Budowa Woliery

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
M.Kamińska
początkujący

Post autor: M.Kamińska »

na jakiej podstawie? w Polsce czy w UK?
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

w uk-podstawa taka że mieszkanie jest zprywatyzowane ,a pozostale urzedu miasta,a ogróg niepodlega pod wlasciciela ktury mi je użyczyl ze tak powiem.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

M.Kamińska pisze:
kaja pisze:TB a co przeszkadz komuś dobrze wylatana i silnie wygladająca samica h,a może jakaś fredka ?
oj jeżeli imprint to może przeszkadzać, zwłaszcza w pierwszym piórze :neutral: w drugim na szczęście wrzaski przemieniają się w typowe "kraczenie" lub po prostu milknie :wink:
Moja droga :) mysle ze, temat wrzeszczacych imprintow juz dawno przewinelismy. Krzyk jest efektem dzialania sokolnika, blednym czy nie, oceniac nie bede, kazdy robi to co chce.
TB
młodszy sokolnik

Post autor: TB »

a dla poczatkujacego jastrzebiarza, lepszy jest imprint czy 7 tyg czy moze jeszcze jakis inny wiek ptaka?
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

TB pisze:a dla poczatkujacego jastrzebiarza, lepszy jest imprint czy 7 tyg czy moze jeszcze jakis inny wiek ptaka?
Dla początkującego jastrzębiarza najlepszy jest sokolnik, który nauczy "obsługi" ptaka. Z każdym ptakiem, czy to imprint, czy też nie, trzeba się umieć obchodzić. Ja osobiście nie polecałbym imprinta.
TB
młodszy sokolnik

no dobrze Stachu, wiem, ze sokolnik to postawa, ale pytam sie na zapas!
M.Kamińska
początkujący

Post autor: M.Kamińska »

Nisus pisze:Moja droga mysle ze, temat wrzeszczacych imprintow juz dawno przewinelismy. Krzyk jest efektem dzialania sokolnika, blednym czy nie, oceniac nie bede, kazdy robi to co chce.
u HH nigdy nie wiesz co jest przyczyną tak na prawdę. Ptak 2 m-ce na wolnych i zaczyna nadawać a po pierzeniu przechodzi. Nie miałam tu na myśli typowych wrzasków mój drogi :wink: ale fakt faktem nigdy nie wiadomo kiedy sokolnik coś skopie....
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Nie mialem nigdy krzyczacego harrisa, krzyk jest skutkiem przekarmiania na rekawicy i niepolowania. Ptak wziety zbyt szybko jest na to bardzo podatny, bo one po wyschnieciu sa jeszcze przez jakis czas dzieciakami.

Tak samo na przykladzie mojego obecnego i wczesniejszych dochodze do wniosku, ze legendarny strach przed psami to jedna wielka sciema i jest to tylko i wylacznie objawem zbyt wysokiej wagi, lub kalekiego ukracania.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Nisus pisze: Tak samo na przykladzie mojego obecnego i wczesniejszych dochodze do wniosku, ze legendarny strach przed psami to jedna wielka sciema i jest to tylko i wylacznie objawem zbyt wysokiej wagi, lub kalekiego ukracania.
potwierdzam ze wplyw ma tez zbyt wysoka waga i ukracanie przy czym wato zaznaczyc ze wiekszosc harrisow na poczatku ukladania dosc dlugo boi sie psow - przynajmniej te z ktorymi ja mialem doswiadczenia.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

No tak wyciagniete zaraz z woliery z cyckami DD na psy wybitnie zle reaguja, ale podobnie na wiekszosc nowych rzeczy.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Nisus pisze:No tak wyciagniete zaraz z woliery z cyckami DD .
DD ??
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Adamie w twoim wieku powinienes znac ten rozmiar miseczki :mrgreen: Mostaka za cholere nie wymacasz :twisted:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Nisus pisze:Adamie w twoim wieku powinienes znac ten rozmiar miseczki :mrgreen: Mostaka za cholere nie wymacasz :twisted:
aaaaaaaaaaaa to o to chodzilo... ostatnio zakrecony jestem a dzis nawet stuknalem cofajac w samochod tescia na wlasnym podworku. i bylo jak z ta reklama visa - mina tescia - bezcenna
TB
młodszy sokolnik

no własnie zakarecony, to moze dlatego pomyliłes sie i wstawiłes ostrzerzenia przez pomyłke?! :mrgreen:

Pytania dot. woliery. Czy jezeli woliera ma 3 sciany z desek i 1 z siatki, ale słonce słabo bedzie wchodzic, a dach jest poł zakryty, to czy ptak, ktorego zabiera sie z ciemnej woliery na swiatlo to cos moze mu sie stac?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

TB pisze:no własnie zakarecony, to moze dlatego pomyliłes sie i wstawiłes ostrzerzenia przez pomyłke?! :mrgreen:
tu akurat bylem wyjatkowo skupiony i podtrzymuje 2.5
ODPOWIEDZ