koszt

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Matieusek
pisklę

koszt

Post autor: Matieusek »

pytam tylko z czystej ciekawości.

ile kosztuje:
1 pustułka
2 sokół wędrowny
3 jastrząb
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

Oj i zaczyna się... Poczytaj forum to się dowiesz :twisted: :twisted: :twisted:

http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.php?t=790

http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... light=ceny

Jest taka opcja "szukaj" ona naprawde nie gryzie :twisted:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

prosze zpoznac sie z regulaminem - kolejny post sprzeczny z jego zasadami = ban

warto ryzykowac...?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Re: koszt

Post autor: garbus2 »

Matieusek pisze:pytam tylko z czystej ciekawości.

ile kosztuje:
1 pustułka
2 sokół wędrowny
3 jastrząb
z czystej ciekawości można tez bana dostać a pytanie choć niezakazane regulaminem to na poziomie 12 latka ktoremu sie sokolnictwa zachciało - do tego pytanie o koszt pustułki przez zieloną w temacie osobe tylko potwierdza ze nie raczyła nic poczytac
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Gratuluję, świetlanie zaczyna się twa przygoda :razz:
flasch
pisklę

Post autor: flasch »

WITAM!
Wiecie co smutne to jest niestety dlaczego ceny ptaków są tajemnicą tego nie mogę zrozumieć za granicą przypuszczam, że nie było by takiego problemu tylko w tym grajdole ci co coś mają strzegą tego za wszelką cenę żeby inni nie mogli też tego mieć :) POLSKA !!!!! Przepraszam koledzy ja nie jestem sokolnikiem chodź bardzo mnie to interesuje, ale widząc opisy na forum odnoszące się do ludzi, którzy chcą znać przynajmniej zakres cenowy ptaków i nie uzyskują odpowiedzi uważam, że jesteście poprostu bandą snobów, zwłaszcza, że cena pewnie nie jest jakimś wielkim problemem do znalezienia, bo pewnie wystarczy zadzwonić do jednego z hodowców POPROSTU SMUTNE !!!!!!
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

jeśli zaczynasz przygodę z sokolnictwem od ceny ptaka to zaczynasz od d..y strony. o przedziale cenowym było już milion razy- ceny porównywalne z cenami psów z rodowodem.na cenę wpływa wiele czynnikówi może sie bardzo różnić nawet wśród ptaków tego samego gatunku i płci. zanim stworzysz warunki i przyswoisz sobie wiedzę w zakresie opieki i układania ptaka to zdążysz sie dowiedziec konkretów. nie piszemy o tym na forum bo zbyt wiele było przypadków kiedy jakiś idiota właził na gniazdo dzikiego myszołowa i próbował na nim fortunę zbić.wypadki włamań do wolier też sie zdarzaly. a to co napisałeś to brak szacunku dla zasad panujących na tym forum (masz wszystko w FAQ). jeśli się z nimi nie zgadzasz to sie nie rejestruj i nie pisz postów.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

flasch pisze:dlaczego ceny ptaków są tajemnicą tego nie mogę zrozumieć za granicą przypuszczam, że nie było by takiego problemu
Skontaktuj się zatem z kimś za granicą, a dowiesz się ile kosztują ptaki. Nie wiem, czy rozumiesz, dlaczego u nas cen nie podaje się każdemu jak leci. Rozchodzi się mianowicie o podejście ludzi do sokolnictwa i sokolników (osławione konflikty hodowców gołębi i sokolników, nagonka ze strony różnych towarzystw "ekologicznych", itd.). Ponad to jest jeszcze coś takiego, jak prawo, które w Polsce ciągle jeszcze nie jest dla sokolników zbyt przychylne, tak samo, jak nie są przychylni urzędnicy (myślę, że każdy posiadacz drapola może coś powiedzieć na ten temat), chociaż jeśli chodzi o urzędników to nie tylko sokolnicy mają z nimi na pieńku. Znaczenie ma też podejście ludzi pragnących zostać posiadaczami drapola, która to chęć w większości zrodziła się na podstawie filmików na youtube lub jakichś pokazów sokolniczych. Nikt, lub mało kto, zdaje sobie sprawę ile pracy wymaga ułożenie ptaka, a potem utrzymanie go w dobrej kondycji, bo to nie pies, że wypuścisz na trawnik i niech się sam wysika. Tak więc reasumując, takie "strzeżenie tajemnic", jak to nazwałeś, ma na celu odsianie tych, którzy chcą sobie poszpanować sokołem na rękawicy. Zostają jedynie ci, którzy naprawdę chcą coś osiągnąć, bo w tym fachu cierpliwość jest na wagę złota na każdym kroku.
To tyle z mojej strony. :neutral:
JoHn DuMbaR
sokolnik

OMG...
Kolego drogi na tym forum jest az nadto o cenach ptakow.
Jesli na prawde nie wiesz jakie one moga byc (chocby szacunkowo) to tylko swiadczy o twoim zainteresowaniu. I z tego wlasnie bierze sie twoj problem w ocenie sytuacji.
Slomiany zapal prowadzi do blednej i krytycznej oceny ludzi ktorzy nie chca ci podac wszystkiego na tacy. Rownie dobrze mozna wiec odwrocic kota ogonem i takich jak TY uznac za zwyklych snowbow, ktorzy mysla ze wszystko z gory im sie nalezy. Przemysl to...
Jest tutaj dokladnie napisane ( w wielu watkach) z jakich to powodow ceny nie sa podawane wprost a jedynie szacunowo. Jak ci tak zalezy na cenach to poszperaj w necie znajdziesz ceny zagranicznych komercynjnych hodowli. Po co masz sie bawic w kupowane ptakow z grajdolu...
W Polsce hodowle nie maja na ogol takiego (komercyjnego) charakteru i tylko od dobrej woli hodowcy zalezy czy cene ci poda czy nie. W twoim wypadku podawanie jej i tak mijaloby sie z celem bo na ptaka nie jestes najwyrazniej gotowy. Gdybys byl to zdawalbys sobie sprawe ze jego cena jest w gruncie rzeczy najmniej istotnym czynnikiem.
PS Twoj post odbieram jako szczeniacko-impertynencki atak...jeden z najbardziej zalosnych jakie mialy tu miejsce...miej troche respektu do ludzi o ktorych nic nie wiesz.
Ostatnio zmieniony sob mar 27, 2010 6:56 pm przez JoHn DuMbaR, łącznie zmieniany 1 raz.
haggard
sokolnik

flasch pisze:uważam, że jesteście poprostu bandą snobów,
a Ty kolego jesteś skrajnym ignorantem obrażając ludzi których nie znasz i o których guzik wiesz. w naszym kraju sokolnik ma bardzo pod górkę i pewne realia wymuszają na posiadaczach ptaków takie a nie inne podejście do sprawy. jakbyś zadał sobie trud poczytania (ze zrozumieniem) to doczytałbyś o co chodzi, miałbyś pojęcie o zaresie cenowym i o tym ze na zakup ptaka stać każdego przeciętnego szarego Polaka bo nie są to zadne kosmiczne pieniądze.ale po co czytać. lepiej pojawić sie napisać jednego posta w którym obrażasz wszystkich i zniknąć bez śladu. może i lepiej. cierpliwość i pokora to ważne cechy sokolnika. jesli ich nie masz to dla dobra ptaków lepiej zebyć sie za to nie brał.
haggard
sokolnik

dla mnie snobem jest ktoś kto uważa że może ptaka od tak sobie kupić bo to tylko kwestia ceny. podsumowaleś sam siebie chyba
flasch
pisklę

Po pierwsze nie wszyscy są tacy sami, więc nie generalizuję po drugie domyślam się, z czym wiąże posiadanie ptaka i dlatego wiem, że nie posiadam warunków, aby go mieć i po trzecie dziękuję Ci haggard i stachu, bo mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem reszta odpowiedzi to zwykły nic niewnoszący bełkot. bez urazy :)
ps. haggard gdzie w moim poście masz info że chcę kupić ptaka ?? Interesuje mnie tylko mniej więcej szacunkowa cena hodowli wliczając w to zakup zwierzaka to tak ja k z kupnem powiedzmy konia gdzieś informacje trzeba uzyskać żeby wiedzieć czy cię na to stać i zapewne większość ludzi, którzy pytają się o ceny mają coś mniej więcej takiego na myśli oczywiście rozumiem argument o podbieraniu jaj w celu późniejszej sprzedaży, ale tego tak czy siak nie zmienicie przez niepodawanie ceny to tak jakbym nie podawać cen dziczyzny, co spowoduje brak kłusownictwa śmieszne
JoHn DuMbaR
sokolnik

wezcie go...cyniczna gadka
ps odezwij sie do mne na pw dam ci dane z nemieckiej hodowli ...jak tak tego chcesz...
flasch
pisklę

JoHn DuMbaR pisze:wezcie go...cyniczna gadka
ps odezwij sie do mne na pw dam ci dane z nemieckiej hodowli ...jak tak tego chcesz...
kolego albo nie umiesz czytać albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem już napisałem, że wszystkiego się dowiedziałem a jak jesteś taki cwany to podaj mi inny bardziej racjonalny powód nie podawania cen bo ten z podbieraniem jaj to tak jak napisałem i nie lubię się powtarzać ale zrobię wyjątek dla ciebie nie trafia do mnie do końca bo to tak jak z kłusownictwem albo może nie podawajmy cen samochodów to przestaną je kraść :) problem nie leży w złodzieju tylko w kupującym tym samym tak jak wyżej
ps. nie chcę znać dokładnych cen !!!! żeby znowu cię nie kusiło do takich głupich odpowiedzi
JoHn DuMbaR
sokolnik

kolego zalatwmy to poprzez pw :) nie chce zebs dalej pod soba dolki kopal jak to robisz a z czego najwyrazniej sobie sprawy nie zdajesz.
ODPOWIEDZ