III Krajowy Konkurs Latawcowy Sokołów - Czempiń, 16.10.2010r
-
Venator Magnus
- żółtodziób
- Kontakt:
III Krajowy Konkurs Latawcowy Sokołów - Czempiń, 16.10.2010r
W dniu 16.10.2010 r. odbędzie się kolejny Krajowy Konkurs Latawcowy Sokołów. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematem - zarówno sokolników z ptakami przygotowanymi do tego typu lotów jak i osoby towarzyszące.
Termin: 16 października 2010 r. (sobota)
Program III Krajowego Konkursu Latawcowego Sokołów
12.00 – otwarcie III Krajowego Konkursu Latawcowego (teren Stacji)
12.30 – przejazd uczestników w teren - na miejsce przeprowadzenia konkursu
13.00 – rozpoczęcie konkursu
- w trakcie konkursu ciepły posiłek
16.00 – zakończenie konkursu
16.30 – przejazd do miejsca zakwaterowania
18.00 – ogłoszenie zwycięzców oraz wręczenie dyplomów i nagród
oraz okolicznościowa biesiada sokolnicza
Informacje dodatkowe:
Opłata organizacyjna od każdego uczestnika wynosi 10 zł.
Rezerwacja noclegów:
- Stacja Badawcza PZŁ w Czempiniu - tel. 0-61 2826563( 50,-zł)
- Hubert Michalak (1km od Stacji) - tel. 0-607 055 562 begin_of_the_skype_highlighting 0-607 055 562 end_of_the_skype_highlighting (30,-zł)
Zgłoszenia uczestnictwa w imprezie (dotyczy także osób towarzyszących) - należy przesłać do dnia 10.10.2010 r.
Osobą przyjmującą zgłoszenia oraz udzielającą wszelkich informacji na temat konkursu jest:
Paweł Wieland – tel. 0-728 834 185
e-mail: pawelwieland@wp.pl
Założenia ogólne:
- lot do latawca na wysokość 250 m
- podział na grupy:
I. Klasa OTWARTA:
1. Grupa - SOKOŁY WĘDROWNE
2. Grupa - RAROGI (stepowe i górskie)
3. Grupa - HYBRYDY
II. Klasa MISTRZOWSKA - wyłącznie dla ptaków, które w latach poprzednich wygrywały swoje grupy w klasie OTWARTEJ. Udział w tej klasie jest obligatoryjny - tzn. ptaki te nie mogą być zgłaszane już do klasy OTWARTEJ.
Szczegółowy regulamin Konkursu zostanie zamieszczony na oficjalnej stronie Gniazda Sokolników w dniu 10.10.2010 r. Do tego dnia prosimy wszystkich zainteresowanych tematem o zgłaszanie sugestii zmian, które po uwzględnieniu - będą zamieszczone w regulaminie. Propozycje zmian proszę kierować także do kol. Pawła Wielanda.
Chwal Ćwik
Krzysztof Staniszewski
Termin: 16 października 2010 r. (sobota)
Program III Krajowego Konkursu Latawcowego Sokołów
12.00 – otwarcie III Krajowego Konkursu Latawcowego (teren Stacji)
12.30 – przejazd uczestników w teren - na miejsce przeprowadzenia konkursu
13.00 – rozpoczęcie konkursu
- w trakcie konkursu ciepły posiłek
16.00 – zakończenie konkursu
16.30 – przejazd do miejsca zakwaterowania
18.00 – ogłoszenie zwycięzców oraz wręczenie dyplomów i nagród
oraz okolicznościowa biesiada sokolnicza
Informacje dodatkowe:
Opłata organizacyjna od każdego uczestnika wynosi 10 zł.
Rezerwacja noclegów:
- Stacja Badawcza PZŁ w Czempiniu - tel. 0-61 2826563( 50,-zł)
- Hubert Michalak (1km od Stacji) - tel. 0-607 055 562 begin_of_the_skype_highlighting 0-607 055 562 end_of_the_skype_highlighting (30,-zł)
Zgłoszenia uczestnictwa w imprezie (dotyczy także osób towarzyszących) - należy przesłać do dnia 10.10.2010 r.
Osobą przyjmującą zgłoszenia oraz udzielającą wszelkich informacji na temat konkursu jest:
Paweł Wieland – tel. 0-728 834 185
e-mail: pawelwieland@wp.pl
Założenia ogólne:
- lot do latawca na wysokość 250 m
- podział na grupy:
I. Klasa OTWARTA:
1. Grupa - SOKOŁY WĘDROWNE
2. Grupa - RAROGI (stepowe i górskie)
3. Grupa - HYBRYDY
II. Klasa MISTRZOWSKA - wyłącznie dla ptaków, które w latach poprzednich wygrywały swoje grupy w klasie OTWARTEJ. Udział w tej klasie jest obligatoryjny - tzn. ptaki te nie mogą być zgłaszane już do klasy OTWARTEJ.
Szczegółowy regulamin Konkursu zostanie zamieszczony na oficjalnej stronie Gniazda Sokolników w dniu 10.10.2010 r. Do tego dnia prosimy wszystkich zainteresowanych tematem o zgłaszanie sugestii zmian, które po uwzględnieniu - będą zamieszczone w regulaminie. Propozycje zmian proszę kierować także do kol. Pawła Wielanda.
Chwal Ćwik
Krzysztof Staniszewski
Ostatnio zmieniony pn paź 18, 2010 8:28 pm przez Venator Magnus, łącznie zmieniany 2 razy.
- kuba08111994
- młodszy sokolnik
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
- kuba08111994
- młodszy sokolnik
-
Venator Magnus
- żółtodziób
- Kontakt:
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
Można znaleźć wiele różnych argumentów , w tym jesteśmy "specjalistami". Sam mogę przytoczyć kilka: lżejszy ptak jest bardziej podatny na silny wiatr. Jak umie to wykorzystać i jest silny to mu to sprzyja. W przeciwnym przypadku utrudnia. Prawda też jest tak, że ptaki polujące już nie tak chętnie latają do latawca , jak niepolujące.czy to nie jest przypadkiem tak ze lzejszy ptak jest w stanie szybciej nabierac wysokosci?
Ale mam to w nosie, lannery tym razem górą!
- jarek
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
W tym roku nie latawcowałem żadnego ptaka więc na konkursie nie byłem. Ale jeśli mogę coś powiedzieć o wynikach, to chyba tylko to, że czasy nie są nadzwyczajne. Porównajcie je do tych zeszłorocznych czy tych sprzed dwóch lat. Lanner Patryka "zrobił" 250 m w nieco ponad 3 minuty. Porządny czas jak na tą wysokość to jakieś +/- 1,5 - 2 minuty. Co miało wpływ na taki układ czasów? Wg mnie lannery były nastawione na latawiec, traktowały go jako cel i uzyskały dobre dla siebie czasy. Reszta ptaków mniej lub bardziej w głębi ducha liczyła na coś opierzonegogarbus2 pisze:czy to nie jest przypadkiem tak ze lzejszy ptak jest w stanie szybciej nabierac wysokosci?
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
- jarek
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
Wszystko pięknie, tylko życie weryfikuje pewne rzeczy.Nowogrodzki pisze:Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematem - zarówno sokolników z ptakami przygotowanymi do tego typu lotów
Co innego ptak pracujący, a co innego ptak regularnie polujący. Też aktualnie latam z lannerem i nie traktuje go jako ptaka drugiej kategorii. Co nie zmienia faktu że nie jest to demon prędkości jeśli chodzi o loty do latawca. Czasy też są kiepskie. Po prostu szukam przyczyn przegranej innych sokołów, bo wg mnie wygrana lannera z takim czasem wynika ze słabych lotów pozostałych ptaków. Nie twierdzę, że wybitny lanner nie może osiągać dobrych rezultatów, ale jak już pisałem - na 250m dobrze to wg mnie poniżej 2 minut.Nowogrodzki pisze:Ps. Patryka ptak to ptak pracujący, pierze zna z własnej woli i jak trzeba o latawcu pamięta
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
Nie mogę się wypowiadać na temat innych ptaków startujących w tym konkursie, ale znam te lannery. Nie są to ptaki nastawione na latawiec. Ptaki w drugim piórze latające do wabidła, na lotnisku, często z własnej woli za pierzem nie traktują latawca jako jedynego celu. Inaczej to wygląda u ptaków "latawcowanych" tylko i wyłącznie w pierwszym piórze.
Moja lannerka w pierwszym piórze latała tylko do latawca przez kilka miesięcy i na 250 m robiła czas poniżej 2 minut.Wszystko się skończyło jak przestawiłem ją na "czatownika". Ostatnio latawiec ją nie interesuje, ma ciekawsze zajęcia. Tym bardziej wyniki lannerów Patryka i Mariusza są dobre, bo to nie są, powtarzam, ptaki stale "latawcowane".
To, że ogólnie czasy są słabsze może też zależeć od innych czynników jak: siła wiatru, brak prądów wznoszących, ukształtowanie terenu nad którym wisiał latawiec i wielu innych czynników, które miały wpływ na lot ptaków a dla nas są te czynniki niewidoczne(np. wilgotność powietrza).
Dobry wynik będzie miał ptak, który nie za daleko oddala się od latawca, oni przez chwilę nie przestanie "pracować" skrzydłami a na końcówce ustawiony pod wiatr pionowo podchodzi do wabidła. Wszystkie kołowania, dalekie szukanie komina, szybowania wpływają negatywnie na czas. Młody ptak rozlatywany do latawca, nie ściągany na wabidło, latający rano i wieczorem daje dobry wynik. Jak tylko pozna, że oprócz latawca jest jeszcze coś innego kończą się dobre wyniki.
Tak czy inaczej jest to konkurs i gratuluję zwycięzcom.
Moja lannerka w pierwszym piórze latała tylko do latawca przez kilka miesięcy i na 250 m robiła czas poniżej 2 minut.Wszystko się skończyło jak przestawiłem ją na "czatownika". Ostatnio latawiec ją nie interesuje, ma ciekawsze zajęcia. Tym bardziej wyniki lannerów Patryka i Mariusza są dobre, bo to nie są, powtarzam, ptaki stale "latawcowane".
To, że ogólnie czasy są słabsze może też zależeć od innych czynników jak: siła wiatru, brak prądów wznoszących, ukształtowanie terenu nad którym wisiał latawiec i wielu innych czynników, które miały wpływ na lot ptaków a dla nas są te czynniki niewidoczne(np. wilgotność powietrza).
Dobry wynik będzie miał ptak, który nie za daleko oddala się od latawca, oni przez chwilę nie przestanie "pracować" skrzydłami a na końcówce ustawiony pod wiatr pionowo podchodzi do wabidła. Wszystkie kołowania, dalekie szukanie komina, szybowania wpływają negatywnie na czas. Młody ptak rozlatywany do latawca, nie ściągany na wabidło, latający rano i wieczorem daje dobry wynik. Jak tylko pozna, że oprócz latawca jest jeszcze coś innego kończą się dobre wyniki.
Tak czy inaczej jest to konkurs i gratuluję zwycięzcom.