Łowy z Sokołami 2008
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Queen Charlotte czy Aleutian?
To może mieć później znaczenie jak będzie ptak wyglądał w upierzeniu dorosłym
.
Mi się peals kojarzy z takim typowym ''mean falcon'' im to z oczu nigdy dobrze nie patrzy.
Raz w życiu widziałem domniemanego hybryda pealsa z białozorem, wyglądał bardzo konkretnie. Z tego co jednak czytałem/ słyszałem to pealsy nie są rewelacyjnymi ptakami.
W USA wszyscy kochają anatum a pelasy albo z bialozorem krzyżują albo jak już to polują z samcami. Latał ktoś z nimi? Jakie wrażenia?
Ja tam czekam aż w Polsce będzie można dostać calidusy
Pzdr.
tak patrze na zdjecia jeszcze raz i chyba jednak aleuty?
To może mieć później znaczenie jak będzie ptak wyglądał w upierzeniu dorosłym
Mi się peals kojarzy z takim typowym ''mean falcon'' im to z oczu nigdy dobrze nie patrzy.
Raz w życiu widziałem domniemanego hybryda pealsa z białozorem, wyglądał bardzo konkretnie. Z tego co jednak czytałem/ słyszałem to pealsy nie są rewelacyjnymi ptakami.
W USA wszyscy kochają anatum a pelasy albo z bialozorem krzyżują albo jak już to polują z samcami. Latał ktoś z nimi? Jakie wrażenia?
Ja tam czekam aż w Polsce będzie można dostać calidusy
Pzdr.
tak patrze na zdjecia jeszcze raz i chyba jednak aleuty?
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Pealsy w różnych regionach nieco różnią się od siebie, podobnie jak to się ma z naszymi peregrinusami. Z pewnymi wyizolowanymi populacjami tego wędrusa jest o tyle dobrze, że zachowały się w stanie surowym, nietknięty przez człowieka. Mowa tu głównie o populacjach zamieszkujących wyspy zachodniego wybrzeża Kanady i wysp Alaski. Poza Alaską pealsy występują jedynie (mowa o USA) w północnej części stanu Waszyngton (tam jednak populacja różni się od ''wyspowej'', prawdopodobnie może być zanieczyszczona domieszką anatum) i sięga dalej na północ poprzez wybrzeże Kandy po Alaskańskie Aleuty gdzie nastepnie ich zasięg przechodzi na 2gą stronę barykady sięgając Commander'ów...wysp należących do Federacji Rosyjskiej w Okolicach wybrzeży Kamczatki.
Generalnie, mówiąc ''aleucki peals'' hodowcy chcą podkreślić jego ciemne ubarwienie, bardzo charakterystyczne w 1 piórze, subadulty i dorosłe osobniki równiez mają dosyc charakterystyczny wygląd. QCH są ptakami jaśniejszymi, czekoladowo brązowymi w pierwszym piórze.
Może ci kiedyś podesle kilka fotek jakie mam na innym kompie.
Pzdr.
Generalnie, mówiąc ''aleucki peals'' hodowcy chcą podkreślić jego ciemne ubarwienie, bardzo charakterystyczne w 1 piórze, subadulty i dorosłe osobniki równiez mają dosyc charakterystyczny wygląd. QCH są ptakami jaśniejszymi, czekoladowo brązowymi w pierwszym piórze.
Może ci kiedyś podesle kilka fotek jakie mam na innym kompie.
Pzdr.
-
ZaP
- sokolnik
- Kontakt:
da sie wyleczyc to skrzydełko - 3 miesiące podklejone scotch'em i przestaje wisiec - oczywiscie w tym czasie ptak nie moze latać...
Bogdan - jesteś zbyt łatwowierny - jeśli chodzi o te zdjęcia - na jednym z nich jest moja samica.
Jeśli chodzi o pilsy - nie zdążyłem polatać z samicą zostalą 2giej nocy skradziona. Samiec jest teraz w 2gim piorze, samica zostalą dokupiona kolejna i jest w parze z samcem - tym razem już dużo dalej i o wiele lepiej pilnowana.
Jeśli zaś chodzi o skradzioną samicę - policja zaczęła się wykazywać i lada dzień będa wyniki expertyz nagrań - złodziej za szybk ozdjął kaptur i chyba uda się identyfikacja nie tylko po krokach ale i po twarzy. Jako, że udalo im sie oszukać kamery widoczne na zewnątrz to tych w wolierze i ukrytych już nie widzieli... cóż mam nadzieje że jużniebawem będę mógł powiedzieć komu zawdzięczam to, że samicę miałem a nie mam.
Pozdrawiam
ZaP
Ps - jeśli chodzi o Calidusy - to niezapeszajac powinny sie niebawem pojawić, narazie czekamy z kolegą na drzemliki...
Bogdan - jesteś zbyt łatwowierny - jeśli chodzi o te zdjęcia - na jednym z nich jest moja samica.
Jeśli chodzi o pilsy - nie zdążyłem polatać z samicą zostalą 2giej nocy skradziona. Samiec jest teraz w 2gim piorze, samica zostalą dokupiona kolejna i jest w parze z samcem - tym razem już dużo dalej i o wiele lepiej pilnowana.
Jeśli zaś chodzi o skradzioną samicę - policja zaczęła się wykazywać i lada dzień będa wyniki expertyz nagrań - złodziej za szybk ozdjął kaptur i chyba uda się identyfikacja nie tylko po krokach ale i po twarzy. Jako, że udalo im sie oszukać kamery widoczne na zewnątrz to tych w wolierze i ukrytych już nie widzieli... cóż mam nadzieje że jużniebawem będę mógł powiedzieć komu zawdzięczam to, że samicę miałem a nie mam.
Pozdrawiam
ZaP
Ps - jeśli chodzi o Calidusy - to niezapeszajac powinny sie niebawem pojawić, narazie czekamy z kolegą na drzemliki...
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Pere ... iesMap.pngbogdan67 pisze: Otak bendę wdzięczny no i dzięki za rozwińęcie .Pozdrawiam
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik