Filmy z youtube

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DZIK
początkujący

Post autor: DZIK »

haggard pisze:tak na marginesie- jedyne filmy z podpuchami jakie lubię to filmy z Utah Sky Trials.
Sądze, że latawcowanie i skytrialsy to przyszłośc aktywnego sokolnictwa, bo drobej zwierzyny jest coraz mniej szczególnie kuropatw. Z danych amerykańskich wynika że 7 % gołębi zostaje na takich imprezach ugonionych. W Czechach w Hruszovej już po raz drugi(w styczniu) odbyły się skytrialsy. Byłem w tym roku również. Ptaków było kilkanaście, zwyciężyła samica F.p wykonując skuteczny atak z wysokości 188 m, był to jedyny gołąb który dał się złapac. W ubiegłym roku najbardziej zagrożony wpadł między butelki w barze wywinął się i uciekł. Tak to się sprawy mają. Impreza miała charakter towarzyski, środowisko nie tylko sokolnicze ponad 200 osób, sporo pasjonatów ornitologii i miłośników przyrody. Bardzo przyjemnie!
Załączniki
IMG_4510.JPG
IMG_4514.JPG
IMG_4517.JPG
IMG_4519.JPG
IMG_4526.JPG
haggard
sokolnik

Re: witam

Post autor: haggard »

jerzy226 pisze:witam/ panie [ps]hagard ,nie rostrzasajmy tego kto zle czyta iniekojazy , powiem tak kazdy ptak uzywany w sokolnictwie jest dobry zalezy do czego przeznaczony ,niema sesu sie spierac kto co wstawil wszystkie te filmy sa krencone pod publike ,lepsze lub gorsze . pytam jak pana hh sie sprawuja, , napewno nie sokoly bialozory /poprostu harrisy /jest pan mam nadzieje z nich zadowolony , jako ptak do ploszenia jest super . pozdrawiam
dziękuję. Harrisy mają sie doskonale choć w tym sezonie wracam do jastrzębia i nie mogę sie doczekać. białozorów nie mam i pewnie nigdy miec nie będę choć nigdy nie wiadomo za to latam z ich hybrydami zarówno gyr pere jak i gyr saker wiec jakis pogląd na sprawę mam. generalnie latam od jakis 10 lat prawie wyłącznie z sokołami. Harris jest fajny ale ze względów estetycznych, nie ujmując im odwagi, inteligencji ani możliwosci łowieckich ja do polowania wolę jastrzębie i sokoły.
wracając do sky trials, szkoda że w naszych porąbanych realiach cos takiego zapewne nigdy nie bedzie mozliwe. moze warto sie do Czech wybrac...
haggard
sokolnik

heh :wink: właśnie zauważyłem że w komisji zasiada Makovicka :)
kapral
stażysta

Post autor: kapral »

I tu się Dawid mylisz na zebraniu przeszło:) w tym roku oprócz latawca będzie trial bez żywczyka ale od czegoś trzeba zacząć." Nie chwaląc się jam to uczynił":)
haggard
sokolnik

ooo. elegancko :wink: staniemy w szranki i kunkury
kapral
stażysta

Post autor: kapral »

za cienki jestem:(
haggard
sokolnik

dobra dobra :wink: Twój raróg za autem gania wiec powinien dac ognia.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Przepraszam czy do tych konkurencji trzeba mieć wszystkie uprawnienia ....włącznie z pozwoleniem małżonki -czy wystarczą chęci ,zgłoszenie, i odpowiedni ptak oczywiście ? :razz:
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

kapral pisze:będzie trial bez żywczyka
A konkurs latawcowy będzie bez latawca?
jerzy226
początkujący

witam

Post autor: jerzy226 »

odnosnie wypowiedzi j,dumbara mysle ze ci co maja harrisy/to i tak lubia inne ptakii niema potrzeby rozgraniczac forum na harisiazy i innych bo wszystkie ptaki uzywane w sokolnictwie sa drapierzne ,tylko przekazywac w jakims stopniu podstawowa wiedze i nie walkowac ciagle tych samych tematow .a przedewszystkim stronic od nalatywania jeden na drugiego co kto wstawil lub napisal .WY //doswiadczeni sokolnicy powinniscie dac przyklad ze to forum jest dla prawdziwych i zamilowanych sokolnikow .//z powazaniem ,,jerzy .
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

http://www.youtube.com/watch?v=13GQbT2l ... ure=fvwrel

Prawdę mówiąc, to ofiara wzbudziła we mnie taką sympatię, że pierwszy raz miałem nadzieję, że drapieżnik nie złapie ofiary.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

bolek
stażysta

Post autor: bolek »

Normalny pocisk i to jest piekne :lol:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

http://www.youtube.com/user/pgizi1#p/a/u/0/ii9sloVFbVU

Na dobitke, jeszcze harris.

Nie wiem kto bral kase za ten pokaz ale wiekszej fuszerki w zyciu nie widzialem. Gosciu od wabidla chyba do konca nie wiedzial co robi, a wlasciciel harrisa juz na pewno nie wiedzial co robi, bo ptak jest nieprzygotowany do pokazu. Zreszta tak jak narrator, ktory poprostu plecie bzdury, z zagubieniem w glosie.
ODPOWIEDZ