Czy mozna posiadać ptaka bez uprawnień?
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
Kuba deklaruje, że ma 14 lat, a to zdecydowanie zbyt mało, żeby samodzielnie zaczynać przygodę z sokolnictwem. Argumenty za tym poglądem padały już wcześniej na tym forum.Megi pisze:Próba spławienia czy zniechęcenia ?
Nadal nie słucha rady, żeby dokładnie przeczytał forum i wyłowił z tych wszystkich postów to, co na dziś mu przydatne.
Jednym z większych problemów dzisiejszej edukacji to niechęć młodych ludzi do słuchania i wykonywania poleceń. Ktoś zrobił młodym ludziam krzywdę i wmówił im, że mają takie same prawa jak dorośli. Moja rada dla adeptów sokolnictwa jest prosta: słuchaj, czytaj, ucz się, a po roku możesz coś powiedzieć na temat tego, czego się nauczyłeś. Bez podstawowej wiedzy nawet nie wiesz o co pytać.
Akurat tak się składa, że Kuba pisał w nieco innej sprawie i debatujemy nad tym, co za blacha zaproponowała na pierwszego ptaka właśnie sowę. I wydaje mi się, że byłaby to chyba
Innym tematem jest to, że trzeba umieć wyłowić z tego naszego forum treść spośród wszystkich postów, a to dla większości młodych niestety nie jest łatwe (przynajmniej tak mi się wydaje), gdyż informacje przeplatają się z najróżniejszymi sporami i wymianą poglądów. Dlatego częściowo nie dziwię się, że młodzi nie do końca wiedzą o co zapytać. Najsłuszniejszą radą w tym temacie jest oczywiście zakup książek o tematyce sokolniczej, a którą to radę wysunął m.in. Raven. Bo co z tego, że
Jak by tego nie zakwalifikować, to ze strony starszego totalna głupota, bo młody i zielony uwierzy przecież we wszystko, czyż nie?Megi pisze:Próba spławienia
Innym tematem jest to, że trzeba umieć wyłowić z tego naszego forum treść spośród wszystkich postów, a to dla większości młodych niestety nie jest łatwe (przynajmniej tak mi się wydaje), gdyż informacje przeplatają się z najróżniejszymi sporami i wymianą poglądów. Dlatego częściowo nie dziwię się, że młodzi nie do końca wiedzą o co zapytać. Najsłuszniejszą radą w tym temacie jest oczywiście zakup książek o tematyce sokolniczej, a którą to radę wysunął m.in. Raven. Bo co z tego, że
jak nie ma z czego, a forum nie jest najdoskonalszym źródłem informacji. Na początku zawsze pytania są nie do końca takie, jak powinny, ale jak już młody wie, że trzeba kupić co nieco, żeby sie pouczyć to powinien tak zrobić, a dopiero potem zadawać następne pytania. Dowiedział się i powinien kupić. Następne gromy na jego głowę dopiero za jakiś czas.Nowogrodzki pisze:słuchaj, czytaj, ucz się
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
Stachu, ja nie debatuję nad rodzajem ptaka, tylko nad sensem radzenia mu posiadania jakiegokolwiek ptaka. Jeśli chcesz to nazwać próbą spławienia to trudno. Ja mu radzę zaczekać jakiś czas. Co do czytania forum „ze zrozumieniem” to znowu kłania się wiek Kałamarza.Stachu pisze:Akurat tak się składa, że Kuba pisał w nieco innej sprawie i debatujemy nad tym, co za blacha zaproponowała na pierwszego ptaka właśnie sowę.
wg mnie stachu ma racje jesli jakis początkujący szuka odpowiedzi na swoje pytanie to musi się przebić przez zwały kłótni, wymiany poglądów i jak z tego wybrać sensowną odpowiedź ...lepiej wiec pytać sie samych użytkownikow bezpośrednio niż czytać stare teksty lub kupić swoja ksiażkę z logicznie poukładaną treścią ..
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Bzdura. Nie przesadzajmy z tym klotniami...
Stawiacie forum w takim swietle jakby co najmniej polowa archiwum pelnila funkcje spamu, smieci, offtopu, a tak nie jest.
Ludzie sa wygodni, lubia isc na latwizne stad przeszukiwanie forum nie jest im na reke.
Przeciez moga zadac to samo pytanie po raz nty liczac, ze sie im odpowie. To blad, nie podwazajmy tez inteligencji nowych uzytkownikow. Nikomu kogo sokolnictwo interesuje nie powinno sie spieszyc. To, ze na poczatku maja w glowie totalny misz masz niczemu nie przszkadza. Z czasem zaczna coraz wiecej rozumiec...(wiem sam jak to jest ze mna) i wylapywac nawet z niemerytorycznych klotni jakies wskazowki. Co do zawracania glowy sokolnikom 3ba zwrocic uwage na fakt, ze oni tez maja ograniczona cierpliwosc. Tak jak Adam nie raz pisal, ze dostaje setki maili od ludzi chcacych miec ptaka, zadajacych kompletnie chybione pytania, chocby to najbardzieje klasyczne o cene...
Czytajcie, kupcie literature, analizujcie, wreszcie pytajcie i szukajcie kontaktow.
pzdr.
Stawiacie forum w takim swietle jakby co najmniej polowa archiwum pelnila funkcje spamu, smieci, offtopu, a tak nie jest.
Ludzie sa wygodni, lubia isc na latwizne stad przeszukiwanie forum nie jest im na reke.
Przeciez moga zadac to samo pytanie po raz nty liczac, ze sie im odpowie. To blad, nie podwazajmy tez inteligencji nowych uzytkownikow. Nikomu kogo sokolnictwo interesuje nie powinno sie spieszyc. To, ze na poczatku maja w glowie totalny misz masz niczemu nie przszkadza. Z czasem zaczna coraz wiecej rozumiec...(wiem sam jak to jest ze mna) i wylapywac nawet z niemerytorycznych klotni jakies wskazowki. Co do zawracania glowy sokolnikom 3ba zwrocic uwage na fakt, ze oni tez maja ograniczona cierpliwosc. Tak jak Adam nie raz pisal, ze dostaje setki maili od ludzi chcacych miec ptaka, zadajacych kompletnie chybione pytania, chocby to najbardzieje klasyczne o cene...
Czytajcie, kupcie literature, analizujcie, wreszcie pytajcie i szukajcie kontaktow.
pzdr.
]Bzdura ....... i ja tak to widze,nie powinno byc ciaglego wypytywania o podstawy ,mysle ze podstawowe tematy sa pieknie i sensownie rozwiniete na for...a co do klutni na forum nie zauwazylem bardziej to wymiana doswiadczen i precyzowanie danych doswiadczen,przeciez miedzy innmi wlasnie o to chyba chodzi .Rozsadny szuka moralow a niecierpliwy zawsze szuka dziury w calym. wiec dobrze by bylo aby Ci poczatkujacy i minej doswiadczeni czerpali wiedze jaka maja wylozona wrecz na gotowe ,tematy sporow niech omijaja ,bo to nie ich dotyczy ,a przyjdzie czas ze sami sie beda wymieniac doswiadczeniami i wtedy sie okaze czego sie nauczyli i niech sie wypowiadaja na dane tematy (jezeli po jakims czasie nie beda mieli za duzo do powiedzenia mysle ze nic sie nie stanie ,bo to dowodem bedzie ze wiedza tych starszych i doswiadczonych jest na takim poziomie ze tylko ja chlonac jak tylko sie da)Pozdrawiam.
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
Zgadzam się z tym poglądem. Też odbieram pocztę z pytaniami o podstawy, a odpowiedź na tak postawione pytania można znaleźć na forum. Jest to niestety często chęć podążania drogą na skróty.JoHn DuMbaR pisze:Ludzie sa wygodni, lubia isc na latwizne stad przeszukiwanie forum nie jest im na reke.
Przeciez moga zadac to samo pytanie po raz nty liczac, ze sie im odpowie.
Jest to często irytujące, ale wtedy przypomina mi się spotkanie w sprawie telefonizacji mojej wsi. Obecny na tym spotkaniu przedstawiciel telekomunikacji odpowiadał na pytanie jak można połączyć się telefonicznie z inną miejscowością. Powoli tłumaczył o konieczności wykręcenia „0”, prefiks, numer kierunkowy…..Jak skończył odpowiadać ,następna osoba z sali pytała o to samo. Pan ze spokojem powtarzał informację. Po chwili następna osoba zapytała o to samo. Myślałem , że w głosie Pana z Tele.. usłyszę zniecierpliwienie, ale nie , znowu cierpliwa, wyczerpująca i życzliwa odpowiedź. Byłem pełen podziwu. Wychodząc z sali słyszałem czwartą spokojną odpowiedź. Jak dla mnie to anioł, nie człowiek, ja już przy trzecim powtórnym pytaniu o to samo przegryzłbym „pytaczowi” tętnicę szyjną.
No cóż, jestem cierpliwy „inaczej”.
- kuba08111994
- młodszy sokolnik
- Raven_Corvus
- sokolnik
- kuba08111994
- młodszy sokolnik
Wszystkie książki dostępne w sklepiku http://sokolnictwo.pl/sklep.php są po polsku.kuba08111994 pisze:A ta książka jest w jezyku polskim?
Jest dobra na początek, a przynajmniej ja tak uważam.Raven_Corvus pisze:TRAINING BIRDS OF PREY
- kuba08111994
- młodszy sokolnik