Czy mozna posiadać ptaka bez uprawnień?

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Mamut pisze:Jeszcze się nie zdażył przypadek pogryzienia w TL w Tucholi.
Wiem, że się nie zdarzył, choć przespałem u Profesora niejedną lekcję :mrgreen:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Stachu pisze:Wiem, że się nie zdarzył, choć przespałem u Profesora niejedną lekcję
I TY Brutusie, to ma być prezent dla belfra na nowy rok? Tak było nudno, że chociaż się wyspałeś?
I tym sposobem nie wiesz, ile straciłeś okazji do zadawania mądrych pytań. :wink:
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

Ok książka juz zamówiona. Mógłby mi ktoś wysłac jakieś łatwe wykroje karnali znalazłem na forum jedną stronkę i nawet próbuje zrobić jeden z tych wzorów ale szukam jakichś łatwiejszych. Gdzie można kupić jakaś dobra skórę na karnale?
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Gdzies na forum wrzucalem program co sam wyrysowywuje karnale anglo-indyjskie, poszukaj.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Bylo bylo Adrian wzucal, pamietam ja bym Ci radzil na poczatek kupic jakis karnal chociaz zeby zobaczyc jak to wyglada, poza tym pierwszy karnal to powinien byc kupiony, zeby dla ptaka nic sie nie chcialo, a poza tym zaliezy czy to jastrzab czy jakis sokol, bo generalnie jastrzebi sie nie kapturzy, Irek z forum ma fajne karnale.
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Paluchy igłą pokułem . Mi narazie karnala nie trzeba bo po co na gołebia nie będę zakładał . A to kapturzenie to służy temu żeby ptak sie nie stresował np. podróżą? Narazie z karnalami dam sobie spokuj szkoda palców:P
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

kuba08111994 pisze:próbuje zrobić jeden z tych wzorów ale szukam jakichś łatwiejszych.
Chyba nie ma łatwych wykrojów na karnale. Różnią się one wyglądem, ale paluchy trzeba POKŁUĆ tak samo :wink:
kuba08111994 pisze:Gdzie można kupić jakaś dobra skórę na karnale?
Koledzy kupowali w Kanadzie, ale jak poszukasz skóry kangurzej, to może i w Polsce znajdziesz.
kuba08111994 pisze:A to kapturzenie to służy temu żeby ptak sie nie stresował np. podróżą?
Też, ale proponuję się wstrzymać z pytaniami do czasu przeczytania (A TAKŻE ZROZUMIENIA) zamówionej książki. Podstawowe akcesoria i zasadnicze ich funkcje opisane są na mojej stronce (sorki za tę autoreklamę) :oops:
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Twoja stronka jest warta reklamy oby więcej takich tylko żeby ta ksiażka przyszła jak najszybciej. Stachu a mugłbyś mi powiedziec jakie ptaki posiadasz?
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Stachu, widze po adresie strony ze, wysoko mierzysz w hierarchii Gniazda :cool:
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Zamówiłem tą ksiażkę ale żadnego meila nie dostałem na jakie konto włacić kase czy to przyjdzie za pobraniem
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Nisus pisze:Stachu, widze po adresie strony ze, wysoko mierzysz w hierarchii Gniazda
Skromność ponad wszystko :mrgreen: A tak na poważnie to tytuł strony wymyślany był na szybko, co u mnie nieczęsto się zdarza, i stąd taki a nie inny.
Właśnie zauważyłem, że galeria mi nawaliła :evil: cholewa no...
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

książka pszyszła ale mnie nie było i dopiero jutro ja odbiore.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

kuba08111994 pisze:Zamówiłem tą ksiażkę ale żadnego meila nie dostałem na jakie konto włacić kase czy to przyjdzie za pobraniem
a wystarczy dokladnie przeczytac instrukcje podczas zamawiania... Obys mial wiecej cierpliwosci w czytaniu ksiazki :)
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

No ksiązka jest bardzo ciekawa nie moge od niej oczu oderwć i wszystko tak fajnie wytłumaczone jeszcze tylko skończyc gimnazjum dostać się do TL w lesku zdać egzamin i moge sobie na ptaka pozwolić. I jecze jedno czy w polsce trudno jest kupic myszołowa rdzawostwernego albo zwyczajnego czy są jakieś chodowle?
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Na dzien dzisiejszy z tego co wiem nie ma hodowli ani jednego ani drugiego, w Ustroniu jest para rdzawosternych. Narazie bez sukcesow hodowlanych.

W Niemczech mozna kupic rudzielca, kawalek dalej w Belgii i Holandii rowniez. Slyszal ktos o hodowli w Czechach?

Jak nie bedziesz polowal to raczej odpusc rdzawosternego, sa bardzo agresywne i jak nie wyladuja sie na zdobyczy to moga to zrobic na tobie. Samica ma lapy jak maly orzel i scisk ze, az w nadgarstku chrupie.

Buteo buteo, jest idealny i jesli nie masz zamiaru polowac to z jastrzebiowatych on cie najwiecej nauczy. W Niemczech napewno mozna kupic, w Czechach tez ktos powinien miec.
ODPOWIEDZ