Nowe Nabytki
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
Panie Zap
miej Pan litość nad tymi wspaniałymi ptakami. Nie powinne siedzieć na tak wspaniale okorowanych żerdziach. Szorstka powierzchnia, "sztuczna trawa". korek, wycieraczka z włokna kokosowego ale nie gładkie, twarde powierzchnie-szkoda ich łap. Nie mieszał bym się do Pana hodowli , ale szkoda ptaków.
MN
miej Pan litość nad tymi wspaniałymi ptakami. Nie powinne siedzieć na tak wspaniale okorowanych żerdziach. Szorstka powierzchnia, "sztuczna trawa". korek, wycieraczka z włokna kokosowego ale nie gładkie, twarde powierzchnie-szkoda ich łap. Nie mieszał bym się do Pana hodowli , ale szkoda ptaków.
MN
przyznam że mi również nie przypominają altai które dotąd widziałem (głownie na zdjęciach). Ale jak juz Dumbar pisał w górach Altaju występuje kilka podgatunków raroga więc mozliwe że którys z nich wygląda właśnie tak. wizualnie przypominają raczej milvipes ale widac że są naprawde duże. mi osobiscie na tych zdjeciach bardziej spodobały sie samczyki:)
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Mi też bardziej do gusty przypadly samce, Altai'ow ponoc w Europie czystych nie ma nikt. Ja nie podejmuje sie oceniac, nie jestem kompetentny. Milvipes z gor altaju to tez ALtay wiec who knows
. Niemniej upierzenie jednej samicy jak i proporcje wyglada podejrzanie (troche jak Haggarda 3/4) ale tak jak mowie... nie wypowiadam sie w tej kwestii 
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Nie kwestonuje tego
.
Wiekszosc ptakow okreslanych marketingowo jako "Altai" to F3 / F4 po przodkach sprowadzanych od szejkow Z UEA, Quataru, Arabii Saudyjskiej. Ptaki te jak wszyscy wiedza byly sprowadzane bo zezwalalo na to przed laty prawo miedzynarodowe. Ogromne ''kolekcje'' szejkow pochodzily od legalnych czy nielegalnych łapaczy i nastepnie po kilku latach ''sluzby'' odsprzedawane hodowcom europejskim. Obecnie nie mozna hodowac dziczkow w UE czy USA. W Azji czy na Bliskim Wschdzie niewiele sie zmienilo, ba... obecnie lapanie ptakow jest sankcjonowane prawnie (Pakistan). Istnieja legalne firmy zajmujace sie tym procederem odprowadza sie za to nawet podatki!!! To wielki mechanizm z ktorego sobie nawet nie zdajemy sprawy, a wszystko podparte tradycja
. Co do Altai'ow to najczesciej lapane sa ptaki podczas wedrowki a wiec zarowno te z Rosji, Chin, Mongolii, Kazachstanu, Pakistanu, Uzbekistanu itd itp. Z racji, ze we wszystkich tych krajach zasieg terytorialny podgatunkow pokrywa sie, a Arabowie patrza bardziej na rodzaj upierzenia niz na taksonomie nie da sie precyzyjnie okreslic co jest altay a co nie
. Tak na prawde jedyny altai to F.Ch. Altaicus bo zyje tylko w tym rejonie i nie migruje...a wiec nikt go praktycznie nie posiada.
Wiekszosc ptakow okreslanych marketingowo jako "Altai" to F3 / F4 po przodkach sprowadzanych od szejkow Z UEA, Quataru, Arabii Saudyjskiej. Ptaki te jak wszyscy wiedza byly sprowadzane bo zezwalalo na to przed laty prawo miedzynarodowe. Ogromne ''kolekcje'' szejkow pochodzily od legalnych czy nielegalnych łapaczy i nastepnie po kilku latach ''sluzby'' odsprzedawane hodowcom europejskim. Obecnie nie mozna hodowac dziczkow w UE czy USA. W Azji czy na Bliskim Wschdzie niewiele sie zmienilo, ba... obecnie lapanie ptakow jest sankcjonowane prawnie (Pakistan). Istnieja legalne firmy zajmujace sie tym procederem odprowadza sie za to nawet podatki!!! To wielki mechanizm z ktorego sobie nawet nie zdajemy sprawy, a wszystko podparte tradycja
-
K. Knitter
- początkujący
http://pl.youtube.com/watch?v=1ONxqhJZxak
mamy 18 dni...
mamy 18 dni...
-
ZaP
- sokolnik
- Kontakt:
kilka słów na temat rarogow ałtajskich od hodowców z czech bo się zdziwili na to co piszecie
- wklejam text oryginalny - chyba nie bedzieci emieli problemow ze zrozumiem - jesli jednak chcecie to przetlumacze.
----------------------------------------------
Ahoj,
četl jsem nějaké texty na foru - web sokolnictvo.pl .
Musím Mildovi říci,že má doma 3/4 (John Dumbar) . Možná o tom ani neví
. Mildova linija je po ptácích dovezených v polovině 80. roků
z Altaje pro vojenská letiště - bird control . 20 km od nás bydlí člověk,který má dnes firmu na plašení ptáků na lotniskach (Pardubice, Ostrava)..
On má druhou část linije - ptáci mají stejné barvy - kolory.
Moji ptáci -samice coatsi dovoz Uzbekistan , samec (rodiče - matka import Kanada , otec Německo).
Musím říci,že jsi kolegům zamotal hlavu. NIKDO z nich nepověděl,že ptaky jsou špatní
...
Rusové tvrdí ,že altaj je samostatný gatunek , oficiálně je to pták - přírodní hybrid z hor,kde začínají rarogi a končí bialozory .Bialozory mají mnoho kolorů - jako myszaky , altaje také.
Fotky z Osetia - sokolník tam žijící je má doma a dal na web - na fotkách mladí ptáci , staří jsou světlá forma - z barev by nebyl zadowolený hagard i Dumbar
.
Napewno nejsou z hodowli od Arabů !!! Arabi mají hybridy a rarogi od nich jsou z Pakistánu.
Podívej : www.karlfalcons-int.at/ www.savethesaker.com/index.asp?id=5
----------------------------------------------
Ahoj,
četl jsem nějaké texty na foru - web sokolnictvo.pl .
Musím Mildovi říci,že má doma 3/4 (John Dumbar) . Možná o tom ani neví
z Altaje pro vojenská letiště - bird control . 20 km od nás bydlí člověk,který má dnes firmu na plašení ptáků na lotniskach (Pardubice, Ostrava)..
On má druhou část linije - ptáci mají stejné barvy - kolory.
Moji ptáci -samice coatsi dovoz Uzbekistan , samec (rodiče - matka import Kanada , otec Německo).
Musím říci,že jsi kolegům zamotal hlavu. NIKDO z nich nepověděl,že ptaky jsou špatní
Rusové tvrdí ,že altaj je samostatný gatunek , oficiálně je to pták - přírodní hybrid z hor,kde začínají rarogi a končí bialozory .Bialozory mají mnoho kolorů - jako myszaky , altaje také.
Fotky z Osetia - sokolník tam žijící je má doma a dal na web - na fotkách mladí ptáci , staří jsou světlá forma - z barev by nebyl zadowolený hagard i Dumbar
Napewno nejsou z hodowli od Arabů !!! Arabi mají hybridy a rarogi od nich jsou z Pakistánu.
Podívej : www.karlfalcons-int.at/ www.savethesaker.com/index.asp?id=5
jasne Zap może i masz ałtaje może są prawdziwe tylko jak dlamnie to one sie troche różnia od tych które widziałem i raczej bym ich od ciebie nie kupił bóg wie za jakie pieniądze poprostu za duże ryzyko wolał bym sobie kupić czystego raroga lub gyrsaker i tez było by pięknie!
taka jest moja opinia ale kto wie może masz racje.
Pozdrawiam
taka jest moja opinia ale kto wie może masz racje.
Pozdrawiam