Ciekawe strony

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Tylko, że jak depniesz na kaptur od Kundery, to go podnosisz, otrzepujesz i idziesz dalej. W przypadku innych znakomitych karnali możesz taką przygodę przypłacić stanem przedzawałowym. Niemniej jednak kaptur galowy warto mieć w swojej skrzyneczce. Kiedy się na taki zdecyduję to na pewno kupię...od Irka
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

kaptury od Pirotty są dla mnie wypacykowane jak indyjska traksówka. ptak to nie choinka. ma być schludnie prosto i wygodnie. bez frędzli i innych kolorowych fajerwerków- to oczywiście kwestia gustu ale ja pstrokacizny nie lubię. Arabom może sie to podoba ale na mnie nie robi wrazenia. w prostocie tkwi piękno :wink:
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Do ludzi dobrze jak i ptak i sokolnik wyglądają "oczojebnie", ale nie ma co popadać w skrajności.
Tak dla przykładu (indyjska taxi :mrgreen: )
Załączniki
3712587492_39a3902d16.jpg
polikarp
młodszy sokolnik

Właściciel tego ptaka powinien być jak najszybciej odizolowany od społeczeństwa. Nikt zrównoważony psychicznie nie włoży czegoś takiego ptakowi na głowę.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Tradycji innych krajów nie należy od razu potępiać. Najpierw trzeba spróbować zrozumieć.
Załączniki
turkmenistan.jpg
polikarp
młodszy sokolnik

Nie potępiam całej tradycji, tylko jeden element. Nie mam nic przeciwko temu, żeby ładne dziewczęta w Turkmenistanie podtrzymywały tradycje sokolnicze.
rarog1
stażysta

Post autor: rarog1 »

przynajmniej oni mogą pochwalić się swoją historią i tradycją a nie to co my Polacy (z całym szacunkiem dla Pana Marcina Marca), który potrafi coś pokazać.no i jeszcze kilku polskich sokolników
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

nie bardzo rozumiem? nie mozemy pochwalic się historia i tradycja-czy nie potrafimy tego robic? około tysiac lat tradycji sokolnictwa na ziemiach polskich to mało? Z sokołami na łowy- Mazarakiego to ty czytał?
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Siedza w Polsce narzekaja bo My polacy, wyjada na zmywak bo Oni polacy.
A tak naprawde zamiast zamulac i jekolic, warto dostrzec ze, Polska ma piekna sokolnicza historie. Obecnie tez jest dobrze, coraz wiecej ptakow jest naprawde na gornej polce jesli chodzi o poziom.

Wiec nie my polacy ble ble sratata bo nie bede kolejnego pawia z podlogi zbieral, tylko jestesmy zajebisci !!

Tercel, jak tylko zobaczylem ze, cos napisales to pierwsza mysla "Ahha... to temat musi byc bardzo ciekawy albo ktos strzelil sobie w noge ;p" Szkoda ze, druga opcja.
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

Sam to zauważyłem ze jak mnie coś wkurzy to zabieram się za pisanie-nie lubie kiedy ktoś coś pisze nie popierajac tego zadnymi argumentami. Trafia mnie jak czytam posty z serii-co mi slina na jezyk przyniesie!!! wydawało mi się ze forum jest miejscem wymiany doświadczeń-argumentow-tez-tak zeby czytajacy sam mogł wybrac ktora opcja mu odpowiada. Takie - ecie pecie do niczego nie prowadzi-niczego nie wnosi-jedynie słuzy kompromitacji jednostki ktora wypisuje głupoty
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Animal pisze:http://www.trofealowieckie.pl/cpg/index.php?cat=84 To akurat mniej ciekawa strona.
ciekawe na ile z tych ptaków gość ma cites bo na martwe egzemplarze rownież takowy trzeba mieć
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

garbus2 pisze:ciekawe na ile z tych ptaków gość ma cites bo na martwe egzemplarze rownież takowy trzeba mieć
Pomyślmy........niska szkodliwość społeczna; jeszcze niższa świadomość takowego społeczeństwa; i do tego większość wypchana, a nie spreparowana...

Zgaduję - 0 słownie ZERO.

Ps. zdaję sobie sprawę, że twoje pytanie Adamie było retoryczne :razz:
Ostatnio zmieniony pn sie 17, 2009 8:51 pm przez Mbartnik, łącznie zmieniany 2 razy.
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

I właśnie o to mi chodzi.
Prawdziwym trofeum jest posiadanie żywego ptaka który pięknie lata i ma zacięcie w tym co robi a spreparowany jeszcze bez cites to nielegalne "trofeum". :neutral:
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Animal, teraz pomyśl ile pięknych jelenich wieńców zdobi ściany po domach chociaż nie powinno ich tam być tylko biegać razem z resztą jelenia na nadchodzącym wielkimi krokami rykowisku?? Tylko dotkliwymi karami można coś zmienić.

Coś Wam opowiem.
W tym roku jakimś szczęśliwym zbiegem okoliczności udało mi się ukończyć TL w Tucholi. Wiadomo, że każdy opuszczający szkołę rocznik ma swoje tablo wiszące na korytażu. My oczywiście musieliśmy mieć najładniejsze. Dlatego pośrodku tablicy wisi przepiękny wieniec (nie pamiętam już czy to 12-tak, czy 14-tak czy coś w tej okolicy). Teraz zgadnijcie skąd się wziął taki piękny wieniec...
ODPOWIEDZ