jak ci kiedyś ktoś sprawe wytoczy o maltretowanie gołębi to nie będziesz tak lekko do tego podchodził. Nagraj film jak podpuszczasz, umieść na YT i zobaczymy czy zmienisz zdanie... Chyba wszyscy zapominają tu o fakcie, że żyjemy w dobie miłośników chomików i nie warto drażnić innych takimi scenami tym bardziej kiedy mówimy o ptakach do latania bo przecież nie polujesz?Pudlak Waldemar pisze:Panowie,, pal sześć '' podpuchy takie czy inne -mnie przede wszystkim podoba się zachowanie ptaka który ładnie czatuje i do tego jak na harrisa dość wysoko .
Sam mam kłopot by nakłonić ptaka do krążenia -dwa razy to zrobił ,ale niestety żadna w tym moja zasługa ,raczej miejsca i warunków wietrznych .Byłem w zagłębieniu terenu /coś w rodzaju dolinki i nie źle wiało / natomiast te ,,podpuchy'' na pewno trzymają go nad człowiekiem gdyż spodziewa się ,że coś ,,dobrego '' wystartuje w górę !
By go nakłonić do krążenia można teoretycznie spróbować z latawcem ,ale mało kiedy wieje wystarczająco by latawiec się wzniósł !
Harris
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
to jest święta prawda, po kilkudziesięciu latach uprawiania sokolnictwa, byłem zszokowany kiedy mój samczyk HH całkiem niezamierzenie ale w kondycji łowczej dosiadł i utrzymał koguta bażanta, takiego dzikiego bażanta, niby taki powolny a jednak kiedy trzeba i motywacja jest, to się okazuje, że możliwości HH są ...fiu, fiu chyba jeszcze przez nas nie zbadane.....haggard pisze:tak na marginesie- harrisy nie wymagają żadnych podpuch. poprostu zbijasz kondycje do łowczej i idziesz w pole polowac. goni wszystko z uporem maniaka i szybko którąś okazję wykorzysta. zresztą niech Nisus sie wypowie. ma chyba najlepszego harrisa w Polsce. z tymi rarogami- zazdroszczę widoków.piękna sprawa.na co były te ataki?
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
witam //panowie te posty ostatne to warto czytac bo cos wnosza do tematu kiedys byl film //wys 3000 tys m balon w koszu pod nim sokolnik wraz z sokolem i spadochroniarz wyskakujacy z przyneta sokolnik wyposzcza sokola i ten go dogania mialo to udowodnic szybkosc sokola /a zaluzmy jak na miejscu sokola byl by jastrzab lub harris specialnie do tego czynu przygotowany i dogonil by tegorz skoczka ,to by swiadczylo o ich szybkosci wzgledem sokola . takie testy z innymi ptakami nie byly prowadzone bo i poco .ja uwazam ze sokol to indywidualista ,prawie zawsze sie wznosi wysoko zeby szybkoscia zlapac upatrzony cel . a inne ptaki jak jastrzab lub harris nadganiaja to sprytem i atakami z zaskoczenia , zeby przezyc .
co do jastrzębi to często się zdarza im polować z pułapu szczególnie te ptaki to robią które polują w mieście na gołebie/dzikie jastrzębie/. sam miałem 2 ptaki które wysoko wychodziły. dla jastrzębia w wysokiej kondycji i polującego to żaden problem. problem miałem ja kiedy poszedł na wsiowe kury
szybkość w kropli nie jest jak u sokoła ale robi wrazenie
gniazdowniki jastrzębia, zwłaszcza samczyki lubią sobie pokrążyć. wiem że kolega M. Cieslikowski ma samicę ktora regularnie wychodzi na pułapy 100-200m. Jerzy- hh by skoczka nie dogonil. zresztą, po co zmuszac ptaka do polowania w sposob kompletnie mu obcy w naturze. harris to generalnie pościgowiec
- Pudlak Waldemar
- sokolnik