pustułki

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
kardi
pisklę

pustułki

Post autor: kardi »

jak zdobyć pustułkę
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

zdobyć wiedzę, doświadczenie, zbudować woliere, mieć dostęp do jedzenia dla niej...
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

ile razy można powtarzać te same odpowiedzi na tego typu pytania? nic jeszcze nie wiesz na temat sokolnictwa i opieki nad ptakiem a już chcesz go mieć! w dodatku mały gatunek ptaka który jest nieodpowiedni dla początkującego ze wzgledu na problem z kontrolowaniem wagi.jak znam życie to woliery też jeszcze nie masz... poczytaj trochę, wiedzę zdobądź stwórz warunki do przetrzymywania a potem pytaj skad wziąć ptaka
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

kardi pisze:jak zdobyć pustułkę
:neutral: :neutral: :neutral: Idziesz pod kościół, albo pod jakąś wieżę, gdzie zaobserwowałaś pustułki. Wyciągasz aparat fotograficzny, robisz zdjęcie i już masz pustułkę, tyle że na obrazku.

Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać....
Flaber666
pisklę

UŁOŻENIE PUSTUŁKI (Młodzik)

Post autor: Flaber666 »

Witam wszystkich forumowiczów. Mam kilka pytań odnośnie układania młodej pustułki (samiec). Zależy mi żeby zdobyć ogólną wiedze o ułożeniu tego ptaka. Znających się na rzeczy proszę o pomoc! Pozdrawiam. Chwal Ćwik.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Re: UŁOŻENIE PUSTUŁKI (Młodzik)

Post autor: Mbartnik »

Flaber666 pisze:...młodej pustułki (samiec)...ogólną wiedze o ułożeniu tego ptaka. ...
Ogłona wiedza jest taka, że akurat od tego ptaka NIE POWINIEN ZACZYNAĆ ABSOLUTNIE NIKT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeśli jesteś początkującym (a przynajmniej tak wynika z twojegfo posta) i jakimś sposobem zakupiłes młodą pustułkę, to świadczy jednoznacznie źle o hodowcy , który tego ptaka sprzedał w niedoświadczone ręce.
A jeśli tylko planujesz pustułkę, bo masz taki kaprys, to lepiej zmień ową zachciankę, na większego ptaka, którego tak łatwo nie zabijesz brakiem doświadczenia.
Kontrola kondycji u młodej pustułki wymaga chociaż odrobiny praktyki. Temat pustułek na tym forum jest przerabiany co pewien czas i wraca jak bumerang.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

jeśli nie ode mnie a u mnie jesczcze się nie kluły to jest tylko jedna osoba rozmnażająca pustułki... w górach
ZaP
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

ciekawi mnie to czy jest to wogole legalny ptak...
Flaber666
pisklę

interesuje sie sokolnictwem od 2 lat i mam o tym troche pojecia. chcialem zapisac sie do kolka lowieckiego. tylko ze nie mialem nigdy swojego ptaka i chcialem zdobyc troche doswiadczenia. pustułki tej jeszcze nie posiadam.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Flaber666 pisze:interesuje sie sokolnictwem od 2 lat i mam o tym troche pojecia. chcialem zapisac sie do kolka lowieckiego. tylko ze nie mialem nigdy swojego ptaka i chcialem zdobyc troche doswiadczenia. pustułki tej jeszcze nie posiadam.
wiec posluchaj dobrej rady osob powyzej i odpusc sobie pustulke. A sadzac po chęci zapisania się do "kółka" łowieckiego to raczej twoja wiedza jest daleka od minimalnego poziomu w zakresie łowiectwa. Nie wiem jak z utrzymaniem ptaków... Sprecyzuj co znaczy "interesujesz sie sokolnictwem" - jakie masz dotychczasowe doswiadczenia
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

ZaP pisze:jeśli nie ode mnie a u mnie jesczcze się nie kluły to jest tylko jedna osoba rozmnażająca pustułki... w górach
ZaP
Zazdroszczę tej skromności i samooceny.

Sprowadzenie ptaka z zagranicy nie jest w tych czasach specjalnie trudne (legalne sprowadzenie rzecz jasna). Liczę tylko, że chęć zysków u WSZYSTKICH sokolników i "producentów" nie przekroczy wkrótce granic rozsądku i dbałości o dobro ptaków.
Flaber666
pisklę

właśnie dlatego chciałem zapisać się do kółka żeby zdobyć trochę doświadczenia. wiem że panowie posiadają o wiele większą wiedze ode mnie ale też kiedyś zaczynaliście więc chciałbym zasęgnąć rady od kogoś kto się na tym zna i teraz już wiem że pustułka jest dla mnie nieodpowiednia, więc czy polecilibyście mi jak mogę legalnie posiadać ptaka i jaki ptak byłby dla mnie na początek odpowiedni? Myszołów?
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Flaber666 pisze:... jaki ptak byłby dla mnie na początek odpowiedni? Myszołów?
1. W kole łowieckim nie dowiesz się niczego co tyczy sokolnictwa
2. Upór z jakim każda nowa osoba powiela wciąż powyższe pytanie świadczyć może, albo o coraz niższej inteligencji młodych (oby nie), albo o braku cierpliwości, a wystarczyłoby otwożyć maksymalnie 5 tematów i na pewno w którymś z nich jest kłótynia na temat ptaka na początek (ot taki urok sokolniczej fantazji - zero dyscypliny słowa).
3. Na początek czytaj (książki tłumaczone przez Adama naprawde zawierają mnustwo ciekawych i potrzebnych informacji) i zdobywaj kontakty. Potem podpatrz jak zajmować się ptakiem, a jak nadejdzie właściwy moment to doskonale będziesz wiedział skąd wziąć ptaka i jak nie zrobić mu krzywdy.

Moja dzisiejsza cierpliwość zadziwia mnie niezmiernie.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

o co Panu @Mbartnik w tym momencie chodzi bo nie łapie chyba.
pustułki bedą później niż zawsze ale to chyb anie grzech a ptaków NIGDY nie mają ode mni eosoby niedoświadczone... ale cóż, nie wszystkich da się tu zrozumieć i tych co sądzą, że są najmądrzejśi niestety też...
POnawiam swoj apel do fantastów - pustułka nie jest ptakiem dla początkujacych do latania. Co innego jeśli ptaka chce się posiadać w woleirze hodowlanej bez puszczania na wolne pęta...
ZaP
Flaber666
pisklę

Dziękuje za cierpliwość, za informacje i przepraszam że wzbudziłem taki zamęt na forum. Mam nadzieję, że następnym razem będę mógł się już pochwalić jakimiś informacjami. Narazie jeszcze poczekam i postaram się czegoś nauczyć i nawiązać kontakt z ludźmi którzy mi w tym pomogą. Chwal Ćwik.
ODPOWIEDZ