Harris bez tajemnic

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Mam juz mala teorie ktora chcial bym przetestowac i jedn technike ktora co niekturzy wysmiali ale mam zamir ja sprawdzic.
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

a cos wiecej moze zdradzisz? tak tajemniczo...
jaka teorie mozna miec z harrisem? polowanie z rekawicy, OC, latanie do latawca... paralotnia, latanie do wabidla... wszystko bylo juz zrobione wiec zdradz ten sekret:)
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Najpierw musze spraktykowac :] jak sie powiedzie opisze
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

szczerze powiem ze sa proste i sprawdzone metody i zalozenia treningowe. nie wiem czy jest sens eksperymentowac i wymyslac teorie. jesli to twoj pierwszy hh to mozesz go zwyczajnie schrzanic. napisz mi na priv co wymysliles Przemas. poczatkujacy mają tendencje do przekombinowywania a ptak schrzaniony na poczatku jest na ogoł schrzaniony na cale życie
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Ala..albo mam chwilowe zacmienie albo nie potrafie wpasc na to czym jest tajemny skrot OC
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

To niewiesz -OC-odstraszanie ciekawskich :razz: (sam sie zastanawiam) Alusia powiedz nam ....
Wolperlira
młodszy sokolnik

haggard pisze:szczerze powiem ze sa proste i sprawdzone metody i zalozenia treningowe. nie wiem czy jest sens eksperymentowac i wymyslac teorie.
oczywiscie ze zawsze jest senst eksperymentowac!!!

najgorsze jest podejscie- bo ta metoda dzialala przez tysiace lat to czemu ja zmieniac?
albo ja bylem sokolnikiem przez 40 i wiem co nie co... tak a przez te 40 lat mal ten czlowiek 3 wedrowne i wszystkie trenowane w ten sam sposob... no to sie wiele nauczyl...

oc- operant conditioning a po polsku wikipedia mi mowi ze to warunkowanie instrumentalne.

lopotologicznie- mozesz zwiezaka nauczyc wszystkiego pod wakunkiem ze jestes uparty i konsekwentny:D
JoHn DuMbaR
sokolnik

Alice the Behaviourist :)
Wolperlira
młodszy sokolnik

"look into my eyes! look into my eyes! and now u r a duck!"

lubie probowac roznych nowych sposobow
np. mam pierwszego american kestrel w anglii ktory potrafi "hover", jak bym mila penisa to byl by dluuuugi:)
kapral
stażysta

Post autor: kapral »

przepraszam to hover to jest owinięcie się interesem 3 razy i wsadzenie se w ucho?
JoHn DuMbaR
sokolnik

zawis :) nie mylic ze zwi* :)
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

eksperymenty sa ok i jak najbardziej potrzebne. ale eksperymentowac powinni ludzie ktorzy juz mają jakiś kapitał doświadczen i przemyslen (wiem że to bedzie pierwszy hh Przemka). gdy jeszcze nic nie wiesz w danym temacie lepiej pójść utartym szlakiem a poeksperymentowac gdy już coś tam wiesz. nie wszystko co zdaje egzamin przy jastrzębiu bedzie ok przy hh i odwrotnie. to dwie inne szkoły.
zauważyłem ze nowi czesto mają ekstremalnie nowatorskie pomysły w sensie wyboru pierwszego ptaka, rasy psa i metod polowania oraz zwierzyny. z sokolnictwo wciąż ewoluuje ale podstawą jest znajomość klasycznego sokolnictwa bo cała reszta nowinek to na ogół niewielkie modyfikacje wynikające z coraz lepszej znajomości behawioru i psychiki ptaków oraz możliwosci które stawarza nam nowoczesna technika.
kapral
stażysta

??? przepraszam czy zawisanie dla pustółki to jakiś ewenement??? codziennie to widuję przy drodze. To mój syn mając 11 lat układał rehabilitanta samczyka pustółki, która nie dość, że namiętnie wisiała nad nim bez specjalnego szkolenia, to jeszcze gonił wszystkie koty w okolicy (ptak został wypuszczony na wolność, po roku wrócił i polował na owady koło domu)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Ale tu sie nie rozchodzi przeciez o jakas tam pustulke tylko o AK...widocznie Ala jest pierwsza w UK ktora lata z nimi w taki sposob, choc fakt troche to dziwne, oba gatuki poluja uzywajac tej samej techniki przeciez, ale niech sama podniesie rekawice :)
kapral
stażysta

wiem to nie temat o pustółkach. Mając tego ptaka dużo rozmawiałem z Adamem który bywał u angoli prosząc o rady. ku mojemu zdziwieniu mówił ze anglicy nie potrafią ułożyć pustółki żeby zawisała. wniosek cudze chwalicie swego nie znacie:)
ODPOWIEDZ