Witam witam
Witam witam
Witam.
Na wstepie chcialbym sie przywitac gdyz po doglebnym przestudiowaniu calego forum, obejzeniu parunastu filmow oraz przeczytaniu ksiazek chcialbym w koncu zajac sie lannerem albo harrisem. Chodzi mi tu tylko o latanie bez polowania woliera jest juz w trakcie tworzenia. jej wymiary to wysokosc 220cm z spadem na 200 szerokosc okolo 300cm i dlugosc okolo 350cm.
I teraz nasuwa sie tu pytanie: Czy woliera ta jesli bedzie zabudowana z tylu (OSB) z dwoch bokow oraz 2/3 dachu maksymalnie nie bedzie stwarzala zagrozenia? Dodam ze powinna byc zrobiona na podwyzszeniu(pale wbite w ziemie) lub na lekko wylanym betonowym fundamencie
Na wstepie chcialbym sie przywitac gdyz po doglebnym przestudiowaniu calego forum, obejzeniu parunastu filmow oraz przeczytaniu ksiazek chcialbym w koncu zajac sie lannerem albo harrisem. Chodzi mi tu tylko o latanie bez polowania woliera jest juz w trakcie tworzenia. jej wymiary to wysokosc 220cm z spadem na 200 szerokosc okolo 300cm i dlugosc okolo 350cm.
I teraz nasuwa sie tu pytanie: Czy woliera ta jesli bedzie zabudowana z tylu (OSB) z dwoch bokow oraz 2/3 dachu maksymalnie nie bedzie stwarzala zagrozenia? Dodam ze powinna byc zrobiona na podwyzszeniu(pale wbite w ziemie) lub na lekko wylanym betonowym fundamencie
Re: Witam witam
a po co dziwaczyc, woliera dla ptaka drapieznego to nie woliera dla gołebia i stawia sie ja na ziemi zabezpieczajac przed podkopaniem jesli jest taka koniecznosc. Fundamencik dookola owszem ale w srodku zwir/gruby piach.Rastuch pisze: Dodam ze powinna byc zrobiona na podwyzszeniu(pale wbite w ziemie) lub na lekko wylanym betonowym fundamencie
temat woliera byl tu omawiany kilka razy. Pisalem tez jaka woliera wedlug mnie jest najlepsza jesli z ptakiem lata sie regularnie i nie jest to jastrzab - wazne by bylo przejscie posrednie jesli ptak trzymany jest luzem. Tylna czesc woliery cala z OSB i siatka na 1/3 do 1/2 dachu, przednia czesc woliery cala z siatki (tworzy to tzw weathering ground dla ptaka gdzie moze sie naogladac swiata i skorzystac ze slonca itp). Oba zdjecia pokazuja jeszcze nieskonczona pojedyncza woliere (pomalowana, a przedsionek osiatkowany zostal pozniej zatrawiony na rowno - w srodku piach/drobne kamyczki a nie trawa/owies bo to juz kilka osob przerabialo i sie nie sprawdza)Rastuch pisze:no wiec zrobie tak jak mowisz:) na razie mam juz zakupione materialy. Pytanie tylko czy zabudowa moze tak wygladac? Na tym mi najbardziej zalezy. na podklad chcialem zastosowac raczej jakas trawe na zwir lub owies
Kolego ja jako też początkujący polecam Ci znajdz jakiegoś sokolnika w pobliżu i u niego się dokształcaj NIE MA TO JAK PRAKTYKA druga sprawa pytasz o najlepszego ptaka na początek już wiele razy jest to tu wałkowane w kilku postach słabo przeszukałeś forum użyj opcji szukaj wpisz początkujący i wyjdzie.
Ja uważam że jescze przyjdzie czas na własnego ptaka w twoim przypadku bo przeczytanie książek to podstawowa sprawa jaką powinieneś zrobić i to zrobiłeś ale nie oznacza to że jesteś już gotowy
Pozdrwaiam Grzegorz
Ja uważam że jescze przyjdzie czas na własnego ptaka w twoim przypadku bo przeczytanie książek to podstawowa sprawa jaką powinieneś zrobić i to zrobiłeś ale nie oznacza to że jesteś już gotowy
Pozdrwaiam Grzegorz
ogarniam to spokojnie. praktyka jakas byla w moim zyciu juz od 6 lat planuje zakup ptaka teraz jakoz iz studia sie koncza i wszystko jest na dobrej drodze tj mam dzialke gdzie moge to zrobic polozona na tyle blisko ze autobusem mam tam 15 minut i moge jezdzic tam codziennie zabieram sie za to.
NIektorzy mowia ze Harris inni Lanner kazdy generalnie mowi co innego dlatego zapytalem sie od razu w swoim temacie skoro i tak rozmawiamy o wolierze to mozna od razu o jej mieszkancu:)
NIektorzy mowia ze Harris inni Lanner kazdy generalnie mowi co innego dlatego zapytalem sie od razu w swoim temacie skoro i tak rozmawiamy o wolierze to mozna od razu o jej mieszkancu:)
Każdy wybiera ptaka który bardziej się mu podoba i jakie są tereny jeśli zalesiony to jak najbardziej coś z jastrzębiowatych czyli Harisek piękny i cudowny a jeśli masz przestrzeń to lanerek 
Ale poszukaj na forum są już opisane ptaki dla początkujących to na pewno Ci pomoże w wyborze.Słowa że ogarniasz są pocieszające lecz każdy się uczy wszystkiego z czasem , więc może sie okazać jak już będziesz miał ptaka że jednak nie do końca tak wszystko wiesz i na pewno przyda Ci się pomocna ręka zaprzyjaznionego kolegi sokolnika z bliższych stron czy dalszych .
Ale poszukaj na forum są już opisane ptaki dla początkujących to na pewno Ci pomoże w wyborze.Słowa że ogarniasz są pocieszające lecz każdy się uczy wszystkiego z czasem , więc może sie okazać jak już będziesz miał ptaka że jednak nie do końca tak wszystko wiesz i na pewno przyda Ci się pomocna ręka zaprzyjaznionego kolegi sokolnika z bliższych stron czy dalszych .
Moj dziadek kiedys mial sokoly:) i u niego na dzialce bedzie stala woliera jesli to jest pocieszajace:)
w takim ukladzie lanner bo tam u dziadka jest duzo pol i wolnych przestrzeni.
Poza tym dziadkowi sie on bardziej podoba:)
Wiec teraz pozostaje mi zakonczenie budowania woliery i zaczynamy szukac ptaka:)
chociaz z tego co slyszalem Harrisy nie odskakuja na tak dalekie odleglosci jak Lannery
w takim ukladzie lanner bo tam u dziadka jest duzo pol i wolnych przestrzeni.
Poza tym dziadkowi sie on bardziej podoba:)
Wiec teraz pozostaje mi zakonczenie budowania woliery i zaczynamy szukac ptaka:)
chociaz z tego co slyszalem Harrisy nie odskakuja na tak dalekie odleglosci jak Lannery
i to jest w zasadzie kolejny argument opowiadajacy sie za harrisem. Ale to juz ustale sobie z dziadkiem dzis po poludniu dokladnie
garbus jesli moge spytac to na zdjeciach tej woliery sa dzwi miedzy czescia zabudowana a ta siatkowana.. to po to zeby zamykac tam ptaka? i czy ewentualnie moglo by sie obyc bez dzwi
garbus jesli moge spytac to na zdjeciach tej woliery sa dzwi miedzy czescia zabudowana a ta siatkowana.. to po to zeby zamykac tam ptaka? i czy ewentualnie moglo by sie obyc bez dzwi