prezent

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

poszukam zdjęć mojego samca. ale to było ponad 10 lat temu wiec musze odbitki wygrzebać
haggard
sokolnik

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/27c ... f08cf.html
tymczasem zobacz samca którego układa w tym sezonie Nisus :P
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

cyt:Marcin nie powiedzialem wszystkie lannery ale przegladalem setki zdjec lannerow mlodych i moze 10% nie mialo lap stricte zoltych. Widac Polskie naleza do tego elitarnego grona. nie wiem czy mozna to wiazac z konkretnym podgatunkiem.

1. Zauważ, że wszystkie (może pojawiły się jakieś importy) lannery w Polsce pochodzą od 2 par sprowadzonych z Niemiec na początku lat 90-tych.
2. Tak się składa, że potomstwo tych par ma przeważnie nogi "niebieskie" jak rarogi a tylko 1: 4-5 żółte w 1 piórze.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

no wlasnie moze poza naszymi granicami inaczej to wyglada ale w Polsce ja nie pamitam zebym widzial mlodego lannera z zoltymi lapami - w tym roku na trzy młode od pary ktora mam wszystkie trzy mają niebieskie łapy (o odcieniach i czy jasnoniebieski czy ciemnoniebieski nie bede rozprawial - po prostu niebieskie)
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Tak, jak pisałem przewaga jest z "niebieskimi" łapami, ale zwykle w sezonie trafia mi się jeden z żółtymi.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Znaczy sie Panowie czas sprowadzic nowa krew bo bida...
Swoja droga dzieki za info, zawsze ciekawa pogawedka, ostatnio malo tu merytoryki (nie Adam nie mam o nic do Ciebie jako Admina pretensji, zeby nie bylo ;) )
haggard
sokolnik

ja prawdę mówiąc zastanawiam sie co bedzie za dwa pokolenie z naszymi lannerami jeśli nie sprowadzimy swierzej krwi... wiem że w niektórych hodowlach już zdarzaja sie ptaki z symptomami przeginania z inbreedem. ja niestety przekonalem sie czym to pachnie i myślę że to ostatni gwizdek żeby zacząć działac w tym kierunku
garbus2
Site Admin
Kontakt:

JoHn DuMbaR pisze:Znaczy sie Panowie czas sprowadzic nowa krew bo bida...
Swoja droga dzieki za info, zawsze ciekawa pogawedka, ostatnio malo tu merytoryki (nie Adam nie mam o nic do Ciebie jako Admina pretensji, zeby nie bylo ;) )
chyba przewrazliwiony jestem :P
garbus2
Site Admin
Kontakt:

haggard pisze:ja prawdę mówiąc zastanawiam sie co bedzie za dwa pokolenie z naszymi lannerami jeśli nie sprowadzimy swierzej krwi... wiem że w niektórych hodowlach już zdarzaja sie ptaki z symptomami przeginania z inbreedem. ja niestety przekonalem sie czym to pachnie i myślę że to ostatni gwizdek żeby zacząć działac w tym kierunku
mysle ze w przyszlym sezonie bedzie to juz historia. Oby tylko samica zatrybila
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

garbus2 pisze:
haggard pisze:ja prawdę mówiąc zastanawiam sie co bedzie za dwa pokolenie z naszymi lannerami jeśli nie sprowadzimy swierzej krwi... wiem że w niektórych hodowlach już zdarzaja sie ptaki z symptomami przeginania z inbreedem. ja niestety przekonalem sie czym to pachnie i myślę że to ostatni gwizdek żeby zacząć działac w tym kierunku
To chyba krypto reklama - uważaj bo Cię admin wykasuje :mrgreen:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Marcin pisze:
garbus2 pisze:
To chyba krypto reklama - uważaj bo Cię admin wykasuje :mrgreen:
jakby takowej tu nie brakowalo.... poza tym to plany wiec poki co nie bede sie kasował a i tak najbardziej ubolewam nad konczacymi sie legami pary u was bo te lannery to jest dopiero linia ktora nie zna slowa niemozliwe
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Ja się zgodzę z powyższymi opiniami. Większość lannerów u nas ma niebieskie łapki.
Szczerze mówiąc nie śledziłam akurat jak to wyglądało w latach poprzednich ale niebieskie łapy uznawałam za coś tak naturalnego że jak zobaczyłam młodziaka z idealnie żółtymi nogami to się lekko zdziwiłam :wink:
No ale cóż... Człowiek uczy się ciągle i nieprzerwanie :twisted:
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

niebieske-po ukoniczeniu 2 piórka żułciutke są lapki lennerka :wink: Pz.KOL.
ODPOWIEDZ