ustawa o ochronie zwierząt |
Autor |
Wiadomość |
jarobjj
żółtodziób
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 7:50 am ustawa o ochronie zwierząt
|
|
|
założenia nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt i innych ustaw
https://docs.google.com/document/d/1cPE4RlagFP1QkmHr0WlFZpeHOZcHsRMgUUPNCSbEw3k/edit#
znalazłem punkt
ZAKAZ UTRZYMYWANIA ZWIERZĄT NA UWIĘZI W SPOSÓB STAŁY(chodzi o zwierzęta domowe)
- jedyna forma ograniczenia ruchu - kojec (czy to znaczy ze nie bedzie wolno trzymac drapola przywiązanego do siedziska? drapolek jest zwierzęciem domowym?)
będę wdzięczy jeśli się wypowie ktoś mądry |
Ostatnio zmieniony przez jarobjj Wto Lut 03, 2015 8:30 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jarobjj
żółtodziób
|
|
|
|
 |
Pudlak Waldemar
sokolnik Drapole

Pomógł: 8 razy Wiek: 56 Dołączył: 01 Mar 2010 Posty: 1292 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 11:39 am Re: ustawa o ochronie zwierząt
|
|
|
jarobjj napisał/a: |
ZAKAZ UTRZYMYWANIA ZWIERZĄT NA UWIĘZI W SPOSÓB STAŁY(chodzi o zwierzęta domowe)
- jedyna forma ograniczenia ruchu - kojec (czy to znaczy ze nie bedzie wolno trzymac drapola przywiązanego do siedziska? drapolek jest zwierzęciem domowym?)
|
Myślę ,że to nas nie dotyczy .Pies ma bardziej ,,przechlapane '' prowadzasz go na smyczy i pod sklepem również go przywiązujesz ,a ustawa była pisana właśnie w odniesieniu o psy stojące na krótkim łańcuchu za komórką przy oborniku przez całe życie ! U przeciętnego sokolnika ptak nie jest przypięty na ,,stałe '' - co dziennie lata i ma swoją wolierę -czy się ktoś nie przyczepi do gości mających ,,sokolarnie '' komercyjne z ptakami przypiętymi na stanowiskach do oglądania przez zwiedzających np. do takich - to nie wiem ...........
https://www.youtube.com/watch?v=jOPPPorfsOg |
_________________ Ptaki są moją pasją - sokolnictwo to ukoronowanie tej pasji!!!! |
Ostatnio zmieniony przez Pudlak Waldemar Wto Lut 03, 2015 12:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jarobjj
żółtodziób
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 11:59 am
|
|
|
heh nie zrozumieliśmy się chodziło mi bardziej o to ze jesli ptak jest poza wolierą to raczej jest przywiązny do siedziska(no faktycznie nie doczytałem , ze to chodzi o stałą uwięź) ale nie ważne bo za chwile nie zostawice na mnie suchej nitki , |
|
|
|
 |
Pudlak Waldemar
sokolnik Drapole

Pomógł: 8 razy Wiek: 56 Dołączył: 01 Mar 2010 Posty: 1292 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 12:10 pm
|
|
|
Poprawiłem swoją wypowiedź .....byłeś szybszy .....w tym może coś być .... |
_________________ Ptaki są moją pasją - sokolnictwo to ukoronowanie tej pasji!!!! |
|
|
|
 |
jarobjj
żółtodziób
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 12:16 pm Re: ustawa o ochronie zwierząt
|
|
|
[quote="Pudlak Waldemar"] jarobjj napisał/a: |
czy się ktoś nie przyczepi do gości mających ,,sokolarnie '' komercyjne z ptakami przypiętymi na stanowiskach do oglądania przez zwiedzających np. do takich - to nie wiem ........... |
no własnie projekt napewno był pisany z myślą o pieskach i kotkach, ale zwierzę to zwierze nie wazne czy kot, pies, lub ptak zawsze jakis fanatyk sie znajdzie |
|
|
|
 |
jarobjj
żółtodziób
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 12:17 pm
|
|
|
Pudlak Waldemar napisał/a: | Poprawiłem swoją wypowiedź ..... |
Dzięki |
|
|
|
 |
garbus2
Site Admin
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Sty 2005 Posty: 2083 Skąd: KRK
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 9:17 pm
|
|
|
ustawy o ochronie zwierzat sa niestety jednymi z najgorzej i najmniej precyzyjnie pisanych i nawet w obecnie obowiazujacej mozna znalezc takie niescislosci ktore zinterpretowane w odpowiedni sposob moga w zasadzie mowic o zakazie uprawiania sokolnictwa... Do tego nie ma zbyt dobrej przeciwwagi dla działających z powołania ludzi postrzegających dobro zwierząt przez pryzmat biednego kotka, pieska. Problemy zaczynają się już kiedy chodzi o zrozumienie potrzeb innych zwierzat typu nawet koń vide ostatnie akcje gorale kontra obroncy koni ktorzy wolą meleksy a konie skoncza w rzeźni... Co gorsza nie jest to tylko problem Polski ale ogolnoeuropejski vide zakaz trzymania sow do celow sokolniczych w Austrii itp... |
|
|
|
 |
jarobjj
żółtodziób
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2015 1:51 pm
|
|
|
w tym projekcie jest zapis
" zabronione jest wykorzystywanie w celach widowiskowych zwierząt dzikich lub należących do gatunków zwierząt dzikich, urodzonych w niewoli"
czy to znaczy że nie będzie już pokazów sokolniczych? |
|
|
|
 |
Alexandra
stażysta

|
Wysłany: Sro Lut 04, 2015 6:13 pm
|
|
|
jarobjj napisał/a: | w tym projekcie jest zapis
" zabronione jest wykorzystywanie w celach widowiskowych zwierząt dzikich lub należących do gatunków zwierząt dzikich, urodzonych w niewoli"
To jest raczej pisane z myślą o cyrkach, ale pokazy sokolnicze można pod to podciągnąć też. |
|
|
|
 |
garbus2
Site Admin
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Sty 2005 Posty: 2083 Skąd: KRK
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2015 9:28 pm
|
|
|
Alexandra napisał/a: | jarobjj napisał/a: | w tym projekcie jest zapis
To jest raczej pisane z myślą o cyrkach, ale pokazy sokolnicze można pod to podciągnąć też. |
jesli przejdzie dokladnie w takim kształcie to niestety do tego sie sprowadzi bo mozna to interpretowac w ten sposob. Podobny zapis jest w obecnej ustawie zreszta. |
|
|
|
 |
jarobjj
żółtodziób
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2015 11:05 pm
|
|
|
to jest projekt który ponoć od ponad roku już leży w sejmie, tylko teraz "obrońcy zwierząt" chcą to nagłosnic bo sie boją, że jeśli nie przejdzie to za tej kadencji to moze to utknąć znowu na pare lat, no i mam nadzieje, że nie przejdzie to w takiej formie jak teraz, nie ma sie co na razie martwić za wczesnie (chyba) |
|
|
|
 |
zac
żółtodziób
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 15 Mar 2013 Posty: 33 Skąd: dębica
|
Wysłany: Wto Lut 10, 2015 1:14 pm
|
|
|
podłączę się pod temat.Kolega z angli dostal pozwolenie na odłow 3 jastrzębi.Jak już wyrobi citesy to jednego ja będę bral.I mam pytanie czy nie będzie problemu z granicami,z przejściem. |
|
|
|
 |
Doker
pisklę
|
Wysłany: Wto Lut 10, 2015 10:58 pm
|
|
|
Kolego Zac, jastrząb z Anglii? Kupiłem tam samicę. Totalna porażka! Teraz mam jastrzębia z polskiej hodowli. Rewelacja. Znam kilka nieciekawych przypadków jastrzębi z Anglii.
Jeden nawet zszedł do Krainy Wiecznych Łowów zanim nauczył się latać.
A z tym odłowem to chyba ściema. Ptak z CITES musi mieć przecież obrączkę bezszwową! Poza tym dzikich jastrzębi na wyspach jest niewiele, bo te które uciekną sokolnikom bardzo prędko przybierają na wadze od ołowiu game keeperów. W Polsce mamy kilka naprawdę dobrych hodowli. No i porównaj ceny. |
|
|
|
 |
Mateusz Świtek
sympatyk jastrab
|
Wysłany: Sro Lut 11, 2015 12:11 pm
|
|
|
z Anglii jakie przejscie? wg prawa jak kiedyś czytałem CITES upoważnia do obrotu po całej Wspólnocie EU i nie potrzebna jest zgoda na wwóz do kraju.. info bodajże na str MŚ |
|
|
|
 |
|