Nowe Nabytki

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

dokladnie, od Petra. MOje może za rok zaskoczą - mam parę o 3 lata starszą od tej ptaszyny.
Po 5 dniach dietki wodnej 1250 coś tak... nie jest może ogromna ale bardzo jasna
:mrgreen:
ZaP
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

szukalam i szukalam ale nic na forum nie znalazlam... musze wiec zapytac...dieta wodna?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Mięska niewiele wody do woli ! :wink:
Przy tych tropikalnych upałach ptak nie tylko dużo pije ale i kuper w kuwecie trzyma ! :lol:
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Dieta wodna to przenośnia. W takich warunkach ptaki niewiele jedzą, a za to bardzo często piją i "moczą kuper" nawet rarogi. Moja pierwszy raz w życiu wlazła do kuwety i wykąpała się w wodzie, a nie w piasku (trzecie pióro).
Za to sowy siedzą w wodzie prawie całe dnie.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

przy obecnych warunkach ptakowi kondycja trzyma sie na bardzo niewielkiej ilości mięsa pod warunkiem ciągłego dostepu do wody. lepiej dać małą porcję gołębia lub przepiórki i niech ptak dużo pije niż napchać go moczonymi kurczakami lub królikiem bo przy takich temperaturach i wolnym metaboliźmie (zwłaszcza u większych ptaków np. rarogów i hybrydów) łatwo o kwaśne wole. mała porcja kalorycznego mięsa zostanie szybko strawiona a zalegające kilka godzin pełne wole to pewne kłopoty- poprostu mięso psuje sie jeszcze w wolu. potem są wymioty i inne brzydkie historie. ogólnie mam juz serdecznie dosć tych cholernych upałów...
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Piotrek nie wiesz czy Petr handluje jeszcze akcesoriami? bo fajne werbliki miał (jeszcze mi jeden został gdzieś) i chetnie bym jeszcze kilka kupił. przepraszam z OT
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Petr nie handlował akcesoriami nigdy czasami coś załatwiał od kolegów coś dla mnie - od zawsze mi załatwiał dzwonki i innego dostawcy nie chce :)
Została mu jeszcze jedna samica raroga bo słowacy z lotniska NATO nie dostali kasy od Armi swojej...
Nie wiem czy o tym samym Petrze rozmawiamy - ten o którym ja piszę to PEtr Myslin z Holic 60km od Kudowy.
PS - temp spadłą o 12 stopni i dzisiaj cud - pokazy w Ostródzie i nawet sowy łaskawie przypomniały sobie jak się macha skrzydłami :mrgreen:
ZaP
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

Mbartnik pisze:Dieta wodna to przenośnia
dzieki bogu bo sie zaczynalam martwic:)

minimalna ilosc jedzenia to ja rozumiem- jest goraco itd ale "i pija duzo wody"... ptak pije i sie kapie ile chce i kiedy chce...
ja mam patki co sie kapia w zime.
jak jest goraco to wiadomo ze beda chcialy pic.... nie rozumem skad ta "dieta".

ale rozumiem ogolne zalozenie :D goraco: malo jedzienia, duzo wody:)
Awatar użytkownika
Berik
początkujący

Post autor: Berik »

i ja się w końcu mogę pochwalić :)
Załączniki
Yoshi
Yoshi
:)
:)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

oj w tym roku przybywa nam harrisow :) gratulacje
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Piknie -powodenia ....
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Następny hariis zmienił właściciela jedyne czym mogę się pochwalić to to ,że nabyłem samca –ptak jest z wiosny ubiegłego roku więc jest już ułożony i w kondycji pierzeniowej .Sypie piórami aż miło- wyglądu przez to nie ma więc musi się obyć bez zdjęć.
Kolega który odstąpił mi ptaka dołożył bogatą ,,wyprawkę’’ i nie szczędził dobrych rad /za co Mu bardzo dziękuje /Najbardziej zaskoczyła mnie moja ,,lepsza połowa ‘’ –zażyczyła sobie by ptak siedział w mieszkaniu przed telewizorem i przyzwyczajał się do nowych opiekunów
/zwykle narzeka na sierść naszego psa / gdy spytałem co jej się stało stwierdziła ,że ptaszyna ,,jest taka kochana ‘’ :shock: :shock: :shock:
Ps
Zaczynam być zazdrosny ! :lol: :lol:
ZaP
sokolnik
Kontakt:

oj nie jest taki brzydki - nie przesadzaj :)
pointer
początkujący

Post autor: pointer »

Zap wrzuć fotki swojej pary rarogów. Ciekawy jestem jakie teraz maja upierzenie.
ODPOWIEDZ