Kiedyś chciałbym zacząć.

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
4l4star
pisklę

Kiedyś chciałbym zacząć.

Post autor: 4l4star »

Przeglądam to forum od czterech lat jeśli dobrze pamiętam, jednak dopiero teraz zdecydowałem się napisać swój pierwszy post, więc korzystając z okazji witam wszystkich :). Długo zastanawiałem się jak zacząć swoją wypowiedź, w końcu postanowiłem, że będę po prostu szczery. Właśnie ukończyłem szkołę średnią i zacząłem się rozglądać za studiami, przekonałem się wówczas o słuszności swoich przypuszczeń – że próżno jest szukać sokolnictwa w szkole wyższej. Oprócz tego stwierdziłem, że odkładanie wszystkiego na bliżej nieokreśloną przyszłość, jak zwykłem robić, mija się z celem. Nie mogę się w końcu w życiu wszystkiego bać :). Postanowiłem więc zapytać wprost, ponieważ sokolnictwo jest czymś o czym marzę od bardzo dawna: Czy znalazłaby się osoba, z którą mógłbym porozmawiać np. drogą emailową na ten temat, i która byłaby skłonna poświęcić swój czas aby nauczyć mnie sztuki sokolniczej w teorii i praktyce? Najlepiej żeby była to osoba z okolic Rybnika, bo stąd właśnie jestem, ale będę wdzięczny za każdą pomoc. Na początek chciałbym porozmawiać.
I jeszcze pytanie, które przyszło mi do głowy odnośnie studiów: czy nauka sokolnictwa i ewentualna planowana przyszłość z tym związana nie będzie zbytnio kolidować ze studiami? Najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś kto jest właśnie w takiej sytuacji. (Zaznaczam, że nie jestem osobą, która ma problemy z nauką). Jeżeli ja znalazłbym się w takiej sytuacji na pewno absolutny priorytet miałyby sprawy związane z sokolnictwem.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

nie demonizujmy sokolnictwa jako zajecia wymagajacego tyle czasu ze na nic innego juz go nie bedzie:) do tego zdaje sie na sggw w warszawie jest kilku sokolnikow, w krakowie są Mydlniki, a slask to generalnie jeden z bardziej obfitujacych w sokolnikow rejony Skoro czytasz to forum od 4 lat to na pewno wiesz jak zaczac wiec nie bede ci tu trul o ksiazkach i tym ze mailem cie nikt niczego nie nauczy a co najwyzej udzieli odpowiedzi/wyjasnien na nurtujace cie pytania. Pomysl o kursie w lato, pewnie JD sie do ciebie odezwie tez wiec juz bedziesz mial start Grunt ze nie zaczynasz od oklepanego i jakze znienawidzonego pytania :)
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

No najbliżej będziesz miał tu;
http://www.nowiny.pl/artykul.php?a=show_arch&ida=28349
Po za tym jest tu kilku w okolicy posiadaczy ptaków drapieżnych /LEGALNIE /-nie pisze sokolników celowo żeby nie drażnić kolegów posiadających wszystkie uprawnienia i do tego polujących ! :wink:
A Adam /garbus2/ i Michał / JoHn DuMbaR/- to jak drogowskazy dla błądzących ! :lol:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

"Jeżeli ja znalazłbym się w takiej sytuacji na pewno absolutny priorytet miałyby sprawy związane z sokolnictwem."

to zdanie jest nieporozumieniem, nauka trwa 3-5 lat no chyba ze chcesz robic doktorat...najpierw zadbaj o swoja przyszlosc a na sokoly bedzie wiele lat.
PS Adam ja sie do nikogo juz odzywac nie bede, sikam na was...
pod wiatr, a jakze! :)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

a ja myslalem ze jako wytrawny moderator nie dasz sie zadnej duszyczce zagubic
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

[quote="JoHn DuMbaR"]"Jeżeli ja znalazłbym się w takiej sytuacji na pewno absolutny priorytet miałyby sprawy związane z sokolnictwem."

to zdanie jest nieporozumieniem, nauka trwa 3-5 lat no chyba ze chcesz robic doktorat...najpierw zadbaj o swoja przyszlosc a na sokoly bedzie wiele lat.

Racja –wpierw zadbaj o przyszłość ,zacznij zarabiać / własna gotówka jest niezbędna/ -sokolnictwo może być ,,sednem życia ‘’ ,ale praca i rodzina powinna stać się priorytetem !
TB
młodszy sokolnik

Post autor: TB »

JoHn DuMbaR pisze:PS Adam ja sie do nikogo juz odzywac nie bede, sikam na was...
pod wiatr, a jakze! :)
Ano tak...Michał ostatnio stracił chęci do gawędzenia :mrgreen: :cry: :lol:
4l4star
pisklę

Dziękuję za odpowiedzi, doskonale rozumiem ile lat trwa nauka na studiach, ale jak powiedziałem chciałbym znaleźć czas na obydwie te rzeczy. Ostatnio w ogóle przez jakiś czas nie odwiedzałem forum ponieważ byłem zajęty maturą. Nie będę się oszukiwał - wiedzy żadnej to ja o sokolnictwie niemam (póki co), tylko niewiele z tego co czytałem, a było to jakiś czas temu.
Tak wiem, że mailem nikt mnie niczego nie nauczy, mailem chcę się dogadać, nie martw się :).
Myślałem właśnie o rozpoczęciu nauki latem.
Widzę, że chciałbym mieć inne priorytety :), nic na to nie poradzę. A co do przyszłości, to właśnie pisząc posta tutaj zacząłem o niej myśleć. A moją pracą niech nikt się nie martwi, tym będę zajmował się sam.
najpierw zadbaj o swoja przyszlosc a na sokoly bedzie wiele lat.
Może wcale nie być wiele lat... Pytam teraz, chciałbym zacząć naukę latem. mam tylko nadzieję, że ktoś się znajdzie kto mi pomoże.

PS. link do strony nie działa :)

Pozdrawiam.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

to jednak pomarudze o tych ksiazkach - jakies przeczytales czy tylko forum? bo np ja nie lubie kiedy przyjezdza do mnie ktos absolutnie zielony nie nzajacy chocby zwrotow sokolniczych. Niby mala rzecz a cieszy i daje do zrozumienia ze mysli sie o tym powaznie bo pytanie w stylu "z jakiej linki ma być dłużec" jest ok ale "jakiej grubosci ma byc linka" juz nie.
4l4star
pisklę

Wszystko co czytałem do tej pory było online i oczywiście nie tylko to forum.
Zwroty sokolnicze przyswoiłem, było to już jakiś czas temu, ale oczywiście z nikim nie spotkałbym się absolutnie zielony co nie znaczy, że zielony nie jestem, bo jak mam coś wiedzieć (nie mówię o literaturze), skoro nigdy na żywo z sokolnictwem nie miałem styczności.
Ostatnich postów z forum jeszcze nie czytałem póki co, ale z tego co widziałem w kwestii literatury są różne zdania - poczytam jeszcze i wybiorę coś odpowiedniego.

A co do ostatniego posta np znam odpowiedz na jedno z pytan i to nie na to z ktorego byłbyś zadowolony. Ale ja myślałem, że to nie o to chodzi żeby mieć wykute wszystkie pojęcia na pamięć i bać się że coś powiesz źle. Ja np jezeli kogos mam uczyc programowania i sie mnie pyta co to jest c++ to też go nie wyrzucam za drzwi tylko cierpliwie tłumaczę, oczywiscie rozumiem ze ktos tyle cierpliwosci moze nie miec, ale w moim wypadku nie trzeba sie o to martwic

Dzięki również za podpowiedź, mam nadzieję, że nie wszyscy są tacy nerwowi :P

Pozdrawiam i czekam na kogoś ze moich okolic, nie będę całkiem zielony, obiecuję :))

ps. chcaiłem jeszcze coś ważnego napisać ale wyleciało mi z głowy :P jak sobie przypomnę to dam znać.
TB
młodszy sokolnik

Post autor: TB »

4l4star pisze:mam nadzieję, że nie wszyscy są tacy nerwowi :P
NERWOWI? Chłopie, Ty to chyba nie wiesz, co to znaczy na tym forum :lol:
Masz dobry start, więc kuj żelazo puki gorące :smile:
Pz
garbus2
Site Admin
Kontakt:

4l4star pisze: Dzięki również za podpowiedź, mam nadzieję, że nie wszyscy są tacy nerwowi :P
aj tam od razu nerwowi... Troche zly obraz masz - nie mowie o tym zeby zaraz delikwenta przepytywac od A do Z ze slowniczka ale ze jesli ktos sie pojawi i zna chocby kilka podstawowych zwrotow to milo jest go przyuczyc i wyjasnic. Natomiast zdecydowana alergie mam na ludzi ktorzy dzwonia z pytaniem gdzie i za ile kupic ptaka nie majac pojecia o tym jak go utrzymywac ze o ukladaniu nie wspomne i to powtarzam zdaje sie co kilka postow:)
i jeszcze jedna rada - nie oczekuj ze ludze zaczna pisac do ciebie ze chca cie uczyc - to powinno byc raczej w druga storne. Jak powysylasz 20 wiadomosci do osob ktore wydaja sie cos wiedziec (co z kolei majac przeczytane forum powinienes kojarzyc) to zapewne ktoras w koncu odpowie. No i osobna sprawa co oznacza "z moich okolic" - w technikum do sokolnika jezdzilo sie po 80km w jedna strone pociagiem i kilka km piechota :)
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Trochę mądrzej się za to wziołem .Od stycznia systematycznie czytałem forum ,od marca się zalogowałem i starałem się poznać ludzi zajmujących się sokolnictwem .Pierwszy ,,pomocną dłoń ‘’ podał mi Michał / do dziś tego żałuje / :lol: ,a później poznawałem kolejnych wspaniałych ludzi którzy nie skąpią mi swej pomocy –więc skoro dałem CI namiary na najbliższego twojemu miejscu zamieszkania sokolnika ,a ty czekasz aż ktoś zgłosi się do Ciebie ?
Widzę w tym jedno wielkie nieporozumienie !!!!! :roll:
4l4star
pisklę

Nie, nie, źle mnie zrozumiałeś, jestem Ci bardzo wdzięczny tyle że zwyczajnie przeczytałem twojego priva po napisaniu posta :) (a wcześniejszy link nie działał). Spokojniej proszę. Jeśli tak bardzo Cię tym zdenerwowałem to przepraszam.
ps: moge wiedziec dlaczego zalujesz?

garbus2: oczywiście wiem że to powinno działać w drugą stronę, ale napisać nie zaszkodziło prawda?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Czy ja coś takiego napisałem ? :shock:

,,ps: mogę wiedzieć dlaczego żałujesz?''

A tak po za tym nikt się nie denerwuje ,nie złości itd. Tak sobie czytamy ,czasami ktoś coś napisze . :lol: :lol:
ODPOWIEDZ