Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Maniana :)
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

To grupa Vascos. Stroje służą jedynie do próby wbicia się w klimat z historycznością nie mają za wiele wspólnego, ale nie o to chodziło - na ipprezach dla ludzi z zewnątrz środowiska odtwórczego strój ma jedynie zaakcentować wiekowe pochodzenie sokolnictwa (moim skromnym zdaniem). I o ile ładniej wygląda pokaz nawet w takim stroju, niż we współczesnych gaciach i swetrze na choćby jarmarku średniowiecznym.

Znam ich osobiście z łowów w czeskim Opoćnie. Panowie są naprawde niezłymi sokolnikami i mają osobne ptaki do pokazów, a osobne do polowania.

To zdjęcie również na forum historycznym freha robiło sporo zamieszania, ponieważ pewien polski latacz podszywał się pod ową grupę i w ten sposób próbował robic sobie reklamę i referencje.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

gowno wiesz czlowieku a z tą grupą jest sprawa w sądzie bo tego wlasnie latacza zrobili w ch...a na 2000Euro - ale co si eodwlecze to nie uciecze, i gdyby nie ten wlasni elatacz nie mieliby na pocztaku w Polsce czego szukać bo WSZYSTKIE imprezy ja im załatwialem. CO J. Oszeldy nic nie mam bo to przadny czlowiek a coppenole to oszust i tyle... ale spokojnie jak sprawa sie skonczy pokaze wszystkim decyzje sądu - niech nie mysla, z ejak są za granica i maja problem z pamiecia to mogą nie wywiazywac sie z umowy...
a jesli chodiz o Frehe to na poczatku mialem wylacznosc na podpisywanie umow w ich imieniu i pewnie dlugo wspolpraca trwala niby nie oszustwo... ale coz czlowiek sie uczy na wlasnych bledach..
kolejna sprawa to jescze przed orzeczeniem i zmianami w prawie przyjezdzali z ptakami bez pozwolenia a wtedy kiedy zaczynali pozwolenie za wwoz bylo konieczne - wiec zanim znow sie do mnie przyp...sz to przeczytaj ze zrozumieniem czlowieku...
ZaP
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

Wiesz wolał bym takie pokazy oglądać w innym wydaniu tzn strojach
znam grupę vancos i powiedzmy ze miałem udział w pomocy załatwiania pokazów w ruchu rycerskim chociaż sam nie wiem po co stare czasy
tak czy siak stroje u nich to porażka zestawy które się u nich widzi to poje*&@#%^anie jeża z wężem :)
a tak odnośnie strojów nie myśleliście założyć tematu o ewentualnym historycznym odtwórstwie sokolnika na tego typu pokazach rycerskich jak i na innych imprezach bo może jeszcze wielu innych ludzi chce się bawić w ten sposób a nie ma zródeł itp
tak na koniec ja myślę tak że jeśli ktoś za to bierze spore pieniądze i nie robi tego przyzwoicie to moim zdaniem troszkę lipa
ale to tylko moje zdanie
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Mirku - załórz temat i zobaczysz co z tego wykwitnie - a może coś pożytecznego??? kto wie. Mamut miał bardzo mocne zacięcie, ale temat jakoś ucichł.

A co do uroczego i bardzo kulturalnego inaczej zapa, to cóż - uderz w stół, a nożyce się odezwą.
Gębę wycierać sądem każdy potrafi i oczerniać innych jest bardzo łatwo. Sprawa Łęczycy jest w pewnych kręgach dobrze znana, a panowie, którzy kontrolowali Vascos na owym pokazie (i innych równierz) nie stwierdzili niedociągnięć w papierach. Skąd inąd wiem, że panowie z Vascosa nie pałają do zapa miłością, ale to mi zwisa i powiewa - nie moja brocha. Ale nie oczerniaj bez dowodów, bo to już pod paragraf podlega - czekamy na orzeczenie sądy.
I naucz się kulturalnie obrażać, bo znaczki i wulgaryzmy potrafi stawiać byle cwel.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

A i jeszcze tylko zanim zacznie się sprawa Białozora - dużo ludzi wie o co chodzi i jeśli prawo będzie po twojej stronie, wtedy pokaż ludziom, że ten i ten to takie .....dzieje, ale jeśli sąd przyzna racje stronie przeciwnej to współczyję jeśli strona która jest w tej chwili pozwana zbierze do kupy wszystkie dotychczasowe oszczerstwa i poda sprawę o zniesławienie.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

juz sie nie moge doczekac a jesli chodzi o kontrole to NIKT z ministerstwa ani policja ich nie kontrolowala jak bys wiedzial to byc debilizmow nie wypisywal - sami sobie to zaaranzowali, niestety moja cierpliwosc i akceptacja dla Twoich textow minela - masz jaja czlowieku to sprawdz i zweryfikuj fakty nie bajki a potem pluj - ja bynajmniej dodalem cie do listy ignorowanych...
Juz na łowach w tym roku był jeden mądry co sie nasłuchał bajek i dowiedziałem się że moje ptaki na pokazach nie latają :mrgreen: takie newsy..
@haggard - mowisz ze latanie z harrisem z kilkudziesięciu metrów metro to porazka - a co pokazesz na dziedzincu zamkowym albo podzamczu gdzi edrzewa z kadej strony i kilkasest/kilka tysiecy ludzi i kazdy chce ptaka zobaczyć z bliska a nie 300m nad ziemią punkcik lecący do latawca. Zasadniczo na pokazach komercyjnych ludzie nie chcą oglądać polowania czy nimy polowania ale show chcą oglądać... Cóż masz racje jest to komercja i jeśli by się nie podobało ludziom nie miałbym zamówień..
.. a tak robię co lubię i jak narazie nie zanosi się, żeby pracy na pokazach nie bylo.
Poza tym chyba każdy chce pokazać co potrafią jego ptaki, moje latają na pokazach i robie co lubię, ostatnio coraz wiecej filmów jest z moimi sowami - też to cieszy a jeśli ptaki jak piszesz latały by beznadziejnie nikt nie chiałby ich oglądać - pisze tu o produkcjach filmowych a nie o pokazach bo narazie w Polsce podoba sie wszystko na duzych imprezach bo niedosyt na rynku na szczescie jeszcze jest i nie ma konkurencji, która przywiezie w dowolne miejsce 8 czy więcej ptaków...

POzdrawiam
ZaP
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

a tak z ciekawosci - w jakich filmach graja Twoje sowy ?
ZaP
sokolnik
Kontakt:

przyrodniczych :)
ZaP
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

a konkretnie ? chyba sie nie wstydzisz swoich pociech
ZaP
sokolnik
Kontakt:

jasne, ze nie ale grają w nich jako dzikie sowy wiec nie mogę :) ale w przyszlym roku w pazdzierniku/listopadzie bedzie mozna zobaczyc je w najwiekszej produkcji
Zap
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

A co z tym białozorem jeśli można wiedzieć no chyba ze to jakieś przestępstwo wielkie i bede musiał zginąć jeśli się dowiem :mrgreen:

a tak poza tym to myślę że jest kilku ludzi którzy bez problemowo wystawia kilka ptaków na taki pokaz i się jeszcze odpowiednio ubiorą do tego :)

oczywiście bez aluzji itp

ps. kto robił pokaz w czersku na turnieju 15nastkowym u waska widziałem kilka zdjęć ale bez sokolnika
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Czasami robimy też takie takie pokazy i sesje fotograficzne.....
Załączniki
azor i moja  luba.jpg
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

wojtektkn pisze:Czasami robimy też takie takie pokazy i sesje fotograficzne.....
wcale nie dziwią mnie te wystające oczy jastrzębia i do tego jego zadyszka :)))))))))))))))))
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

To są przyjemne aspekty sokolnictwa :mrgreen: Widać że ma pełne wole:)
ODPOWIEDZ