Czy mozna posiadać ptaka bez uprawnień?

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

Do kupna mam ok 6 lat więć mam sporo czasu na wiosne moze papugi beda miały legi
do wezme jedno do ręcznego karmienie i sprubuje swoich sił.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

kuba08111994 pisze:Do kupna mam ok 6 lat więć mam sporo czasu na wiosne moze papugi beda miały legi
do wezme jedno do ręcznego karmienie i sprubuje swoich sił.
Papugi? Poszalałeś chłopie. Po co Ci ręczne karmienie papugi? Przecież to takie maleństwo będzie, że aż strach brać w ręce, a poza tym dopasowanie ilości pokarmu i pewnie temperatura otoczenia też będą miały duże znaczenie dla takiej kruszyny. To nie będzie próba Twoich sił, tylko męka dla ptaszka. Przez 6 lat jeszcze sporo się naczytasz i będziesz wiedział, że kupisz ptaka już opierzonego, który nie będzie aż tak wrażliwy na wahania ilości pokarmu, chociażby ze względu na swoją wielkość. Chyba, że wolisz zrobić sobie imprinta, ale to i tak musisz już mieć doświadczenie w karmieniu ptaków, więc taka możliwość odpada.
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Jak wezme do karmienia to wezme tuz przed wyjściem z budki zeby sie szybciej oswoiła.
Lesnik
żółtodziób

Post autor: Lesnik »

Stachu masz lub miales moze papugi?
Bo mam wrazenie ze nie rozumiesz co kuba08111994 mial na mysli.
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Stachu każdy mówi że trzeba mieć doświadczenie ale na czyms trzeba je zdobyć a wiadomo na najtańszych gatunkach niestety taka jest prawda.Ale ja nie zamierzam wyjmywać dwutygodoniowego pisklaka żeby potem uznawał się za człowieka tlko jak wyjme to tuz przed wyjsciem z budki żeby był juz opierzony a mam mozliwośc by przebywał koło papug więc bedzie je widział mi chodzi o to żeby jak najwcześniej zrozumiał ze człowieka nie trzeba sie bać tylko od niego mozna dostać coś dobrego za wykonanie tego co chce.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Brat mial afrykanke senegalska, socjalny imprint. Super ptaszek, tylko troche alkoholik. Jak mielismy impreze to zawsze przylatywala i wypijala piwo z kufla lub wino z kieliszka, wodka jakos jej nie podchodzila. Do tego nie znosila kobiet, facet mogl ja zlapac w reke polozyc na plecach i drapac po brzuchu a on gwizdala z radosci, a jak tylko zobaczyla dziewczyne to dziobala jej uszy do krwi i wyrywala wlosy :)

Nie mniej jednak papuga a drapol to dwie inne bajki, w aspekcie sokolniczym niczego cie nie nauczy, jedyne co z tego bedzie to masa halasu. Papugi nie trzeba kondycjonowac, petac itd.
Papuga jako przygotowanie do imprintingu? poza tym ze, poznasz w jaki sposob wyglada ptasia kupa z bliska niczego wiecej nie wyniesiesz.
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Papug mam teraz 6 sztuk więc wiem jak wygladaja kupy. A jak jest ze sprowadzaniem harisa z angli?
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Lesnik pisze:Stachu masz lub miales moze papugi?
Bo mam wrazenie ze nie rozumiesz co kuba08111994 mial na mysli.
Nie mam i nie miałem. Może źle się wyraziłem, ale słusznie mnie podsumował Nisus
Nisus pisze:Nie mniej jednak papuga a drapol to dwie inne bajki, w aspekcie sokolniczym niczego cie nie nauczy, jedyne co z tego bedzie to masa halasu. Papugi nie trzeba kondycjonowac, petac itd.
Tak to miało brzmieć. Jak zwykle niewłaściwy dobór słów... :neutral:
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

poczekaj te 6 lat to moze bedzie wiecej hodowli harisow w polsce, nie urazajac Pana Admina :] a moze nawet krucej niz 6 lat :D nie napalaj sie tak spokojna glowa ucz sie...
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Raven_Corvus pisze:poczekaj te 6 lat to moze bedzie wiecej hodowli harisow w polsce, nie urazajac Pana Admina :] a moze nawet krucej niz 6 lat :D nie napalaj sie tak spokojna glowa ucz sie...
a czym tu sie urazac? z tego co wiem sa w tej chwili 4 pary w Polsce. 2 mialy legi w ubieglym roku (w tym jedna niestety nie wyprowadzila mlodych). Poki co tylko jedna daje mlode ale mysle ze moze w tym sezonie sie to zmieni poza tym wokol (np u Czechow i Niemcow) tez jest kilka hodowli ...
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

No kto szuka ten znajdzie ceny juz mozna powiedzieć znam normalnie wara mi opadła bo w porównaniu z papugami którymi sie interesuje te ceny sa niskie ale jeszcze tylko 6 lat :D
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

kuba08111994 pisze:No kto szuka ten znajdzie ceny juz mozna powiedzieć znam normalnie wara mi opadła bo w porównaniu z papugami którymi sie interesuje te ceny sa niskie ale jeszcze tylko 6 lat :D
stad tez z uporem maniaka od lat powtarzam ze zaczynanie od pytania o cene jest zaczynaniem od d..py strony
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Dobrze że są takie fora ja po kilku pierwszych postach myslałem nikt mi nie chce nic powiedzieć oni układaja sobie sowy do Harrego potera a ja mam tylko ogladac i niegdy nie bedę wiedział o co chodzi teraz wiem że moja wiedza jest mizerna i jeszcze sporo musze sie nauczyc ksiażki i wiedza teoretyczna to troche za mało musze to zobaczyć z bliska nawet zaczołem chodzic na polowania ale niestety w kole w którym jest znajomy taty nie ma żadnego sokolnika ale kto szuka ten znajdzie.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Droga naprawde jest dluga, jak juz bedziesz potrafil ulozyc ptaka do latania, zostaje nauczenie sie ukladania do polowania. A w tym miejscu jest taki przeskok potrzebnych umiejetnosci jak miedzy chodzeniem o kulach a sprintem. Szczegolnie jesli mowimy o polowaniu z sokolem z krazenia, nie wspominajac nawet o hybrydach blue.
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Jaka jest nazwa lannera po ang. A i z jakiej skóry najlepsze sa peta? I czy skórka z królika bedzie dobra na bałwanka?
ODPOWIEDZ