haggard pisze:litości... 10 lat temu na krajowym rynku harrisów nie było i jakoś ludzie sobie radzili.
no takim tokiem myslenia to po co bylo z jaskiń wychodzić i ogień rozpalać...20 lat temu nie bylo tez telemetrii wiec po co ja uzywasz? I druga sprawa jak nie harris to co proponujesz? Tylko uwazaj zeby to nie bylo cos co hodujesz bo posadza cie o adoracje. Takie opinie sa niemniej zenujace....
haggard pisze: bzdurą jest że rdzawosterny jest ptakiem do rekreacji- ludzie którzy mają z nimi większe doswiadczenie mówią ze niepolujący rdzawosterny to wyjatkowo wredne i agresywne bydle.
popieram choć znam ten gatunek glownie z literatury - jesli kilku autorow pisze to samo to cos na pewno to oznacza
haggard pisze: Z sokołem wcale nie trzeba latać dzień w dzień i wcale trudny nie jest, zwłaszcza lanner (zaraz sie odezwie kilku którym nie wyszlo z sokolami i jastrzebiami a teraz sa orędownikami harrisów).
ja z kolei znam kilka osob ktorym wyszlo z jastrzebiami i mimo to mają harrisa. Nie wiem po co ten upor w jastrzebie - czy nie lepszy spokojny harris niz poldziki jastrzab na ktorego ktos nie ma czasu? juz nie mowiac o tym ze jastrzab do rekreacji absolutnie sie nie nadaje...
haggard pisze: pisanie o tym ze harris świetnie łapie gawrony w locie w dziale o rekreacyjnym sokolnictwie, w kraju w którym prawo tego zabrania i w dodatku odpowiadając na pytanie kogoś kto pisze ze polowac nie chce to już gruba pomyłka.
przeczytalem dwa razy i nie widze??
haggard pisze:
Tak dla jasności- zdecydowanie szybciej przypadkowo upoluje coś harris nawet jesli bedziesz tego unikał niż lanner.
zgadzam sie absolutnie - najczesciej żaby ktore sa chronione wiec to juz jawny powod do eksterminacji tego gatunku ze światowego sokolnictwa (co z tego ze jest to najpopularniejszy ptak sokolniczy na swiecie - u nas w Polsce musi byc inaczej!.....)
haggard pisze:Ja tu widzę koło wzajemne adoracji i agitowanie przez użytkowników gatunków które sami hodują. niesmaczne i żenujące to sie robi.
a ja widze niezrozumiala frustracje...