Nowe Nabytki

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
K. Knitter
początkujący

Post autor: K. Knitter »

a ja mam f.tinnunculus od Zapa pikny mały ptaszek....!!
gratuluje lęgu!
opiolus
stażysta

Post autor: opiolus »

k.Knitter wrzuc foke tej pustułki jak mozesz
K. Knitter
początkujący

jutro zrobie i puszcze fotke ptaszek sliczny i pojetny..
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

o Dzieki !! pierwsze slowa nie negatywne :)
moja samiczka ta, którą sobie zostawilem juz lata na wolnych - pieknie lata i ma fiła na punkcie kąpieli 3 razy dziennie jak kura do kuwety i sie trzepie :mrgreen:
A propos jutro się klują kolejne powinny 4 a 19tego nastepne 6 !! :) urodzaj latoś Panie.
Ciesze się, że ptak zdrowy i zadowolony NOWY właściciel
POzdrawiam ZaP
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

nie chciaem kwestionować pochodzenia rarogów Zapa...
z tego co slyszalem to czyste altaje wystepuja w gorach, w Azji ale nie wszystkie rarogi z tamtego regionu to altaje!!! te ktore widzialem na zywo i na zdjeciach bardzo przypominaly szare bialozory, mialy duzy splaszczonyu dziob, a upierzeniem byly bardzo podobne do pierwszego ptaka z tych foto ktore wkleil Zap... sposrdod calej populacji tamtego regionu czysto altaj to jeden na kilkadziesiat osobnikow :shock: byc moze to recesywny gen a moze jest ich tak malo bo prawie wszystkie zostaly wylapane przez tamtejszych "lapaczy" dla Arabow. W Europie i Ameryce te "czyste" ptaki to jednostki a ich cena nie rozni sie od ceny bialych bialozorow...
moze sie myle ale to moja wersja...
i to co napisalem nie jest jakims kompleksem wobec Zapa, bo te ptaki tez sa bardzo fajne i podobaja mi sie; i zastanawiam sie czy nie zapisac sie juz w kolejke na pierwszy leg :mrgreen: zart:P
ps: znam kilka zlych transakcji z poludniowymim sasiadami więc staram sie byc ostrozny:/
ZaP
sokolnik
Kontakt:

@przemek -powiem krotko to pierwsze potomstwo tych 2 par ktore nie pojechało do arabow i niemcow.. nie chce drazyc tematu ale dalej stoj eprzy swoim - co do ceny to sie nie mylisz... a mam kopie dokumentow dziadkow i rodzicow wiec...
co do ewentualnych lęgow to za wczesnie rokować ale nie martwie sie tym.
W Sobote dojadą do mnie pealei to wrzuce juz zdjecia pary - mlodej samicy i rocznego samca :) to dopiero mercedesy
POzdrawiam
ZaP
Póki co to mam co robić z pustulkami :mrgreen: urodzaj kosmiczny w tym roku
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

zawsze chciaem latać z takim Mercem :mrgreen:
pozdrawiam i zycze sukcesów w hodowli :wink:
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Dzisiaj puściłem na wolne. Ptaszek dobrze latał, ale choroba daje nowe objawy, które mnie jeszcze bardziej niepokoją. Stąd moje pytanie- zdarzyło wam się, żeby w odchodach była krew? I to po lataniu. Przed lotem odchody były normalne a po locie widzę w nich czerwone zacieki... Ptak latał dziś pierwszy raz. Zrobił sześć może siedem kółek. Apetyt dopisuje, zachowanie normalne. Dostaje leki na aspergiloze, ale o takich objawach w ulotce od leków nie ma mowy.
K. Knitter
początkujący

krwawe odchody to kokcydia!!!albo mniej tragicznie poprostu nie przetrawione czesci miesa
ZaP
sokolnik
Kontakt:

hmm moge dać nr do A. Kruszewicza lepiej dmuchać na zimne... coś wiem bo pozegnalem niedawno płomykówke :(
ZaP
Birkut06
młodszy sokolnik

właśnie ide tropem kokcydiów... nr do Kruszewicza mam. Dzieki wam
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Kurde cos tegoroczne ptaki niedomagaja, moj wedrus tez mial kokcydia. Podejrzewam jednak nawrot, bo ma sraczke na zmiane z zatwardzeniem i zrobil sie dosyc nerwowy. A moze to cos innego ? jak myslicie ? waga stabilna, apetyt w normie, kondycja wyborna.

W treningu bardzo ladnie, lata do latawca na 100 metrow i sprzatnol juz 3 podpuchy. Jutro kolejna podpucha.

Jastrzebica juz po czwartej podpuszcze jest, jeszcze troche grymasi przy podbieraniu z ziemi ale to kwestia do wypracowania. Redukuje ostatnie gramy tluszczu i bedzie wiadomo czy plan wypalil.
Birkut06
młodszy sokolnik

Strasznie trefne ptaki sie w tym roku trafiły...
Mój pomimo chorób też lata dobrze. Z wagą żadnych problemów... Ręce opadają.
K. Knitter
początkujący

garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Birkut06 pisze:właśnie ide tropem kokcydiów... nr do Kruszewicza mam. Dzieki wam

krew w odchodach to na pewno kokcydioza. POdaj bycox i to jak najszybciej (nejlepiej w plynie prosto do wola).Odstaw ptaka na jakis czas. Kokcydia maja to do siebie ze lek zabija tylko postac imago a przetrwalnikow nie rusza. Zeby wszystko wytluc kuracja musi trwac kilkanascie dni z odpowiednim podawaniem bycoxu. Niestety ale zdarza sie ze stres oslabia organizm ptaka a wowczas kokcydia atakuja na calego i bez odpowiedniej kuracji jest po ptaku. Jesli do tego te odchody smierdza to na 100% masz spory problem!
ODPOWIEDZ