcie" :razz: .
Awatar użytkownika
Janusz Sielicki
żółtodziób
Kontakt:

Przekonaj Henka i Mariusza (bo bez Zakonu to nie ma sensu) i stworzmy komisje historyczna.
My jako Stowarzyszenie mozemy ja sfinansowac, oczywiscie po ustaleniu pewnych zasad.
Ale to juz chyba do dyskusji offline :)
ODPOWIEDZ