nie przesadzaj. samiec nie zatakowalby ratlerka a to co napisano ze samce sa zbyt skuteczne na golebie tez nie do konca bym sie zgodzil - kwestia prowadzenia ptaka. nie ma znaczenia czy zakaz byl czy nie w kontekscie PRu sokolnictwa. Oczywiscie sprawa juz sie zainteresowala telewizja ktora filmik z odpowiednim komentarzem zapewne chce wyemitowac i domniewam ze poniewaz sa nastawieni na ogladalnosc to nie bedzie ich interesowalo czy pies mial tam byc czy nie - wazne zeby filmik puscic a ludzie o tym mowili...mirek pisze: Rozumiem obawy i tez nie chciał bym aby to w jakiś sposób nie świadczyło zle o sokolnikach
ale aby nie doświadczać takich sytuacji nie można by było puszczać ptaków chyba ze jakieś małe gatunki jak pustułka i tym podobne
Filmy z youtube
trzeba by ptaka nie układać pod polowanie a tylko latać a nawet wtedy nie ma pewności
samiec hh może zaatakować takiego pieska bez problemu ale mniejsza o to
nie jestem tu aby się kłócić a tylko porozmawiac na dany temat
sam wiesz na pewno jak czasem sprawy potrafia się wymknąć z pod kontroli
jak ktoś się będzie chciał przyczepić to i tak to zrobi
i mimo tego jednak istotnym jest to że w tym przypadku był zakaz bo taki sam zakaz jest np w zoo aby nie wkładać łapki do niedzwiadka bo może ją odgryźć
samiec hh może zaatakować takiego pieska bez problemu ale mniejsza o to
nie jestem tu aby się kłócić a tylko porozmawiac na dany temat
sam wiesz na pewno jak czasem sprawy potrafia się wymknąć z pod kontroli
jak ktoś się będzie chciał przyczepić to i tak to zrobi
i mimo tego jednak istotnym jest to że w tym przypadku był zakaz bo taki sam zakaz jest np w zoo aby nie wkładać łapki do niedzwiadka bo może ją odgryźć
jeden z naszych samców też zaliczył atak na małego kundla (na szczęście skończyło się na strachu). Linia po dzikusach z Sonory ma zacięcie łowieckie ostrzejsze niż pozostałe hh z którymi miałem dotąd do czynienia. Ptaki które nie polują wcale i nie gonią zwierzyny są w miejscach typu stadion czy lotnisko bezwartościowe bo gołębie, mewy, szpaki i krukowate szybko uczą sie je całkowicie olewać. Wie to każdy kto na takich punktach pracuje. Zwłaszcza dotyczy to właśnie gołębi
w naturze samce polują regularnie na min. pieski preriowe. York gabarytowo od nich specjalnie nie odbiega. Samce bez problemu radzą sobie z królikami a bywają osobniki chwytające zające choć to raczej incydenty. Nie znam harrisa który w kondycji łowczej nie zaatakuje odruchowo królika czy innego małego ssaka nawet jeśli wcześniej nie polowały. Mają to w genach. Ataki na yorki i inne ptaki są już normą dla dzikich ptaków. Na samym Skwerze Kościuszki w Gdyni są trzy potwierdzone porwania yorków przez mewy srebrzyste. Ataki jastrzębi też sie zdarzają. Innymi słowy- masz małego psa to na niego uważaj bo jest potencjalną ofiarą dla całkiem wielu stworzeń
tez jestem za rozmawianiem a nie kloceniem dlatego napisalem. wedlug mnie w tym konkretnym wypadku minimalizacja ryzyka przy robocie w miastach polega miedzy innymi na uzyciu czegos co ma nikle szanse na takie zdarzenia a samica hh takim ptakiem nie jest tym bardziej ze hh generalnie nie przepadaja za czworonogami. gdyby to byl samiec poza glebokim zdziwieniem nie bylbym w stanie napisac nic poza tym ze dziwi mnie agresja co w wypadku samicy akurat dziwne nie jest. Absolutnie sie nie zgodze z tym ze golebie ignoruja latajacego hh - nawet taki ktory nic nie zabil jest w stanie skutecznie je odstraszac. nie chodzi tu o wytykanie winy tylko o wyrazenie zdania ze moznaby uniknac tego typu zdazen dobierajac wlasciwiej ptaka bo ptak nie maszyna i zawsze moze zrobic cos nieoczekiwanego choc minimalizowac nieoczekiwane zdarzenia rowniez mozna w jakims stopniu. a swoja droga telewizja dziala szybko rano dowiedzieli sie o filmiku i juz leciał w wieczornej panoramie, zeby tak urzednicy w ministerstwie potrafili citesy wystawiac...
otóż z własnej praktyki mogę powiedzieć ponad wszelką wątpliwość że ptak który tylko lata nie zdziała absolutnie nic. Gołębie po kilku dniach już uczą sie go ignorować całkowicie. Ich reakcja to zamieranie w bezruchu. Pogadaj Adam między innymi z Krzyśkiem Kapralem. Punkty takie jak stadion to tysiące kryjówek i zakamarków. Gołębie wiedzą jak z nich korzystać. Zanim ptak zaczął je ganiać bywało że siedząc dwa metry nad ptakiem siedzącym na konstrukcji samiec gołębia jakby nigdy nic tokował do samicy. Jeśli na punkcie są gołębie to harris wcześniej czy później zacznie próbować ataków. Zwłaszcza samiec. Jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej to nie wie o czym mówi najwyraźniej. Co do medialnej szopki- takie czasy. Zwykła ciekawostka i młyn na wodę dla tłumów. Na szczęście z komentów wynika że ludzie trzymają naszą stronę a obrywa sie głównie właścicielce psa. My natomiast nie chcemy aby ona miała z tego tytułu jakieś nieprzyjemności bo między sobą wszystko załatwiliśmy i pomimo tego że wyglądało drastycznie skończyło się w sumie miłą rozmową, wspólnymi zdjęciami ze śmiechem i beż żadnej spinki 
co ja usiluje ciagle powiedziec to to ze nie kloce sie z medialna szopka bo faktycznie niektorzy redaktorzy maja tendencje do wypaczania faktow byle by sie lepiej ogladalo. chodzi mi wciaz o to ze samiec hh, ratlerka by wedlug mnie nie zaatakowal a samica jest samica i zawsze bedzie miala wieksza agresje niz samiec bo tak to przyroda wymyslila. koniec kropka
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Na tej stronie opisałem podobną sytuację która mnie się przytrafiła ......samiec hh .....
http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... ght=#17865
http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... ght=#17865
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Witam.
Nie wiem czy to już było ale jak dla mnie to ten sokół to jest "KOZAK"!!!!
oceńcie:!!!
http://www.youtube.com/watch?v=TgNDBFftRuI
Nie wiem czy to już było ale jak dla mnie to ten sokół to jest "KOZAK"!!!!
oceńcie:!!!
http://www.youtube.com/watch?v=TgNDBFftRuI
-
OliwiaNowak
- pisklę
Generalnie "Sagę " polecam każdemu kto lubi przyrodę. Odcinek o sóweczce jest moim ulubionym.
Ja znalazłam taki filmik- bardzo świeży. Czyj sokół się tak popisał? Ładnie sfilmowany atak...
http://www.youtube.com/watch?v=8CFbqv5nPKY