Łowy z Sokołami 2008

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kris_stg
stażysta

Post autor: kris_stg »

bogdan67 pisze:Może inaczej temat łowy 2008 ale jakoś zeszliśmy, co mie denerwuje część kolegów na forum zachwyca się harisami żadko słysze wtej dysksji o naszym jastrzębju tak jak by niezasługiwał na naszą uwagie sami go znacie i wielu go pewno docenia ptak jest trudny ma swoje wady ale jego zalety niwelują wszystko możliwe że niektórzy lubją nowości .Ba nawet twierdzą że harris w jajkó ułożony ,ale czy łatwe znaczy dobre ,pokonywanie trudności ,satysfakcja , sukces ,porażka ,czy to niema wspólnego z pasją która nasz dotyka .Uważamy sokolnictwo za sztukie i takie jest ,poco malować obraz jak można go wydrukować na komputerze ale czy to jest sztuka .
Nikt tu nie powiedział że jastrzębie są do niczego a harisy są najlepsze.To normalne że nowy ptak wzbudza więcej emocji niż ten którego znamy.Sam latałem z samcem jastrzębia i bardzo sobie cenie te ptaki.Tylko poco chcesz zmieszać z błotem harisy?Jako sokolnik powinnieneś mieć szacunek do wszystkich ptaków drapieżnych.Stworzyła je natura tak jak jastrzębie więc poco to wszysko?
rarog1
stażysta

Post autor: rarog1 »

może jeszcze macie jakieś foti z pod Piotrkowa, albo filmiki było by milo. Pozdrawiam.
bogdan67
stażysta

Post autor: bogdan67 »

Napewno niechcę mjeszać z błotem Harrisa bo mam szacunek do wszystkich ptaków drapieżnych ,myśle że tak samo zasługuje na uwage jak każdy inny ptak łowczy, tylko jaśli ileś osób ma jastrzębie legalne i oby było ich jak nawięcej zawsze można stwożyć ileś tam par i zaspokoić nasze potrzeby bo pozyskiwanie z natury jest praktycznie niemożliw.Wszystkie chodowle są nastawione na zbyt u nas to jest pasja i jakiś tam zwrot kosztów,wszystkie nowości fakt wypierją stare niektórzy twierdzą że przyszłość sokolnictwa należy do harrisów może itak tylko potem skąd jastrzębi itak to jest problem dostać dobro samice.Pozdrawiam
bogdan67
stażysta

kris_stg pisze:Sam latałem z samcem jastrzębia i bardzo sobie cenie te ptaki
Polecam samice na nasze warunki świetny ptak.
rarog1
stażysta

i co macie te zdjęcia, jak nie to chociaż odpiszcie,to nie będe głowy zawracał.pozdrawiam
bogdan67
stażysta

rarog1 pisze:i co macie te zdjęcia, jak nie to chociaż odpiszcie,to nie będe głowy zawracał.pozdrawiam
WEJDZ NA STRONE KOLEGI ZAPA TAM ZNAJDZIESZ .Drapole Pl . ,,Galeria ,,Dzień pierwszy
rarog1
stażysta

dzięki kolego.U ZAPA już byem, myślalem że macie więcej fotek i jakiś filmik.(bym był bardzo wdzięczny). pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Ja mam na laptopie, a laptopa u dziewczyny zostawilem jak tylko bede mial okazje to wrzuce, z lowow mam oko 450 zdjec wlacznie z atakiem dwoch hybrydow na bazanty, co do jastrzebi w polsce sa bodajrze 3 osoby, ktore rozmnazaja te ptaki a zlozenie ich w pary i dohowanie sie potomstwa to nie taka prosta rzecz jak by sie wydawalo. harrisy sa niezle ale nikt tu nie ulega jastrzebiom, troche zrozumienia i zimnej wody na glowe!
bogdan67
stażysta

Raven_Corvus pisze:co do jastrzebi w polsce sa bodajrze 3 osoby, ktore rozmnazaja te ptaki a zlozenie ich w pary i dohowanie sie potomstwa to nie taka prosta rzecz jak by sie wydawalo.
Tak wiem o dwóch do jednej mamy nie ,tak daleko złożenie pary z jastrzębi trudna sprawa przeważnie kończy śę posiłkiem naktóry składa się samiec,lub ptaki żyją koło siebie w wolierze i nic ztego niema .Sam jestem ciekaw tych zdjęć ,na drugi rok jade niema jak na własne oczy to zobaczyć .
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

Dobra to ja zacznę-oto kilka zdjec z łowów w Sulejowie
Załączniki
trawnik pełen różności
trawnik pełen różności
piekny samczyk G. Trommer
piekny samczyk G. Trommer
stójeczka
stójeczka
nasza gwiazda-samiczka Sławka Sularza-dostarczyła nam ogromu wrazeń
nasza gwiazda-samiczka Sławka Sularza-dostarczyła nam ogromu wrazeń
samiczka pealsa-szkoda ze nie latała
samiczka pealsa-szkoda ze nie latała
zespół
zespół
z kurą bażanta
z kurą bażanta
piekna samica jastrzebia
piekna samica jastrzebia
częśc naszej grupy-sokołów jak widac
częśc naszej grupy-sokołów jak widac
stary samiec-tak jak lubie
bogdan67
stażysta

tercel pisze:DSC01717.JPG
Oczka jak dwa rubiny ,fajne fotki ,poza tematem zdjęcie pealsa to skrzydełko jest uszkodzone ,czy ktoś wie co jest powodem takich ułomności miałem samca wedrownego mjał to samo latanie nie bardzo mu wychodziło ,jest może sposób żeby to jakoś podleczyć
tercel
stażysta

nie wydaje mi się żeby akurat ta samiczka miała problem ze skrzydełkiem-z tego co wiem to był ptaszek przywieziony z Litwy, a na naszych łowach trafił do nowego właściciela-wiec to były jej pierwsze dni na rekawicy, stad te zwieszone skrzydła. Przegladnełem pozostałe zdjecia na nich tez siedzi ze zwieszonymi-ale z balansem na rekawicy ptaki sie nie rodzą-myśle ze to jest przyczyna. Może któryś z kolegow zamieści jakieś inne zdjęcia tej samiczki-był to z cała pewnością piekny cukiereczek-Raven pomocy :lol:
Może kolega Zap-napisze coś wiecej o tej samiczce-moge się mylic ale ptaszek pochodzi z hodowli litewskiej, ktorą prowadzi Piotra kolega
bogdan67
stażysta

Nie skrzydło a skrzydełko prawe ja mam zdjęcie jak była zpuchem na głowie i to było już widać jedna z tych samic jest UK jadna była u Pjotrka .Tak to samica z Litwy od Wilusa fajne ptaki ale i drogie
bogdan67
stażysta

Może ktoś by mi pomógł mam zdjęcia siostry tego pelsa jak i jej samej na folderze jak je tu wrzucić .
tercel
stażysta

bogdanie-poniżej okna w ktorym piszesz posty-masz okno Załącz plik, klikasz przegladaj-wyszukujesz wybrane przez Siebie zdjecie w swoim folderze-klikasz - Otworz - zdjecie jest dodane( mozesz jakiś komentarz do zdjecia wtrącic)-gdy klikniesz dodaj załacznik. No i wyślij oczywiście. Mam nadzieję ze Ci pomogłem-bo sam jestem bardzo ciekaw tych zdjec
ODPOWIEDZ