Filmy z youtube
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
No tak -jak by to było tak niebezpieczne i niemożliwe to nikt by tego nie robił Tak jest ze wszystkim zresztą -trzeba do tego pochodzić na spokojnie pewnie nie każdy pies ,nie każdy ptak i nie każdy człowiek może doprowadzić do takiej współpracy .
Ostatnio zmieniony czw mar 01, 2012 11:46 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 2 razy.
http://www.youtube.com/watch?v=3MahpWRQ ... re=related
dzikie bisłozory
dzikie bisłozory
mirku1 fajnie że ptak podaje psu do paszczy kawałki mięsa ale co to ma do wypadków losowych u zwierząt które polegają na instynkcie ?
taki mały przykład
wyszliśmy dziś ja kumpel i jego pies(pitbull) na spacer
kumpel trzymał kij na wysokości swojej głowy a pies podskakiwał na rozgrzewkę po niego
w pewnym momencie łapiąc kij zahaczył o dłoń nic konkretnego się nie stało troszkę krwi i nic więcej
w każdym polowaniu może coś podobnego stać się z ptakiem którego pies "przypadkowo"
złapał zamiast np królika
pisano tu o zbędnym ryzyku więc po co to robić skoro nikt mi nie wmówi że takiego ryzyka nie ma
taki mały przykład
wyszliśmy dziś ja kumpel i jego pies(pitbull) na spacer
kumpel trzymał kij na wysokości swojej głowy a pies podskakiwał na rozgrzewkę po niego
w pewnym momencie łapiąc kij zahaczył o dłoń nic konkretnego się nie stało troszkę krwi i nic więcej
w każdym polowaniu może coś podobnego stać się z ptakiem którego pies "przypadkowo"
złapał zamiast np królika
pisano tu o zbędnym ryzyku więc po co to robić skoro nikt mi nie wmówi że takiego ryzyka nie ma
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Żaden pies polujący z ptakiem przez ,,przypadek'' nie ma prawa łapać coś co jest już złapane -jeżeli jest inaczej to znaczy ,że człowiek go źle wychował / ułożył / ,a na pewno potwierdzi to każdy sokolnik polujący w takim duecie od lat -takich ludzi jest sporo nawet na tym forum .
Gdy pies jest młody i jeszcze zapalczywy to przebywając z ptakami na podwórku raz na czas dostaje od nich ,,baty'' i wie ,że do takiego pierzastego wojownika nie zbliża się bezkarnie !
Jeżeli chodzi o harty -to nie mam je za geniuszy ,ale i z nimi ludzie sobie radzą .Na tym filmie nawet jest moment jak jeden z nich wyskakuje do góry próbując złapać ptaka -no cóż według mnie nawet z kundlem można polować ,,sokolniczo '' -jeden warunek PIES MUSI BYĆ POSŁUSZNY ,a wspólne pogonie za czym kol wiek to nie moja ,,bajka '' !
Gdy pies jest młody i jeszcze zapalczywy to przebywając z ptakami na podwórku raz na czas dostaje od nich ,,baty'' i wie ,że do takiego pierzastego wojownika nie zbliża się bezkarnie !
Jeżeli chodzi o harty -to nie mam je za geniuszy ,ale i z nimi ludzie sobie radzą .Na tym filmie nawet jest moment jak jeden z nich wyskakuje do góry próbując złapać ptaka -no cóż według mnie nawet z kundlem można polować ,,sokolniczo '' -jeden warunek PIES MUSI BYĆ POSŁUSZNY ,a wspólne pogonie za czym kol wiek to nie moja ,,bajka '' !
Ostatnio zmieniony pt mar 02, 2012 11:53 am przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Waldek ten film pokazuje tylko 1 strone medalu, prawda jest taka, ze zdecydowana wiekszosc takich pogoni konczy sie w zebach psa, sokol sluzy glownie do dezorietacji zajaca i rzadko go zwiazuje, najczesciej tylko uderza na tyle silno by psy byly w stanie go po chwili zlapac. Gdy psy zlapia zajaca sokol moze chciec sie przylaczyc a wtedy instynktowna reakcja czworonogow moze byc rozna... Tego typu filmy z krajow arabskich czy Chin mozna znalezc w siecie. Moim zdaniem jest to anachronizm, dobry w krajach 3ciego swiata, gdzie w ten sposob zdobywa sie wciaz pożywienie. Na IFF jest caly temat poswiecony ''redneckom'' polujacym w ten sposob. Nie wiem skad te wszystkie "ohy ahy" ani to ladne ani ekscytujace. Dla mnie osobiscie ŻAL.
mam podobne zdanie co mój przedmówca i nie uwierzę w to że takie polowanie jest bezpieczne i zależy tylko od ułożenia psa
a co innego jest polowanie z psem który służy do wystawiania odnajdywania itp
a co innego z takim co ma za zadanie złapać w zęby to co ucieka
na początku myślałem że to wędrowny i przyznam że byłem zdziwiony
a co innego jest polowanie z psem który służy do wystawiania odnajdywania itp
a co innego z takim co ma za zadanie złapać w zęby to co ucieka
na początku myślałem że to wędrowny i przyznam że byłem zdziwiony
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Witam
mirku chodzi o to ,że ten piesek i ten ptak też się znają i by tak ułożyć charta to trochu czasu musi upłynąć.Mało tego gdy by te dwa zwierzaki razem ze sobą nie polowały to z tego sokoła nic by nie zostało-pies by go zjadł razem z tym berłem czy na czym tam siedzi.Jest zasada to co złapie ptak nie łapie tego pies.
A tak przy okazji każde polowanie to ryzyko straty lub kontuzji ptaka(było to już omawiane)tylko do tego mało kto się przyznaje.
pozdrawiam
mirku chodzi o to ,że ten piesek i ten ptak też się znają i by tak ułożyć charta to trochu czasu musi upłynąć.Mało tego gdy by te dwa zwierzaki razem ze sobą nie polowały to z tego sokoła nic by nie zostało-pies by go zjadł razem z tym berłem czy na czym tam siedzi.Jest zasada to co złapie ptak nie łapie tego pies.
A tak przy okazji każde polowanie to ryzyko straty lub kontuzji ptaka(było to już omawiane)tylko do tego mało kto się przyznaje.
pozdrawiam
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Aby nie płacić przerzuciłem na coś darmowego (na ile darmowego nie wiem, aż tyle nie ściągałem z tego konkretnego serwisu).
http://www.mediafire.com/?6zdbebh47uc1y ... tl8v4proaj
WinRAR bez problemu połączy te paczki w jedną i wypakuje film (darmowy 7zip też powinien).
Edit: trzeba pobrać wszystkie 3 pliki, musiałem podzielić, bo nie mam tam konta premium, a za darmo pozwalają na pliki po 200MB.
http://www.mediafire.com/?6zdbebh47uc1y ... tl8v4proaj
WinRAR bez problemu połączy te paczki w jedną i wypakuje film (darmowy 7zip też powinien).
Edit: trzeba pobrać wszystkie 3 pliki, musiałem podzielić, bo nie mam tam konta premium, a za darmo pozwalają na pliki po 200MB.
Ostatnio zmieniony ndz mar 11, 2012 1:22 pm przez fe91, łącznie zmieniany 1 raz.