Trening w wysokiej wadze

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

harris

Post autor: garbus2 »

100% imprint wychowywany od 3 tygodnia zycia przeze mnie
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

No to naprawde musi byc w wysokiej wadze :)

A jak go puszczasz ?? Na drzewa czy krazenie ??
garbus2
Site Admin
Kontakt:

harris

puszczam i robi co chce:P to bardziej maskotka niz ptak do polowania (zabija tylko latajacy puch i kepy trawy:P) nie mniej jednak jest to swego rodzaju przyjemnosc. Siaa i na drzewach a czasem i troche pokrazy choc mizernie mu to wychodzi. Reakcji nie ma zabojczej ale jest ok - nie trzeba po niego chodzic:P
ramzes
sympatyk

Post autor: ramzes »

Witam wszystkich!!! Skoro mowa o odgłosach (dokuczkiwych czasem) to czy myszołowa zwyczajnego trzeba specjalnie wychowywać czy one z natury mogą być imprintami :?: :?:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Zaden ptak z natury nie jest imprinte.
Imprinting znaczy uwarunkowanie, np. na czlowieka. Piskle wychowane przez czlowieka, postrzega siebie jako takowego (lub jak kto woli, ciebie jako jastrzebia).
ramzes
sympatyk

Wielkie dzięki za odpowiedź, ale pragnę głębszej wiedzy na ten temat :D Mam znikome doświadczenie w układaniu ptaków dlatego pytam: jak należy układać myszaka żeby nie był zbytnio krzykliwy oraz nie świrował w wolierze, chodzi mi tu przede wszystkim o najlepszą metodę aby ograniczyć do minimum jego odgłosy i warjacje ?? I napiszcie coś o diecie myszaka na samym początku układania ? :)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

myszak

najlepszy sposob to taki by nie byl w zbyt niskiej wadze (wowczas moze sie wydzierac) i zarazem nie byl w zbyt wysokiej (wowczas bedzie wriowal). Trzeba znalezc zloty srodek - to bardzo ogolne a dokladne opisanie tematu zajeloby kilka rozdzialow:P Dieta - jak najbardziej zroznicowana - im bardziej zblizona do naturalne tym lepsza!
ramzes
sympatyk

Czyli mój myszak ma dostawać wróbelki i myszki ? Ale jestem w takiej sytuacji że majlepszy dostęp mam do gołebi. I co w takim przypadku? A jak wy zdobywacie pokarm dla swoich podopiecznych i co im dajecie najczęściej ??

Pozdrowienia i dzięki za rady :D
garbus2
Site Admin
Kontakt:

myszak cd

po pierwsze: myszaki nie jadaja w naturze wrobelków (chyba ze jako padline)
po drugie: golab nie jest zly pod warunkiem ze pochodzi z pewnego zrodla a najlepiej przez co najmniej dwa tygodnie byl w zamrazarce
po trzecie: wiekszosc ptakow u sokolnikow za podsatwe diety ma kurczaki jednodniowe
ramzes
sympatyk

Skoro mowa o ptakach uwarunkowanych: to czy myszak jest lespszym ptakiem jako uwarunkowany, czy raczej oszczędzić sobie tego? Zdania w literaturze są bardzo podzielone, a końcowe odpowiedzi bardzo wymijające!
A wy co na ten temat myślicie??

Chwal Ćwik !!!!!!!!
garbus2
Site Admin
Kontakt:

myszak imprint

uwarunkowanie myszolowa nie ma najmniejszego sensu i szczerze mowiac nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim. po co to wogole robic? przy jastrzebiu zrozumiale - ale myszolow? Zdecydowanie nie powinien byc imprintem
ramzes
sympatyk

Przeczytałem gdzieś że myszak uwarunkowany jest lepszym myśliwym. A czy myszak nadaje się do jakichkolwiek polowań? Bo można przeczytć jak go ułożyć itp. ale o polowaniach z myszołowem zwyczajnym to nie ma za wiele! Czytałem gdzieś że złapano kłusownika(chba 2 lata temu) z myszołowem zw. podczas polowania na kuropatwy. Ale mi się nie chce wieżyć że to jest prawdziwe:)

Pozdrowionka!!!
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Z myszakiem polowac jest bardzo ciezko na cos wiekszego niz szczur.

Niektorzy poluja z nimi na kroliki, ale nie blyszcza skutecznoscia. Znajomy walnol 2 koguty samica, ale z towarzysza a koguty byly na ziemi. Atak bardzo trudny do sfinalizowania, dla myszaka jedyna szansa(jakas 1na 1000 :) ).

Sam zaczynalem na rehabilitancie samcu, ale w placowce ktora ma pozwolenia. I wiem ze jest to doskonaly ptak, do nauki. Nie jest prosty, dlatego idealny na poczatek, bo daje troche w kosc. Doskonaly nauczyciel.

Jak na moje odczucia to tak, jesli chcesz polowac to myszak jest do kitu. Jesli chcesz tylko latac, samczyk lanerka da ci 1000 razy lepsze przezycia.

A co do pustulke, to gdybys mieszkal w UK to jako drugi ptak jest to rewelacyjna propozycja. Piekne polowania na szpaki i wroble. W Polsce jednak wszystko jest chronione, wiec pustulka raczej odpada.
ramzes
sympatyk

Pustułka odpada bo jest za mała a nie mam jeszcze doświadczenia z wahaniami kondycji i mógłbym ją zabić. Ale jeśli myszak jest w stanie ugonić bażanta to z kuropatwami nie powinno być problemu??? Z królikami to u nas cieżko(prawie w ogóle nie ma)!!! Zostają mi kuropatwy ale to dopiero jak będe miał ptaka.

Chwal Ćwik !!!
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem, bo nie śledziłam tematu na bieżąco: o co chodzi z tym myszakiem??? Po pierwsze, dlaczego kolega takiego ptaka posiada, bo rozumiem, że nie jest to ptak legalny, a Kolega sokolnikiem nie jest. Po drugie, Adam napisał, że ten myszak dopadł bażanta na ziemi, a nie ugonił, a to różnica. Nobla dam temu, kto pokaże mi myszołowa polującego na bażanty ( w normalnych okolicznościach) a tym bardziej na kuropatwy, które nawet dla większości jastrzębi są za szybkie. Po trzecie, bardzo popieram własne inicjatywy w zdobywaniu wiedzy, ale sokolnictwa naprawdę lepiej uczyć się pod okiem doświadczonego sokolnika, bo inaczej nic dobrego z tego nie wyniknie, tymbardziej, że w Piotrkowie takowego można znaleźć. Na koniec dodam jeszcze, że imprint myszaka jest gorszy od gołębiarz, miałam takiego kilka lat temu przez sezon, a szerzej opisałam go przy temacie Rozrywkowy jastrząb. Reasumując: moim zdaniem powinieneś drogi Kolego zgłosić się jak najszybciej do jakiegoś sokolnika, zakończyć próby polowania z myszakiem, bo to sztuka dla sztuki i dalej może nabiezrze to jakiegoś sensu, a przede wszystkim, nie chwal się publicznie, że trzymasz ptaka drapieżnego, jeżeli nie masz na niego odpowiedniego pozwolenia!!!
Pozdrawiam i życzę dużo przyjemności w dalszym sokolniczeniu! Chwal Ćwik!!!
ODPOWIEDZ