Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Rymcerz to określenie osoby bawiącej się np. w odtwarzanie stanu rycerskiego - jak wiemy rycerzami byli majętni kolesie popisujący sie dawniej albo bogactwem, albo umiejętnościami bojowymi i bogactwem, a RYMCERZ to współczesny średnio zamorzny jegomość, któremu sie wydaje na imprezach, że strój uczyni go wielmorzem - bywa komicznie.

To samo tyczy Jarlów (wodzów wikingów) i innych wieków. Ale dopuki te przebieranki traktowane są jako zabawa jest wszystko ok. Ale zabawa kończy się w momencie w którym ktoś zamiast odtwarzać postać adekwatrną charakterologicznie jesynie sie przebiera i udaje jaśnie pana traktując innych jak "ścierwo", a po imprezie idzie na pobocze "łapać stopa", lub "pogina" wesoło na stacje PKP - smutny to widok i niesmak zostaje, a takich nie brakuje.

Kolejnym znaczeniem tego słowa jest jego używanie odnośnie kolegów startujących w potyczkach - adrenalina z wielu robi rymcerzy (mnie też wielokrotnie sie niestety udzieliło). Same walki rycerskich nie przypominają, bo jak wiadomo - rycerz to jeździec, a takich w naszym kraju niestety niewielu. Większość (nawet na Grunwaldzkiej inscenizacji) per pedes na wroga szarrzuje w zbroji typowo na konia szykowanej. Ot i rymcerze. Bywają na szczęście wyjątki od tej regóły dzięki którym część imprez została nadal warta odwiedzenia.
skora
stażysta

Post autor: skora »

Wrzucając post odnośnie zdjęcia na okładce niespodziewałem się, że wybuchnie taka awantura... Przyznam że się nie znam na tych strojach. Mi się bardzo podoba i wydaje mi się że większości ludzi się to spodobało... Naprawdę szacuneczek za taką działalność.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

tez popieram takie inicjatywy i już chyba wszystko sobie wyjaśniliśmy jeżeli była by tylko potrzebna pomoc w takich inicjatywach jestem chętny :mrgreen:

i dobrze napisał kolega Marcin jest ogrom ludzi beznadziejnych i lansujących się na panów hetmanów:)w ruchu rycerskim

pozdrawiam
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Panowie... przypominam że to forum sokolnicze a nie historyczne wiec kłutnie na temat ubiorów proszę toczyć na priv. Tu wklejamy fotki o tematyce sokolniczej. Ech Adam... przydałby sie jakiś modearator który by to uporządkował. wprawdzie taki urok tego forum ale bałagan bywa irytujący :wink: może tutaj również pozwolić moderowac Dumbarowi (przepraszam- Michałowi).rzecz w tym żeby ukrócić notoryczne Offtopy bo w temacie o zdjęciach w dziale sokolnictwo toczy sie dyskusja na tematy mody w wiekach dawnych
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Dzieki dawid za mile slowa ale boje sie ze stracilbym na ''popularnosci'' :)
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Dzial ogolny wiec mysle ze, nie jest zle :D

Nic nie przebije dawnych wywodow, jegomosc argumentowal swoje zdanie w tym stylu "Amerykanskie techniki sa do dupy bo Amerykanie bija/li Indian", do tej pory sie smieje... patrzac na to z perspektywy czasu jakosc argumentow jednak rosnie :twisted:
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

(edit)...za dużo razy wcinąłem "wyślij"
Ostatnio zmieniony śr lis 11, 2009 2:13 pm przez Mbartnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

mirek pisze:...jeżeli była by tylko potrzebna pomoc w takich inicjatywach jestem chętny :mrgreen:
Dziękuję. Będę pamiętał.
Kończe off top - niemniej sporo się dowiedziałem.
haggard
sokolnik

Animal
stażysta

Post autor: Animal »

http://www.trofealowieckie.pl/cpg/index.php?cat=82
Co o tym myślicie ma on na to CITES.
Sprzedaje spreparowane Jastrzębiowate I Sokołowate.
Juz temat tej strony był omawiamy ale ptaków mu ciągle przybywa.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

haggard pisze:Panowie... przypominam że to forum sokolnicze a nie historyczne wiec kłutnie na temat ubiorów proszę toczyć na priv. Tu wklejamy fotki o tematyce sokolniczej. Ech Adam... przydałby sie jakiś modearator który by to uporządkował. wprawdzie taki urok tego forum ale bałagan bywa irytujący :wink: może tutaj również pozwolić moderowac Dumbarowi (przepraszam- Michałowi).rzecz w tym żeby ukrócić notoryczne Offtopy bo w temacie o zdjęciach w dziale sokolnictwo toczy sie dyskusja na tematy mody w wiekach dawnych
przeciez jest strefa moderowana - tam wszystko jest moderowane i offtopy kasowane na biezaco. wiec pisz tam jesli chcesz uporzadkowania. tu jak juz ktos pisal caly urok w offtopach
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Animal pisze:http://www.trofealowieckie.pl/cpg/index.php?cat=82
Co o tym myślicie ma on na to CITES.
Sprzedaje spreparowane Jastrzębiowate I Sokołowate.
Juz temat tej strony był omawiamy ale ptaków mu ciągle przybywa.
zainteresuj tym salamandre - oni sie lubuja w sciganiu ludzi nie majacych citesow
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

Witam
a co myślicie o tym

http://leczyca.info.pl/artykuly/ppofit/ ... age207.jpg

marcin zobacz nie wiem dlaczego to działa w takim wydaniu :)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Co sie Pepiczkow czepiasz :) publika sie nimi zachwyca :)
haggard
sokolnik

szkoda że większość z ptaków na tych pokazach lata beznajdzienie i służy jedynie do nabijania kabony.pokaz w stylu przylot harrisa z murku lub słupka na odległość 15m to raczej marna promocja sokolnictwa.
ODPOWIEDZ