Znaleziona pustułka

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Trejner
pisklę

Znaleziona pustułka

Post autor: Trejner »

Witajcie,

Potrzebuję podpowiedzi ponieważ znalazłem pisklaka pustułki. Ptak jest bardzo mały, nie znalazłem gniazda z którego wypadł. Mieszkam na terenie Włoch i nie znam dobrze jezyka dodatkowo w okolicy nie ma punktu, który byłby w stanie przyjąć ptaka. Zrobiłem mu gniazdo w kartonie i wkładam tam butelkę z ciepłą wodą (nie ma jeszcze piór). Zanim znajdę ludzi którzy go przejmą, potrzebuję kilku informacji.

- Czym żywić pisklaka? Czy można dawać odrobinę jajka i twaróg, czy raczej świeże mięso drobiowe?
- Czy dawać mu wodę i jeśli tak w jakiej ilości?
- Pisklak ma czasem pochyloną i przekreconą głowę. Może nią swobodnie obracać jednak czasem wygląda jakby obrócona o 180 stopni głowy była spowodowana jakąś chorobą, (widać ewedentnie, że jest to tendencja w jedną stronę) dodatkowo drży. Czy jest to choroba, lub brak witamin? Jak mu pomóc?

Dzisiaj mam rozmowę z weterynarzem, jednak wolę zaciągnąć rady u ludzi, którzy znają się na drapieżnych ptakach (weterynarz może nie mieć tych informacji)

Będę wdzięczny za podpowiedź, pozdrawiam
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Re: Znaleziona pustułka

Post autor: garbus2 »

najlepiej odłożyć ptaka w bezpieczne miejsce w okolicy gdzie się go znalazło. Podloty u pustułek to jest etap rozwoju i to prawidłowego. Ptaki drapieżne wody nie piją więc butelka z wodą nie jest potrzebna.
ODPOWIEDZ